Vijf tips om een transitie in beweging te krijgen

We leven in een wereld waarin op veel terreinen sprake is van een transitie. Organisaties die hun bestaansrecht willen blijven houden en toekomstbestendig willen zijn, moeten mee veranderen. Dit vereist een andere wijze van denken en doen (innoveren) en het nadenken over de eigen rol (ondernemerschap). Vijf tips hoe je binnen je eigen werkomgeving een transitie in beweging kan krijgen.

Tip 1. Inventariseer je eigen belangen én de belangen van anderen
Een duurzame transitie die past bij je organisatie realiseer je niet door jezelf en anderen erop te wijzen wat er allemaal niet meer mag en/of wel moet. Om zelf enthousiast te worden (en te blijven) en anderen mee te krijgen in je ambities moet je eerst weten wat de persoonlijke drijfveren zijn. Waar worden jij en je collega’s persoonlijk door geraakt? Wat is belangrijk voor jullie stakeholders? Ga de belangen van anderen niet zelf invullen, maar ga vragen, luisteren en doorvragen. Als je de belangen helder hebt kan je eraan werken hoe je deze op een duurzame manier kunt behartigen en fuseren.

Tip 2. Kies samen een focus voor een passende strategie
Duurzaamheid kent vele aspecten. Voor een duurzame strategie die bij je organisatie past mag je keuzes maken: je hoeft niet op alle aspecten te focussen, maar als je een keuze hebt gemaakt, ga er dan ook echt voor.

Tip 3. Durf het aan om het anders te doen dan je gewend was
Iets anders doen dan je eerder gewend was, kan spannend zijn. Er kunnen allerlei gedachten bij jou en anderen opkomen over wat er mis kan gaan en doorgaan op de oude manier lijkt misschien veiliger. Durf het toch aan om te veranderen en blijf jezelf en anderen eraan herinneren wat de verandering jullie kan opleveren.

Tip 4. Durf kwetsbaar te zijn
Als de nieuwe strategie jouw belangen en de belangen van je collega’s en stakeholders behartigt, zal dat de kans op succes van de bijbehorende en beoogde transitie vergroten. Maar je kan op voorhand geen garantie bieden voor het uiteindelijk resultaat. Ben niet bang je eigen onzekerheden op dit en andere gebieden te delen: er zit een kracht in kwetsbaarheid. Het kan dialoog bevorderen en van daaruit tot innovaties leiden.   

Tip 5. Leer van de duurzame transities van anderen
Jouw organisatie is niet de eerste en niet de enige organisatie die aan de slag gaat met een duurzame transitie. Laat je inspireren door de ervaringen van anderen en leer ervan. Zoek naar succesvolle voorbeelden die jou en je collega’s inspireren. Mede dankzij deze voorbeelden weet je dat het écht kan!

Module Transitie, Innovatie en Ondernemerschap 

Benieuwd naar de toepassing van deze tips in de praktijk van jouw organisatie? In de module Transitie, Innovatie en Ondernemerschap staat het ontdekken en benutten van nieuwe (ook zakelijke) kansen op onder andere het gebied van duurzaamheid binnen je organisatie centraal. De module bestaat uit 3 blokken:

  • Transitie (structurele veranderingen als gevolg van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid maar ook op het vlak van bijvoorbeeld economie, cultuur en technologie)
  • Innovatie (dat wat voor degene die ermee in aanraking komt als nieuw wordt beschouwd)
  • Ondernemerschap (economische activiteiten ontplooien met winstoogmerk

 

 

Toepassing in de praktijk. Check de module.

Gevonden: 1 opleidingen
MMBA Transitie, Innovatie en Ondernemerschap - MBA module Public & Private

Transitie, Innovatie en Ondernemerschap - MBA module Public & Private

Deeltijd | Nederlands | 26 september 2024
Onderzoek hoe je in samenwerking oplossingen vindt voor duurzaamheidsvraagstukken.

Contact


Heb je vragen over de module? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend informatiegesprek via + 31 346 291 001 of

MMBA@nyenrode.nl