‘Aanpassen van bestuurdersbeloningen is een vereiste voor duurzaamheidstransitie’

29 november 2021
Opinie

'In 2018 ben ik een initiatief gestart om bestuurdersbeloning te moderniseren. Het huidige model, waarbij de beloning primair gekoppeld is aan financiële prestaties op de korte-termijn, sluit niet aan op de maatschappelijke behoefte aan een duurzame en inclusieve economie. Het viel mij op dat veel bedrijven in hun 'purpose statements' wel de duurzame maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen en hierbij een lange termijn oriëntatie hebben. Echter, in het beloningsbeleid komt dit bewustzijn niet meer terug. De bestuurders worden dus nog ouderwets afgerekend op korte termijn financieel succes en dit remt de realisatie van de purpose en daarmee de duurzaamheidstransitie af. Om de transitie naar de duurzame en inclusieve economie te versnellen is een aanpassing van bestuurdersbeloning vereist.', aldus Frederic Barge. 

Barge is recent toegetreden als lid van het Nyenrode Corporate Governance Instituut (NCGI). Hij is een voormalig partner van KPMG en HR-executive bij grote organisaties en heeft een aantal global functies bekleed bij bedrijven op management- en toezicht niveau inzake de beloning van bestuurders. Enkele hoogtepunten uit zijn carrière zijn ING's Global Head of Performance and Reward, Global Head van ABN AMRO's Reward en Performance Management teams, Senior Vice President Total Rewards voor Ahold / Ahold Delhaize N.V. waar hij verantwoordelijk was voor Day-1 readiness tijdens de fusie tussen Ahold en Delhaize. Tevens was Barge adviseur beloningsadvies en HR-strategie voor het Executive Committee en de Raad van Commissarissen van Robeco Institutional Asset Management.

Reward Value

Eind 2020 zijn de onderzoeksactiviteiten ondergebracht in een stichting, Reward Value Foundation. De eerste gedachten en contouren van verantwoord beloningsbeleid zijn opgenomen in een green paper. In vervolg hierop is een zestal onderzoekslijnen opgezet. De onderzoeken vinden plaats in samenwerking met nationale- en internationale universiteiten en business schools om tot op feiten gebaseerde aanbevelingen te komen. Bij de onderzoeken betrekt Reward Value ook andere stakeholders, te weten: institutionele beleggers, bedrijfsleven, consultants, NGO’s en het publieke veld.

Reward Value Foundation is een non-profit organisatie en heeft als doel de navolgende instrumenten op te stellen en beschikbaar te maken:

  1. Principles of Responsible Remuneration
  2. Models of Responsible Remuneration
  3. Index of Responsible Remuneration

Onderzoek

Frederic Barge: 'De onderzoeken zijn gericht op toegepaste wetenschap en sluiten goed aan op het curriculum van Nyenrode en op de activiteiten van het NCGI in het bijzonder. Ik betrek de lezers van deze nieuwsbrief en de leden van het NCGI graag bij de verdere ontwikkeling van verantwoorde bestuurdersbeloning en draag graag bij aan het onderwijs van Nyenrode opdat toekomstige- en huidige leiders beter zicht krijgen op de rol en bijdrage van verantwoord beloningsbeleid aan een duurzame en inclusieve economie.' 


 

Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, november 2021.


Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.