Bedrijfskunde is niet zo eenvoudig

11 december 2019
Community

Mijn dochter is dit jaar begonnen met haar studie scheikunde. Na het eerste weekend kwam ze thuis en maakte haar huiswerk. Als geïnteresseerde vader keek ik in haar boeken, maar na de eerste zinnen haakte ik al af. Te lastig. Ik sprak met haar over mijn vakgebied, bedrijfskunde. Op papier lijkt bedrijfskunde niet zo lastig, maar in de praktijk des te meer. Ik gaf haar een aantal voorbeelden.

Onlangs zat ik met een ondernemer te sparren over de toekomst van zijn bedrijf. Hij is nu drie jaar ondernemer en groeit als kool naar een omzet van vijf miljoen. Dat is een zeer knappe prestatie, maar financieel gezien heeft hij het lastig. Ondanks de stijgende lijn in omzet investeert hij veel, in mensen, in systemen, in huisvesting. De kost gaat letterlijk voor de baat uit. Is hij in staat zijn bedrijfsmodel op tijd aan te passen?

En wat te bedenken van nertsenhouders. De politiek dwingt deze ondernemers uiterlijk 2024 te stoppen met het houden van nertsen. Een aantal nertsenhouders volgden afgelopen jaar op Nyenrode Business Universiteit een programma om zich voor te bereiden op een leven na het nertsenfokken. Heb je oog voor de veranderingen in de wereld om je heen en kan je snel genoeg aanpassen?

Schaakbord

Als bedrijfskundige schaak je op verschillende borden tegelijk. Bord 1 is je bedrijf: oftewel hoe goed kan je leveren? Zit je bedrijfsmodel goed in elkaar?  Bord 2 is de markt: welke positie neem je in en zien je klanten je als beter of anders? Zo niet, dan kiezen ze op prijs. Bord 3 is de wereld: welke veranderingen vinden er plaats en weet je je aan te passen? Anticiperen op toekomstige veranderingen doe je met je hoofd, met je hart en met je handen. En dat leer je alleen maar door het zelf te doen.

Masterclass Bedrijfskunde voor niet-Bedrijfskundigen

Sinds een aantal jaar geef ik samen met professor Burggraaf de module ondernemerschap als onderdeel van de Masterclass Bedrijfskunde voor niet-Bedrijfskundigen. In twee dagen behandelen zes docenten van Nyenrode de belangrijkste aspecten van bedrijfskunde. Wat maakt deze kennismaking met bedrijfskunde zo interessant?

  • We behandelen bedrijfskunde vanuit een breed perspectief: strategie, marketing, finance, leiderschap, HR en ondernemerschap. Hierbij krijg je een goed beeld hoe deze verschillende aspecten in elkaar grijpen (hoofd)
  • De deelnemers hebben diverse achtergronden: zowel qua werkveld als qua functie, je leert veel van de verschillende perspectieven van de deelnemers (hart)
  • Naast een theoretisch kader ook veel oefening: je gaat aan de slag om de theorie toe te passen middels opdrachten (handen)
Hopelijk zal mijn dochter na het lezen van deze blog overwegen om in haar derde jaar een bedrijfskundige minor te volgen.
Ger Zwartendijk MSc is naast docent ondernemerschap op Nyenrode Business Universiteit ook bedrijfsadviseur bij Management centrum Nederland BV.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.