Bedrijfsleven pioniert met natuurinclusief ondernemen

Online platform ‘Onboarding Nature’ helpt bedrijven natuur als stakeholder te erkennen

12 april 2024
Onderzoek

Op 10 april lanceerden B Lab, Nyenrode Business Universiteit en Earth Law Center het online platform Onboarding Nature. Tijdens een symposium op Nyenrode werd het platform symbolisch aangeboden aan Jan van de Venis, waarnemend Ombudspersoon voor Toekomstige Generaties. Onboarding Nature biedt bedrijven inspiratie, handvatten en een juridisch kader om de natuur een eigen stem te geven in de besluitvorming in een onderneming, ook wel nature-inclusive governance genoemd. Nu is het gros van de Nederlandse bedrijven nog gericht op winstmaximalisatie voor aandeelhouders, en weegt de belangen van de natuur bij bedrijfsbeslissingen nauwelijks mee. 

De natuur krijgt steeds vaker rechten toegekend

Wereldwijd neemt het besef toe dat wij als mensen niet náást de natuur staan, maar er afhankelijk en onderdeel van zijn en haar dus beter moeten beschermen. Tegen deze achtergrond groeit de wereldwijde steun om de natuur rechten of een stem te geven: zo zijn o.a. in Spanje rechten toegekend aan de lagune Mar Menor en in Nederland werkt D66 aan een wet om de Waddenzee rechten toe te kennen. Al dan niet ingegeven door Europese wet- en regelgeving, zijn er ook bedrijven die de belangen van de natuur sterk meewegen in hun besluitvorming. Om andere bedrijven te motiveren ook deze richting in te slaan is het online platform Onboarding Nature gelanceerd. Een initiatief van B Lab Benelux, Nyenrode Business Universiteit en Earth Law Centre.

Natuur als aandeelhouder, bestuurslid, adviseur of inspiratie

Intussen zijn er al bedrijven die experimenteren met nature-inclusive governance. Voorbeelden zijn Natuur als enige aandeelhouder (Patagonia), Natuur als bestuurslid (Faith in Nature), Natuur als adviseur (De Ceuvel) en Natuur als symbolische CEO (Willicroft en Blyde Benelux). “Door deze voorlopers te bestuderen hebben we de toolkit Onboarding Nature kunnen ontwikkelen. De toolkit bevat stappenplannen om de stem van de natuur in commerciële organisaties een plek te geven”, aldus Tineke Lambooy, hoogleraar Ondernemingsrecht aan Business Universiteit Nyenrode. 

Toekomstige generaties

Daan van Apeldoorn, Impact Manager B Lab en projectleider: “Door natuur formeel een plek of stem te geven in de missie van het bedrijf, en de dagelijkse besluitvorming, gaan medewerkers zich op een andere manier tot de natuur verhouden en worden de belangen van de natuur structureel en nadrukkelijker afgewogen.” Dit is ontzettend belangrijk voor toekomstige generaties – zij krijgen te maken met een omgeving die de bedrijven van vandaag creëren.

De toolkit kun je downloaden op: https://www.onboardingnature.com/

 

 

240410-BLab-Onboarding Nature_RT-39 - cheryl
BLab-Onboarding Nature_RT-44 - tineke
BLab-Onboarding Nature_overhandiging
BLab-Onboarding Nature_RT-78 - panel
BLab-Onboarding Nature- zaal
BLab-Onboarding Naturezaal 2
240410-BLab-Onboarding Nature_RT-39 - cheryl
BLab-Onboarding Nature_RT-44 - tineke
BLab-Onboarding Nature_overhandiging
BLab-Onboarding Nature_RT-78 - panel
BLab-Onboarding Nature- zaal
BLab-Onboarding Naturezaal 2

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.