Transition Governance and Practice - MBA module Business & Sustainable Transitions

Breukelen
Start najaar 2023
3 x 2 dagen
6-8 uur per week (excl. college)
Nederlands
€ 6.495 (btw vrij)

Transities en hoe daar mee om te gaan

De opgaven waar de samenleving voor staat zijn groot en talrijk. Op uiteenlopende gebieden, - gezondheidzorg, biodiversiteit, energie, grondstoffen, klimaat, kloof arm en rijk, voedselvoorziening-, zijn transities nodig. In talrijke opleidingen op universiteiten en andere onderwijsinstellingen wordt dan ook voor deze thema’s aandacht gevraagd. In de module Transition Governance and Practice staan echter niet de thema’s centraal maar de wijze waarop transities tot stand komen, hoe de uitwerking op verschillende schaalniveaus zich tot elkaar verhouden en hoe je er als samenleving, bedrijf en persoon aan kunt bijdragen dat ze ook succesvol zijn.

De module is ontwikkeld door de Nyenrode-leerstoel van prof. dr. ir. Anke van Hal in nauwe samenwerking met prof. dr. Jan Rotmans, internationale autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn visie, zoals beschreven in zijn meest recente boek en bestseller ‘Omarm de chaos’, vormt de rode draad van de module. 

 • De werkpraktijk, markt en omgeving van de deelnemer staan centraal
 • Ontwikkelen door ook van elkaar te leren
 • De papers leiden tot concreet handelingsperspectief voor de eigen werkpraktijk

Zes tips

Lees hier alvast zes tips hoe om te gaan met transities.


 

  Wat ga je doen

  De module bestaat uit drie delen van twee aaneensluitende dagen waarin steeds een ander schaalniveau centraal staat: het macro-niveau (samenleving), het meso-niveau (markten & economie) en het micro-niveau (bedrijven & organisaties). Prof. dr. Jan Rotmans trapt elke module af met een beschouwing vanuit zijn perspectief en praktijkervaring. Vervolgens komt een gastspreker aan het woord. Tijdens de avond wordt op onorthodoxe en persoonlijke wijze het schaalniveau dat centraal staat uitgediept. Hierbij zal worden ingegaan op de betekenis van systeemtransitie op het persoonlijke vlak, de persoonlijke transitie, het overwinnen van bijbehorende angsten en leren omgaan met weerstanden.

  In de tweede dag van elk deel wordt de visie van Rotmans door drs. Maurice Coen van Nyenrode naast andere transitietheorieën gezet. Ook wordt verdieping gezocht door het gedachtengoed en mechanismen achter transities onder de loep te nemen en worden handvatten gegeven voor de koppeling met de praktijk. De tweedaagse sluit elke keer af met een middag onder leiding van Prof. dr. ir. Anke van Hal waarin de focus ligt bij de papers die tijdens de module door de deelnemers moeten worden geschreven. Deze richten zich op de eigen werkpraktijk. Leidraad hierbij is het Fusie van Belangen perspectief dat de Nyenrode-leerstoel van Prof. dr. ir. Anke van Hal kenmerkt (waar ook drs. Maurice Coen aan verbonden is). Het Fusie van Belangenperspectief vindt zijn oorsprong in onderhandelingstheorieën en biedt een concreet handelingsperspectief voor transitievraagstukken. Op basis van eigen onderzoek, vastgelegd in de papers, kunnen de deelnemers in hun eigen werkpraktijk aan de slag met transities. 

  Wat levert het je op

  • Inzicht in de aard en loop van transities op het niveau van samenleving, markt, organisatie en individu.
  • Herkenning van mechanismen die werkzaam zijn tijdens transities en kennis over hoe deze in te zetten ten behoeve van een succesvol verloop van een transitie.
  • Persoonlijke ontwikkeling richting een leidende rol bij het ontplooien van initiatieven die bijdragen aan transities.
  • Persoonlijke reflectie op je persoonlijke rol en die van jouw organisatie in de verschillende fases van transities.

  Na het succesvol afronden van de module ontvang je een certificaat.

   

  Waarom kiezen voor een module van de Modulair Executive MBA?

  De module Transition Governance and Practice  is een onderdeel van de Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitions maar is ook los te volgen. Wil je alleen deze module volgen? Dat is dus mogelijk! Na succesvol afronden van de module ontvang je een certificaat. Smaakt het echter naar meer en wil je na deze module nog meer modules volgen of zelfs gaan voor een volledige MBA? Dat is ook mogelijk. Voor het behalen van je MBA-titel volg je zes basismodules, minimaal twee specialisatiemodules, de internationale studiereis en de MBA thesis.


  Meer informatie

  Wil je meer weten over het Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitons? Kom naar een belevingssessie, download een brochure of neem voor persoonlijk advies contact op met onze programma-adviseurs.

   

  Van wie krijg je college?

  Tijdens de module Transitions Governance and Practice geven inspirerende sprekers hun visie en vertellen zij vanuit hun ervaring over de belangrijkste principes en inzichten.

