Sustainable Impact Program | Pensioensector

Den Haag
Datum nog niet bekend
3 dagen
Drie plenaire bijeenkomsten
Nederlands
€ 3.000,- p.p. (BTW-vrij)

Hoe kan de Pensioensector bijdragen aan duurzame transformatie

De pensioensector is volop in beweging. Niet alleen rondom een nieuw pensioenstelsel, maar ook op het gebied van duurzaamheid gebeurt er momenteel veel. Maar de huidige snelheid waarin duurzame markttransformaties plaatsvinden is niet snel genoeg. Onder andere klimaatuitdagingen, sociale vraagstukken en nieuwe wet- en regelgeving creëren steeds meer sense of urgency bij bedrijven en de financiële sector om versneld meer actie te ondernemen. De complexiteit van de vraagstukken vraagt daarbij om nieuwe manieren van samenwerking en een systemische aanpak.  

Tijdens het Sustainable Impact Program focussen we ons zowel op het integreren van duurzaamheid in de pensioensector zelf maar zeker ook op de rol die de pensioensector kan spelen in het verduurzamen van andere sectoren. Met hun beleggingsportefeuilles kunnen pensoenfondsen een grote rol spelen in het financieren van duurzame investeringen en de transformatie van sectoren. Tijdens het programma brengen de deelnemers in kaart wat er allemaal al gebeurt in de sector en welke uitdagingen er nog zijn. Zo ontstaat een gezamenlijke visie die deelnemers op persoonlijke titel met elkaar creëren. Deze visie vertalen we door naar een strategie/ roadmap voor de komende jaren. Het programma staat onder leiding van Prof. Dr. André Nijhof

 • Maak kennis met de basisprincipes van duurzame markttransformaties
 • Leer hoe je als bestuurder in de Pensioensector kan bijdragen op basis van de Impact Principles
 • Verkrijg inzicht in het brede speelveld waarin de Pensioensector actief is

Wat levert het programma jou op?

 • Persoonlijk
  Inzicht in de werking van duurzame markttransformaties en de rol die de pensioensector hierin kan spelen. Ook gaan de deelnemers aan de slag met hun persoonlijke leiderschapsrol binnen hun eigen organisatie en daarbuiten. Het netwerk dat deelnemers opbouwen tijdens het programma zijn waardevol voor de deelnemers zelf en voor hun organisaties.
 • Organisatie
  De deelnemers maken een actieplan om vanuit hun eigen rol duurzaamheid een stap verder te brengen in de eigen organisaties. De opgedane inzichten nemen de deelnemers mee naar hun eigen organisatie die daar geïntegreerd kunnen worden in de (dagelijkse) praktijk.
 • Sector
  Een inspirerende visie hoe de pensioensector een grote impact kan hebben op de maatschappij van vandaag, morgen en de komende decennia. Kansen voor samenwerking binnen de sector en met andere partijen in de maatschappij zijn geïdentificeerd en een roadmap voor de komende periode wordt ontwikkeld.
 • Maatschappij
  De maatschappij is gebaat bij een impactvolle pensioensector die bijdraagt aan duurzame transformaties en een toekomstbestendige maatschappij. De visie die ontstaat tijdens het programma biedt concrete handvatten hoe deze rol te vervullen en is waardevol voor nadere dialogen met stakeholders.

 

Money is usually not the problem. How can you systematically tackle problems together and in connection? That’s what it’s really about

Celine van Asselt - Managing Director at Goldman Sachs Asset Management

 

Persoonlijk adviesgesprek - meer informatie programma

Benieuwd of deze opleiding aansluit bij jouw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? En wil je meer informatie over het programma ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons, onze programma-coordinator en maak een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek met een van onze programma-adviseurs. Op basis van een zorgvuldige intake adviseren we je graag over de te bewandelen leerroute.

Aankomende bestuurders adviseren we eerst niveau A en niveau B te verwerven. Meer informatie hierover vind je op de SPO Nyenrode website.


Sprekers

Het programma wordt verzorgd door André Nijhof.

