Prof. dr. ir. Henk Kievit

Hoogleraar
Henk Kievit portret 2019 low res - 2
  • Sociaal ondernemerschap
  • Familiebedrijf
  • Natuurlijk en Sociaal Kapitalisme
  • Sociale onderneming
  • Duurzaam Ondernemerschap

Prof. dr. ir. Henk Kievit is hoogleraar Entrepreneurship and Ecosystems aan Nyenrode Business Universiteit. Ook is hij directeur van het Nyenrode Faculty Expertisecenter Entrepreneurship, Governance & Stewardship én is hij de directeur van de (Executive) MBA-Programma’s

Kievit geeft les in een scala van onderwerpen zoals (Regionale) Ecosystemen; Beheer van Triple- en Quadruple Helix, (Sociaal) Ondernemerschap & (Sociaal) Venture Capital-onderwerpen in de algemene management & executive MBA-programma’s aan Nyenrode Business Universiteit. Wanneer Henk les geeft past hij een mix van methodieken toe: traditionele colleges, case studies, audience response en online leeromgevingen. Zijn onderzoek richt zich op beheer van de samenleving, ondernemerschap & innovatie- en digitale transformatie- en digitale ecosysteemactiviteiten, om zo de ondernemersoriëntatie tijdens overgangen in de samenleving te helpen begrijpen. Zijn werk werd gepubliceerd in verschillende tijdschriften, zoals de Journals of Technology Transfer, International Business Review, Sustainability, Agronomy Journal, European Journal of Marketing en Corporate Governance (Bingley) en hij is een actief lid van de academische gemeenschap. 

Kievit behaalde zijn Masters of Science-titel in Landbouw Economie aan de Universiteit van Wageningen (1994) en ontving zijn doctoraat van Nyenrode Business Universiteit (2011). Zijn proefschrift droeg de titel: Social Venturing Entrepreneurship – a positioning.

Kievit is betrokken bij een aantal activiteiten op het gebied van innovatie- en digitaal ecosysteem, landbouwtransitie in de Foodvalleyregio en particulier vermogen social venturing ondernemerschap en (venture) filantropie. Voordat hij bij Nyenrode in dienst trad als research associate (2005), werkte Henk in de internationale informatietechnologie en bij een particuliere organisatie voor filantropie en impactinvesteringen, met een toegewijd private equity social venturing fonds in Nederland. 

Interesses

Kievit verdiept zich graag in geschiedenis en filosofie. Ook maakt hij lange wandelingen door de bossen, weilanden en Zwitserse bergen. Dit zijn, naast lezen, hele fijne manieren voor Kievit om zijn vrije tijd door te brengen.

Meest relevante publicaties