Prof. dr. Jacques de Swart MBA

Hoogleraar
Jacques de Swart
  • Risicomanagement
  • Articifical Intelligence
  • Data Science
  • Toegepaste Wiskunde
Als het gaat om zakelijke wiskunde, moeten de dingen zo eenvoudig mogelijk worden gemaakt, maar niet eenvoudiger dan dat.

Prof. dr. Jacques de Swart MBA is hoogleraar toegepaste wiskunde aan Nyenrode Business Universiteit. Hij maakt deel uit van het Nyenrode Faculty Expertisecenter Accounting, Auditing & Control. 

Zijn rol is het ontwikkelen, vernieuwen en onderwijzen van modules op het gebied van wiskunde, onderzoeksmethoden, statistiek en datawetenschappen. Hij begeleidt studenten in verschillende programma's tijdens het schrijven van hun masterscriptie. Ook doet hij onderzoek op het gebied van statistische controle en verantwoord ondernemen.

De Swart studeerde wiskunde aan de Universiteit Utrecht. Hij deed een deel van het programma aan de Universiteit van La Sapienza in Rome. Vervolgens heeft hij 6 jaar onderzoek gedaan op het gebied van de rekenkunde aan het Centrum voor Wiskunde en Informatica, wat heeft geleid tot een PhD aan de Universiteit van Amsterdam. Hij deed zijn MBA aan de Rotterdamse School of Management. Hij vervolgde zijn carrière als software engineer bij aimms.com. Daarna vervolgde hij zijn carrière bij PwC, waar hij nu partner is in de adviespraktijk en verantwoordelijk is voor de datanalyse groep voor 4 dagen per week. De vijfde dag brengt hij door bij Nyenrode.

Zijn persoonlijke missie is om de kracht en de schoonheid van de wiskunde te onthullen aan de maatschappij. Voor leiderschap betekent dit dat hij bedrijfsleiders de tools geeft om de grote data om hen heen te exploiteren en deze data aan te vullen met hun strategische prioriteiten en risicobereidheid om betere beslissingen te nemen. Voor rentmeesterschap betekent dit dat hij auditors in staat stelt om statistische methoden te gebruiken om auditrisico's te kwantificeren en hun audits efficiënter en effectiever te maken.

Nevenactiviteiten

De Swart is voorzitter van de Stuurgroep Statistische Controle, die deel uitmaakt van het Limperg-instituut. Hij is ook partner bij PwC Consulting op het gebied van data & analytics.

Interesses

Hij is verslaafd aan kranten, heeft plezier met zijn drie kinderen en sport (fietsen, hardlopen, windsurfen, schaatsen).