Hoogleraar
André Nijhof is hoogleraar op het gebied van Duurzaam Ondernemen en Stewardship aan Nyenrode Business Universiteit. André is kerndocent van blok 1: Leiderschapsstijlen en hun context. Hij is misschien wel de verpersoonlijking van Nyenrode's missie 'Serving society by shaping responsible leaders’ en neemt de deelnemers mee in hun eigen purpose en waarden.

Wat ga je doen?

 • Een inspirerende visie vormen op de toekomst van de sector en de impact die de sector kan hebben in (de transformatie van) de maatschappij
 • Het systemisch in kaart brengen van ontwikkelingen die al bijdragen aan het gewenste toekomstbeeld en identificatie van mogelijke blokkades
 • Een roadmap maken met de gewenste stappen die gezet moeten/kunnen worden om kansen te benutten en blokkades op te heffen Waar zitten de leverage points om impact te maken en te vergroten? Waar kunnen we in de sector (meer) samenwerken en gezamenlijk meer impact maken? En wat doen we individueel?
 • Concreet strategisch actieplan maken voor jouw organisatie: wat voor pensioenfonds/ pensioenuitvoerder wilt u zijn?

Wie gingen je voor?

Vanuit zowel de bankensector als de verzekeringssector heeft een groep dit programma reeds voltooid. Beide groepen hebben het programma zeer positief ervaren en de uitkomsten worden in beide sectoren gebruikt op organisatie en op sectorniveau. Onderstaand de links naar de impact papers/ strategie die in co-creatie is ontstaan.

De Nederlandse Vereniging van Banken; Programma: de impact partner strategie voor banken
Een roadmap hoe de Nederlandse bancaire sector bij kan dragen aan (versnelling van) duurzame markttransformaties. Lees hier de impact paper strategie.

Het Verbond van verzekeraars; Programma: wie willen wij als verzekeraars zijn?
Impact paper over hoe de verzekeringssector een crusiale rol kan spelen in het versnellen van duurzame transformaties in de maatschappij. Lees hier meer over de impact paper strategie.

 

We zijn toe aan een ‘next step’ om op grotere schaal naar verduurzaming te kijken en slim samen te werken: ieder maakt zijn eigen tempo en intussen leren we van elkaars kennis, kunde en van de samenwerking zelf. Deze visie biedt concrete handvatten en een roadmap om dat te doen.

Medy van de Laan - Voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken

 

Persoonlijk adviesgesprek - meer informatie programma

Benieuwd of deze opleiding aansluit bij jouw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? En wil je meer informatie over het programma ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons, onze programma-coordinator en maak een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek met een van onze programma-adviseurs. Op basis van een zorgvuldige intake adviseren we je graag over de te bewandelen leerroute.

Aankomende bestuurders adviseren we eerst niveau A en niveau B te verwerven. Meer informatie hierover vind je op de SPO Nyenrode website.

Voor wie

Dit programma is voor iedereen in de pensioensector die graag het verschil wilt maken op het gebied van ESG. Als bestuurder of expert voel je je verantwoordelijk dat jouw organisatie doelen bereikt op dit terrein. Je wilt stappen maken, blokkades afbreken en resultaten boeken. Heb je die rol en spirit, dan ben je van harte welkom om deel te nemen.

Data en tijden

Data nog niet bekend

Meld je aan

Inschrijven is helaas nog niet mogelijk. Wel kan je al een intakegesprek met de programma-adviseur inplannen waarin jouw wensen, leerdoelen en de wederzijdse verwachtingen worden afgestemd. Daarnaast gebruiken we de input van het intakegesprek om een goede samenstelling van de groep te creëren en zodat je zeker bent dat het Sustainable Impact Program voor de Pensioensector een passende opleiding voor je is. Na een positief gesprek bevestigen we jouw aanmelding definitief.

Maximaal aantal deelnemers

Interactie en persoonlijke ontwikkeling staat bij dit programma voorop. Er is daarom een maximum van 20 deelnemers.

 

Investering

Deelname aan dit programma bedraagt € 3.000,- per persoon,

Inbegrepen:

 • alle lesmaterialen
 • locatiekosten
 • dagarrangementen voor de klassikale bijeenkomsten met onbeperkt, koffie, thee, water, uitgebreide lunches en diner op de eerste dag van de klassikale bijeenkomsten

Dit programma is vrijgesteld van BTW.

*Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.

 

*Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.