Strategisch Innoveren

In een globaliserende wereld bepaalt de vernieuwingskracht hét succes een organisatie. Om die reden staat innovatie hoog op de agenda bij de meeste organisaties.

5 tips over Strategisch Innoveren

Innovatie is een belangrijke groeifactor voor elke sector en voor iedere organisatie. Vijf tips van vijf verschillende sprekers van de blended class Strategisch Innoveren. 

1. Buiten de box kijken - Barbara van Veen 

Ieder mens bekijkt de wereld vanuit zijn of haar eigen perspectief. Dit is jouw manier waarop je naar de wereld kijkt en naar informatie zoekt. Je kan jezelf aanleren om ‘buiten de box’ te kijken en deze verzameling van informatie in twijfel te trekken en op zoek te gaan naar informatie die in eerste instantie irrelevant lijkt. Buiten de box kijken kan waardevol zijn als je bijvoorbeeld met complexe innovatie te maken krijgt. Begin heel simpel met de krant te lezen en een weekje bij te houden welke berichten je niet leest. Je zult snel van je eigen leespatroon leren hoe je sneller en slimmer nieuwe ontwikkelingen in de krant kan vinden en duiden.

2. Geef medewerkers de ruimte – Kim Spinder

De ideeën van medewerkers zie je in hiërarchische organisaties vaak stranden in de bureaucratie. Dit is zonde, want de beste ideeën komen vaak van de werkvloer. Als manager kan je hier verandering in brengen door mensen het vertrouwen te geven dat ze zelf ook dingen kunnen veranderen en mogen experimenteren. Geef ze daartoe ook de tijd, want innoveren kost tijd en is veelal een lang proces. Tijd is nogal essentieel voor een creatief denkproces. Als de werkdagen van jouw medewerkers steeds volgepland zijn met meetings dan hebben je medewerkers nooit de rust en ruimte om tot een creatief proces te komen. Geef als manager duidelijk aan dat ze daarvoor tijd in hun agenda mogen blokken. Geef medewerkers de verantwoording om zelf te bepalen of het echt nodig is om deel te nemen aan iedere vergadering, of dat zij hun tijd beter kunnen gebruiken voor andere activiteiten die bijdragen aan het beter, slimmer, mooier maken van de organisatie. 

3. Innovatie geen kostenpost – Danny Mekic 

Je kan veel energie stoppen in het lospeuteren van innovatiebudget, maar je kan die tijd beter gebruiken om scherp te formuleren wat de waarde is van wat je met jouw innovatie wilt bereiken. Hierbij wordt vaak gedacht aan kostenbesparing of het verhogen van de omzet. Winstgevend innoveren draait om het juiste startpunt en door hierop te focussen pak je niet het echte probleem aan. Voorbeeld: het vinden van een innovatieve manier om het ziekteverzuim van 7% naar 6% te verlagen (met als gevolg dat je geen oproepkrachten meer hoeft in te huren én je bijdraagt aan de stijging van het werkgeluk van je collega's omdat je achterhaalt waarom het ziekteverzuim hoog is). Door kostenbesparing gaat je ziekteverzuim namelijk niet omlaag. Door het ziekteverzuim te verlagen gaan je kosten wel omlaag en dus moet je je focussen op het verlagen van het ziekteverzuim als startpunt voor je innovatie en niet het verlagen van de kosten. 

Vervolgens kan je met de (interne) innovatieklant afspreken dat een deel van de kostenbesparing terugvloeit naar je innovatiebudget waardoor je het ziekteverzuim met een tweede innovatie nog verder omlaag kan brengen of je kan op een ander probleem gaan focussen. Op deze manier is innovatie geen kostenpost, maar een ondernemende manier om waarde te creëren voor jouw organisatie.

4. Samenwerken is belangrijk – Jessica van den Bosch

Het wordt steeds lastiger om als bedrijf alles zelf te kunnen. Door samen te werken met andere organisaties worden schaalvoordelen gerealiseerd, wordt de kans van slagen groter, maak je meer impact en kan je kosten reduceren. In de samenwerking vanuit Corporates met startups is samenwerken vooral een manier om te innoveren, marktrelevantie te behouden, kennis te ontwikkelen over nieuwe technologieën of toepassingen maar ook om je medewerkers te laten groeien in hun professionele ontwikkeling. Voor startups biedt het samenwerken met de corporate toegang tot het netwerk, productiefaciliteit of specifieke technologie. Als het om innovatie gaat, kan je als organisatie kijken waar je zelf expertise in kan brengen en waar partners nodig zijn, die je helpen bij het (versnellen van) innoveren. Corporate Venturing is de strategie waarbij een onderneming en een startup samenwerken aan innovatieve vraagstukken en waarbij beide partijen de risico’s en uitkomsten delen. 

5. Just do it! – Mike Hoogveld 

Zonder innoverend vermogen blijf je als organisatie een tanker die maar moeizaam zijn koers aan kan passen. Maak daarom onderscheid tussen de dagelijkse business en ‘experimenten’. En ga met dat laatste gewoon aan de slag in kleine stappen. Werken in multidisciplinaire teams kan daarbij een vruchtbare bodem vormen voor nieuwsgierigheid en nieuwe ideeën. Houd daarbij altijd in gedachten dat innovaties mogen mislukken. En áls dat onverhoopt gebeurt, zorg er dan voor dat daar geen represailles aan gekoppeld zijn. Dit voorkomt dat de innovatiedrang binnen de organisatie wegzakt en mensen gewoon ‘op de winkel gaan passen’. Oftewel, zorg voor psychologische veiligheid binnen en rond de innovatie teams, want innoveren moet immers ook gewoon leuk zijn!

Blended class Strategisch Innoveren

Tijdens de blended class Strategisch Innoveren leer je hoe je stakeholders enthousiast maakt, hoe je succesvolle innovaties verder verspreidt, welke problemen je bij al die stappen kan tegenkomen - én hoe je ervoor zorgt dat het leuk blijft. Je leert hoe innovatie bijdraagt aan duurzame groei en wat strategische redenen zijn om met start-ups samen te werken. Aan de hand van inspirerende innovatie-cases worden er lessen geleerd die direct te vertalen zijn naar de eigen organisatie.

 

  • Dr. Barbara van Veen - Independent Futurist & Educator
  • Kim Spinder - Innovatie expert
  • Danny Mekić - Ondernemer en oprichter van NewTeam
  • Mr. Jessica van den Bosch MBA - Directeur HBO Drechtsteden
  • Dr. Mike Hoogveld - Partner bij nlmtd, auteur van verschillende managementboeken en spreker 

Opleidingen

Gevonden: 1 opleidingen
Executive Education 15 Blended class Strategisch Innoveren

Blended class Strategisch Innoveren

< 10 dagen | Nederlands | 28 september 2023
Veel sectoren zijn in een fundamentele transitie door veranderingen in onder meer consumentengedrag, concurrentie en technologie.

Contact


Heb je vragen over de opleidingen, of wil jij je direct aanmelden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend informatiegesprek via + 31 346 291 448 of

advies@nyenrode.nl