De opgaven waar de samenleving voor staat zijn groot en talrijk. Op uiteenlopende gebieden, - gezondheidzorg, biodiversiteit, energie, grondstoffen, klimaat, kloof arm en rijk, voedselvoorziening-, zijn transities nodig. In talrijke opleidingen op universiteiten en andere onderwijsinstellingen wordt dan ook voor deze thema’s aandacht gevraagd. In de module Transition Governance and Practice staan echter niet de thema’s centraal maar de wijze waarop transities tot stand komen, hoe de uitwerking op verschillende schaalniveaus zich tot elkaar verhouden en hoe je er als samenleving, bedrijf en persoon aan kunt bijdragen dat ze ook succesvol zijn.
De module is een initiatief van Nyenrode hoogleraar prof. dr. ir. Anke van Hal en prof. dr. Jan Rotmans, internationale autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De visie van Jan Rotmans dient in deze module als startpunt voor een brede beschouwing van het begrip transitie, waarbij ook uiteenlopende andere transitietheorieën evenals praktijkervaringen aan bod komen.
Lees hier alvast zes tips hoe om te gaan met transities.
De module bestaat uit drie delen van twee aaneensluitende dagen waarin steeds een ander schaalniveau centraal staat: het macro-niveau (maatschappij), het meso-niveau (markt) en het micro-niveau (organisaties). Prof. dr. ir. Jan Rotmans vult het eerste dagprogramma van elke module met een beschouwing vanuit zijn perspectief en praktijkervaring en gaat daarover ook in gesprek met een gastspreker die in de praktijk met heel concrete vraagstukken op dit vlak bezig is. Tijdens de avond staat de persoonlijke rol van de deelnemers bij transities centraal, maar ook de persoonlijke transformatie.
In de tweede dag van elk deel worden andere theoretische stromingen op transitiegebied uitgebreid belicht door drs. Maurice Coen. Hij is verbonden aan de leerstoel van prof. dr. ir. Anke van Hal . Maurice zoekt ook de verdieping door het gedachtengoed en mechanismen achter transities onder de loep te nemen. De tweedaagse sluit elke keer af met een middag onder leiding van Anke van Hal waarin hetgeen in de twee dagen is besproken wordt vertaald naar de dagelijkse praktijk van de deelnemers. Anke legt als kerndocent daarnaast ook voortdurend gedurende de gehele module de verbinding tussen dat wat door de sprekers wordt ingebracht en door de deelnemers wordt ervaren. Tijdens haar inbreng komt zeker ook het Fusie van Belangen perspectief aan bod dat haar Nyenrode-leerstoel kenmerkt. Elk blok wordt afgerond met een opdracht. Op basis van dit eigen onderzoek, vastgelegd in de papers, kunnen de deelnemers in hun eigen werkpraktijk concreet aan de slag met transities.
Na het succesvol afronden van de module ontvang je een certificaat.
Waarom kiezen voor een module van de Modulair Executive MBA?
De module Transition Governance and Practice is een onderdeel van de Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitions maar is ook los te volgen. Wil je alleen deze module volgen? Dat is dus mogelijk! Na succesvol afronden van de module ontvang je een certificaat. Smaakt het echter naar meer en wil je na deze module nog meer modules volgen of zelfs gaan voor een volledige MBA? Dat is ook mogelijk. Voor het behalen van je MBA-titel volg je zes basismodules, minimaal twee specialisatiemodules, de internationale studiereis en de MBA thesis.
Wil je meer weten over het Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitons? Kom naar een belevingssessie, download een brochure of neem voor persoonlijk advies contact op met onze programma-adviseurs.
Tijdens de module Transitions Governance and Practice geven inspirerende sprekers hun visie en vertellen zij vanuit hun ervaring over de belangrijkste principes en inzichten.
De hoogleraren voor deze module zijn:
De gastsprekers voor deze module zijn:
De gastspreker van de eerste module wordt later bekend gemaakt. De gastsprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Als je erover denkt om met deze module te starten, kom dan bij ons langs voor een belevingssessie. Daar kan je op je gemak ontdekken wat het programma inhoudt en een proefcollege volgen. Je ontmoet mensen die het programma al volgen of hebben gevolgd en krijgt een beeld van hoe zij hun studie weten te combineren met een drukke baan en sociaal leven.
Daarnaast zijn we altijd te bereiken voor een persoonlijk adviesgesprek, waarin we je graag adviseren en alle vragen beantwoorden.
Blok 1: Samenleving in Transitie
5 oktober 2023 van 09:00 - 22:00 uur (inclusief diner)
6 oktober2023 van 09:00 - 17:00 uur
Blok 2: Markten en economie in transitie
14 november 2023 van 09:00 - 22:00 uur (inclusief diner)
15 november 2023 van 09:00 - 17:00 uur
Blok 3: Bedrijven en organisaties in transitie
19 december 2023 van 09:00 - 22:00 uur (inclusief diner)
20 december 2023 van 09:00 - 17:00 uur
Uiterste aanmelddatum 15 september 2023. Wacht niet te lang, we werken met een maximum aantal deelnemers.
Is dit je eerste module? Noteer dan alvast in jouw agenda de Introductiebijeenkomst voor nieuwe deelnemers, deze is op 1 september 2023 van 14:30 - 18:00 uur.
Enthousiast over de module? Meld je dan meteen aan. Na de aanmelding ontvang je per e-mail wat er nodig is om je inschrijving definitief te maken.
Bij inschrijving ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.
De investering voor deze module is € 6.495 (btw vrij), inclusief collegemateriaal, toegang tot alle studentenfaciliteiten op Nyenrode, digitale studiefaciliteiten en eten en drinken. Hotelovernachtingen op het landgoed zijn niet bij de prijs inbegrepen en zijn los bij te boeken.
Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.