De fiscale positie van een onderneming wordt in de jaarrekening zichtbaar met de belastingschuld, belastinglast en de actieve en passieve latenties. Daardoor wordt de vennootschapsbelasting-last toegerekend aan de juiste jaren. In de praktijk bestaat de wens om de commerciële en fiscale winstbepaling en balansen zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. En hoewel deze wens zeker gerechtvaardigd is, lijkt de afstand tussen beide rechtsgebieden juist groter te worden.
De Wet op de vennootschapsbelasting 1969 is de laatste jaren uitgegroeid tot een complex geheel. Naast meer algemene bepalingen over bijvoorbeeld de belastingplicht, wordt in de wet aandacht gevraagd voor specifieke regelingen, zoals renteaftrekbeperkingen. Met de earningsstrippingsmaatregel (Atad 1) is daar recent weer een variant aan toegevoegd. De wet kent daarnaast specifieke regelingen, zoals de deelnemingsvrijstelling en de fiscale eenheid. Het fiscale eenheidsregime is in 2019 door middel van spoedreparatie aangepast en er wordt op dit moment een nieuwe groepsregeling voorbereid ter vervanging van het fiscale eenheidsregime. In de wet- en regelgeving en in de jurisprudentie voltrekken zich op verschillende onderwerpen grote ontwikkelingen. Daarmee vraagt de vennootschaps-belasting van degenen die daarmee in meer of mindere mate in aanraking komen, extra aandacht. Na deze actualiteitencursus bent u helemaal bij met alle relevante ontwikkelingen in de vennootschapsbelasting. Daarmee bent u als financial op de hoogte van de stand van zaken en kunt u anticiperen op de financiering en structurering van organisaties, als adviseur of voor uw eigen onderneming.
Tijdens de cursus komen de belangrijkste thema’s en ontwikkelingen op het gebied van wetgeving en jurisprudentie aan bod. Voor het MKB en grotere organisaties een ‘must’ vanwege de grote financiële belangen die daar mee gemoeid zijn. Professor Bobeldijk gebruikt veel praktijkvoorbeelden om de wet- en regelgeving voor u toegankelijker te maken. Daarbij laat hij graag ruimte om uw eigen ervaringen en vragen tijdens de cursus in te brengen.
Tijdens deze cursus word je begeleid door Arco Bobeldijk. Arco Bobeldijk is Tax partner bij Loyens & Loeff en hoogleraar vennootschapsbelasting bij Nyenrode Business Universiteit.
De docent zal veel praktijkvoorbeelden gebruiken en er is alle ruimte om je eigen ervaringen en vragen in te brengen.
Tijdens deze cursus krijgt u een overzicht van de belangrijkste elementen van de vennootschapsbelasting. Daarbij wordt met name aandacht besteed aan de huidige wet- en regelgeving en relevante jurisprudentie voor ondernemingen in het MKB en voor grotere organisaties.
De volgende onderweprn komen onder andere aan bod:
Controllers, accountants, adviseurs, bedrijfseconomen en andere financieel professionals.
Aanmelden kan via de online aanmeldbutton.
De investering voor deze cursus is € 395,- (exclusief btw) en is inclusief lesmateriaal en culinaire verzorging. Na het volgen van deze cursus ontvang je 3 PE-punten.
Nyenrode Business Universiteit is niet aangesloten bij het STAP-register. Voor deze cursus is geen STAP-budget mogelijk.