Als board omgaan met nieuwe technologieën

12 maart 2020
Onderwijs

“Je hoeft niet te weten wat je allemaal kan doen met nieuwe technologische ontwikkelingen als Artificial Intelligence (AI), Internet of Things (IoT), blockchain en cybersecurity. Maar wel hoe je er als bestuurder en commissaris mee moet omgaan en welke impact ze hebben op je bedrijf en je industrie,” zegt Timo Hoogeboom, CEO van groente- en peulvruchtenfabrikant HAK en lid van diverse adviesraden. Omdat hij niet bekend was met deze ontwikkelingen, besloot hij het programma Technology for Boards te volgen.

“Nu weet ik er meer vanaf én heb ik wel het gevoel dat ik erover kan meepraten. Het programma plaatst nieuwe technologieën in context: uiteindelijk is het een ontwikkeling die niet heel anders is dan andere ontwikkelingen in de geschiedenis.”

Bewust onbekwaam

Net als andere bedrijven heeft Hak te maken met cybersecurity. “Dankzij het programma heb ik meer kennis over cybersecurity en doen we meer aan trainingen en voorlichting, bijvoorbeeld over phishing mails. Daarnaast moet je als bestuur een fundamentele discussie voeren over hoe en op welke fronten je bedrijf kwetsbaar is. Hoe groot is het risico als het mis gaat en wat kunnen we doen om onze kwetsbaarheid te verkleinen? Daarvoor hoef je geen expert te zijn op het gebied van cybersecurity. Een risicoanalyse op cybersecurity is niet anders dan die op brandgevaar. Je moet weten welke stappen je moet nemen. Het programma maakt je eigenlijk ‘bewust onbekwaam’: je weet dat er weinig aan te doen is, maar leert ook hoe je in jouw situatie het best handelt. Soms kan je gewoon niet meer doen. Tijdens het programma leer je ook van anderen. Je hoort hoe bedrijven als Leaseplan of ASML omgaan met security. Als een bepaalde maatregel voor zulke bedrijven genoeg is, is dat voor Hak ook genoeg. Dat geeft een goed gevoel.”

AI en groente

“Hoe vertaal je AI en IoT naar maatschappelijk relevante bedrijfstakken als defensie, gezondheidszorg en landbouw? Bijvoorbeeld bij robotisering: dat lijkt een gevaar, want het kost arbeidsplaatsen. Maar je kan het ook anders bekijken. Met name in de gezondheidszorg kan robotisering oplossingen bieden voor maatschappelijke problemen als vergrijzing. AI en IoT zijn op groente niet van toepassing, zou je in eerste instantie denken. Maar indirect wel: landbouw gebruikt steeds vaker AI bij weersvoorspellingen. Ook kijken we hoe je met AI en drones meer kan leren over de staat van gewassen. Dankzij AI kan je straks beter voorspellen en sneller reageren."

Kortom: “In een relatief korte periode krijg je een beter beeld van waar die moderne technologieën al toegepast worden en van de invloed op businessmodellen. Ook leer je hoe je als bestuurder zowel de positieve ontwikkelingen als de risico’s ervan beter kan begrijpen en ermee kan omgaan in je rol als commissaris.”

Na het programma Technology for Boards heb je als bestuurder of commissaris inzicht in technologische trends en de governance vraagstukken die eruit voortkomen. Je kent de impact van de nieuwste technologische ontwikkelingen en weet hoe je daar het beste op inspeelt.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.