Succesvolle Cambridge module New Board Program

25 september 2018
Onderwijs

Drie groepen deelnemers aan het New Board Program volgden afgelopen week gezamenlijk de internationale module van het programma in de historische binnenstad van Cambridge UK, waarin de internationale context van governance en boards op het programma stond.

De module is ontwikkeld door het New Board Program team onder academische leiding van Tom Cummings BA MA, in samenwerking met Dr. Simon Learmount van de Cambridge University Judge Business School. Dr. Learmount is verantwoordelijk voor de opleidingsprogramma’s op het gebied van Corporate Governance.

Disruptie

Dit jaar was het centrale thema: disruptie en de gevolgen daarvan voor strategie, bestuur en toezicht. Na een vlotte vlucht en busreis kwam het gezelschap in de vernieuwde Judge Business School bijeen, waar we welkom werden geheten door Tom Cummings en Simon Learmont, die samen verantwoordelijk waren voor de moderation van de module.

Dr. Learmount gaf een uiteenzetting over Cambridge University en de actuele stand van zaken met betrekking tot corporate governance in de UK. Aansluitend was er een lezing met -zoals in het NBP gebruikelijk- veel interactie over “tokenisation of assets” door professor Dr. Robert Wardrop, expert op het gebied van Alternative Forms of Finance. Tot slot van het inhoudelijk gedeelte van de eerste dag gaf Dr. Seán Ó hÉigeartaigh een lezing over de invloed van artificial intelligence op de samenleving als geheel en ondernemingen in het bijzonder. Toen was het tijd voor inchecken, verkleden en wandelen naar het Sidsney Sussex College, waar we op traditionele wijze -gezeten aan lange tafels- dineerden.

De volgende dag werd geopend door twee grand dames of corporate governance. Mevrouw Jacqueline Tammenoms Bakker gaf inzage in haar indrukwekkende ervaring als director bij Nederlandse, Franse en Britse ondernemingen en in de verschillen daartussen op het gebied van de governance structuur, maar vooral ook in de bestuurscultuur. Dame Sandra Dawson belichtte daarna de corporate governance in de UK en in het bijzonder de overeenkomsten en verschillen tussen de private-, de not-for-profit- en de overheidssector.

Na een voortreffelijke lunch gingen we aan boord van de traditionele Cambridge “Punts” en maakten we een zonnig tochtje op de rivier Cam. Een mooie onderbreking van een intensieve dag.

Professor Stelios Kavadias, expert op het gebied van moderne business models, pakte inhoudelijk de draad weer op met een inleiding over de invloed van technologie op de context van ondernemingen. Tot slot gingen we aan de slag met de dilemma’s op het gebied van politieke en commerciële beïnvloeding en privacy. Na een inleiding op dat terrein van professor John Rust, gingen de deelnemers nader in op de gevolgen van deze ontwikkelingen voor de board van Facebook. De case ‘Cambridge Analytica’, die eind vorig jaar het nieuws prominent haalde, stond daarbij centraal. ‘s Avonds hebben we van het diner genoten in het Christ's College. Aansluitend nog een drankje in de pub The Eagle en sommigen hebben zich nog uitstekend vermaakt in de plaatselijke discotheek. 

Afsluiting

Ondanks dat was iedereen de laatste ochtend weer fris en fruitig voor de sessie van mevrouw Sandrine Dixson-Declѐve. Zij nam ons onder de titel “Being Good & Doing  Well” mee in de nieuwe business wereld waarin duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid van ondernemingen centraal staan. Ten slotte kregen we een spetterend college van Bobby Duffy over “Building Trust when we are wrong about nearly everything”. Een verhaal vol statistiek over waarheid, vermeende waarheid en perceptie.

Daarna was er veel dank voor de organisatoren, in het bijzonder Tom Cummings als moderator en Meldy van Dijken en Ingrid Aldenhoven voor de programmering en organisatie, en vervoerde de bus ons weer naar het vliegveld.

Bij aankomst op Standsted bleken we twee uur vertraging te hebben. Dit stelde ons mooi in staat terug te blikken. De algehele opvatting was dat drie doelstellingen van deze internationale module zeker waren bereikt: nieuwe inzichten, intensivering en uitbreiding van het netwerk en een prettige dosis professioneel plezier!


Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, augustus-september 2018.

Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.