  De hoogleraren voor deze module zijn:

  • Prof. dr. ir. Anke van Hal. Anke van Hal is hoogleraar Sustainable Building and Development bij Nyenrode Business Universiteit waar ze zich richt op de businesscase van duurzaamheid. Haar leerstoel kenmerkt zich door het ‘Fusie van Belangenperspectief’ dat ook buiten de bouwsector effectief blijkt te zijn. De focus in haar werk ligt op het verbeteren van de kwaliteit van bestaande woningen en wijken met behulp van duurzaamheidsingrepen. Zij is mede-initiatiefnemer van Homemates, het kennisplatform over de derde succesfactor van energievriendelijke renoveren.
  • Prof. dr. Jan Rotmans. Een internationale autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid. Hij is één van de grondleggers van het vakgebied transitiekunde, maar startte zijn carrière als klimaatonderzoeker bij het RIVM. Daar ontwikkelde hij het eerste integrale klimaatmodel ter wereld, IMAGE, wat nog steeds doorontwikkeld wordt en waar hij op afstudeerde en promoveerde. Hij richtte in Maastricht aan de universiteit een onderzoeksinstituut op, ICIS, en daarna in Rotterdam DRIFT, onderzoeksinstituut voor transities. Hij adviseert tal van overheden en bedrijven in binnen- en buitenland en werkte bij de Verenigde Naties in New York. Hij heeft 250 wetenschappelijke publicaties op zijn naam en 30 boeken. Hij was initiator van tal van maatschappelijke initiatieven, waaronder Urgenda, Zorgeloos, Nederland Kantelt en de Gideonsbende. Naast topwetenschapper is hij ook activist, zogenaamd 'scientivist'. 
  Hoogleraar
  Anke van Hal is hoogleraar Sustainable Building and Development aan Nyenrode Business Universiteit waar ze zich richt op de businesscase van duurzaamheid.
  Prof. dr. Jan Rotmans
  Hoogleraar
  Prof. dr. Jan Rotmans is een internationale autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid. Hij is één van de grondleggers van het vakgebied transitiekunde.

  De gastsprekers voor deze module zijn:

  • Maurits Groen is een ondernemer die bedrijven opzet en ondersteunt op die een bijdrage willen leveren aan het oplossen van duurzaamheid - en ontwikkelingsvraagstukken. Groen is bekend als pleitbezorger voor duurzaamheid, initiator van duurzame coalities en oprichter van bedrijven (WakaWaka, Kipster, Wholy Greens, Ignite, Solarge, Duurzame Dinsdag, Milieubende etc.).
  • Roland Pechtold is CEO van GroenLeven. Het bedrijf ontwikkelt grootschalige zonnebronnen op locaties met een dubbelfunctie: plekken die een tweede functie krijgen als energiebron. Roland Pechtold werd in 2018 CEO van GroenLeven, maar is zijn hele carrière al werkzaam in de energiesector. Hij kent de Rotterdamse haven van binnenuit. Na verschillende functies bij Vopak en Shell werd hij bestuurslid van Argos Oil. Daarna stond hij aan het roer van NOVA Terminals (voorheen Argos Terminals). Na hier leiding te hebben gegeven aan honderden mensen begon hij bij GroenLeven als werknemer nummer 19. Inmiddels is de organisatie uitgegroeid tot 160 medewerkers.
  • Barbara Baarsma. Sinds 2009 is zij hoogleraar Toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2008 tot 1 april 2016 was zij directeur van het onafhankelijke adviesbureau SEO Economisch Onderzoek. In 2012 is Baarsma benoemd tot kroonlid van de SER (tot zomer 2019). Daarna werd zij voorzitter van de Bankraad van DNB. Per 1 april 2016 is zij benoemd tot directeur Kennisontwikkeling bij de Rabobank. Van januari 2019 tot maart 2021 was zij directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Begin 2021werd ze directeur van Rabo Carbon Bank. Zij is regelmatig gevraagd om in commissies mee te denken over beleidsproblemen voor ministers.

  De sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

  Wat zijn de toelatingseisen?

  • Minimaal vijf jaar strategische ervaring als manager, bestuurder, ondernemer of in een andere invloedrijke rol.
  • Minimaal een afgeronde bachelor (hbo/wo) of aantoonbaar hbo werk- en denkniveau.
  • Engelse lees- en luistervaardigheid.

  Belevingssessie

  Als je erover denkt om met deze module te starten, kom dan bij ons langs voor een belevingssessie. Daar kan je op je gemak ontdekken wat het programma inhoudt en een proefcollege volgen. Je ontmoet mensen die het programma al volgen of hebben gevolgd en krijgt een beeld van hoe zij hun studie weten te combineren met een drukke baan en sociaal leven.

  Daarnaast zijn we altijd te bereiken voor een persoonlijk adviesgesprek, waarin we je graag adviseren en alle vragen beantwoorden.

  Data en tijden

  Blok 1: Samenleving in Transitie
  5 oktober 2023 van 09:00 - 22:00 uur (inclusief diner)
  6 oktober2023 van 09:00 - 17:00 uur

  Blok 2: Markten en economie in transitie
  14 november 2023 van 09:00 - 22:00 uur (inclusief diner)
  15 november 2023 van 09:00 - 17:00 uur

  Blok 3: Bedrijven en organisaties in transitie
  19 december 2023 van 09:00 - 22:00 uur (inclusief diner)
  20 december 2023 van 09:00 - 17:00 uur

  Uiterste aanmelddatum 15 september 2023. Wacht niet te lang, we werken met een maximum aantal deelnemers.

  Is dit je eerste module? Noteer dan alvast in jouw agenda de Introductiebijeenkomst voor nieuwe deelnemers, deze is op 31 augustus 2023 van 15:00 - 20:00 uur.

  Meld je aan

  Enthousiast over de module? Meld je dan meteen aan. Na de aanmelding ontvang je per e-mail wat er nodig is om je inschrijving definitief te maken.

  Bij inschrijving ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.

  Investering

  De investering voor deze module is € 6.495 (btw vrij), inclusief collegemateriaal, toegang tot alle studentenfaciliteiten op Nyenrode, digitale studiefaciliteiten en eten en drinken. Hotelovernachtingen op het landgoed zijn niet bij de prijs inbegrepen en zijn los bij te boeken.  Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.

  *Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.