Commercieel directeur Excelsior streeft naar 'blijvende impact'

5 september 2018

De opleiding Sports Leadership Program aan Nyenrode Business Universiteit bestaat nu twee jaar en kent in april 2018 weer een aantal nieuwe ‘instromers’. Onder hen Wouter Gudde, ex-voetbalprof en commercieel directeur van eredivisionist Excelsior uit Rotterdam. Hij hoopt maar al te graag dat de opleiding ‘scoort’ bij het voldoen aan het uitgangspunt, namelijk het bieden van hulp bij het maken van een blijvende impact in de sport. "Bij Excelsior willen we onze commerciële waarde vergroten en nog meer verankerd zijn, bijvoorbeeld via onze Foundation en haar goede doelen voor de Rotterdammers, in de samenleving. Dan praat je dus over wat we over 25 jaar kunnen betekenen. Dat is dus wel een blijvende indruk maken”, aldus Gudde.

Een leven lang beweegt hij zich door de voetbalwereld en nog steeds is het de dagelijkse realiteit van de inmiddels 33-jarige Wouter Gudde. Hij gaat tegenwoordig door het leven als de commercieel directeur van Excelsior, maar bij een kleine bvo als die uit het Rotterdamse Kralingen betekent dat óók dat hij zich af en toe begeeft op terreinen als voetbaltechnische en algemene zaken.

Van trainingskloffie naar een pak

Voorbij zijn de dagen dat hij zelf nog voetbalde. Wouter ToonAfbeelding.ashxGudde - zoon van voormalig Feyenoord-  en huidig KNVB-directeur Eric Gudde - kwam ooit uit  in de jeugd van Feyenoord, totdat een knieblessure hem tijdelijk terugwierp naar de amateurs van Excelsior Maassluis. Later werd hij alsnog profvoetballer, bij achtereenvolgens Sparta, RKC en Excelsior, om in 2011 het trainingskloffie te verruilen voor het werk in een pak.

“Maar ik denk niet dat je dit soort werk in het betaalde voetbal alleen als oud-prof kunt doen”, zegt hij, om daarmee onmiddellijk een discussie in de kiem te smoren. “Je kunt het leren,  je kunt in zo’n functie groeien zonder die voorgeschiedenis. Je moet alleen niet de fout maken dat je vanuit het bedrijfsleven overstapt en dat je denkt alles al te weten. Want zo werkt het dus ook weer niet. De sportwereld, en met name het voetbal, heeft een eigen dynamiek. Het draait meer dan in het bedrijfsleven om emotie, je bent afhankelijk van de resultaten van de ploeg op het veld. Als wij met Excelsior degraderen, dan heb ook ik als commercieel directeur een probleem.”

"We gaan in Zwitserland naar de UEFA en naar het IOC. Daar draait het om governance, legal en finance"

Werkbezoeken in kader van opleiding

Misschien wel juist om binnen zo’n spanningsveld optimaal te kunnen functioneren sluit Gudde in april aan bij de opleiding aan de Nyenrode Business Universiteit. Hij legt uit dat het om vier blokken gaat, met een looptijd tot november. “We zitten twee keer vijf dagen in Breukelen en daarnaast een paar dagen in Lausanne, Zwitserland en een keer ruim acht dagen in Portland, in de Amerikaanse staat Oregon. Bij die laatste trip gaat het onder andere om werkbezoeken aan de universiteit - waar ze bijvoorbeeld heel ver zijn met e-commerce - en aan het hoofdkantoor van Nike in Beaverton. Dat lijkt me echt geweldig interessant, daar kijk ik enorm naar uit. Daarnaast gaan we in Zwitserland naar de UEFA en naar het IOC. Daar draait het weer veel meer om governance, legal en finance, met allerlei field visits en sprekers.”

Excelsior hoeft niet bang te zijn dat Gudde, die ooit zijn bachelor business administration aan de Erasmus haalde, binnenkort zijn baan opzegt. Hij gaat de studie in overleg met zijn werkgever doen en naast zijn huidige werk. “Ik heb binnenkort een intakegesprek en dat heeft ook wel weer te maken met de overkoepelende opdracht, waarbij veel draait om de reflectie hoe je de studie kunt rijmen met je toekomstplannen als mens en als manager en hoe je je wilt gaan ontwikkelen.”

Volgende stap in persoonlijke ontwikkeling

Gudde ziet zichzelf als ‘relatief jong’. Hij heeft zich al verbaasd over zijn ontwikkeling tot dusverre. “Ik ben op m’n 26e gestopt met betaald voetbal, ik heb me op de werkvloer bij Excelsior kunnen ontwikkelen, zonder dat ik het gevoel had dat er druk op stond. Nu hoop ik de volgende stap in mijn persoonlijke ontwikkeling te kunnen zetten. Ik dacht eerst dat ik misschien wel technisch directeur zou gaan worden. Van dat idee ben ik afgestapt. Het scouten en het ontwikkelen van de jeugdopleiding vind ik nog wel interessant. Maar het om tafel zitten met de technische staf en de invulling van het eerst elftal en de selectie, dat trekt mij veel minder." 

Voetbal

"Dat heeft me wel verbaasd. Maar ik ben nu echt de commerciële kant opgegaan, ik zie nieuwe dingen en spreek met veel mensen over nieuwe ontwikkelingen. En zo zie ik mezelf ook die kant opgaan. Dat kan betekenen dat ik eerst verder groei met Excelsior. Maar ik sluit niet uit dat ik later bij totaal andere organisaties in de sport of zelfs buiten de sport terecht kom.”

"We willen onze commerciële waarde vergroten en nog meer verankerd zijn in de samenleving"

In de opleiding Sports Leadership hoopt Gudde meer over ondernemen te leren. “De wereld is groter dan sport alleen.” Nyenrode Business Universiteit geeft aan dat het hulp wil bieden bij het maken van blijvende impact. Wat Gudde daaronder zou verstaan? 

“Dan denk ik in eerste instantie toch even aan mijn huidige werkgever Excelsior. We zijn daar aan het kijken of we naar een groter stadion kunnen en daarover hebben we wel gesprekken met de gemeente. We zijn ons daarbij ook bewust van onze unieke positie, zo dicht bij de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam. We willen bovendien onze commerciële waarde vergroten en nog meer verankerd zijn - bijvoorbeeld via onze Foundation en haar goede doelen voor de Rotterdammers - in de samenleving. Dan praat je dus over wat we over 25 jaar kunnen betekenen. Dat is dus wel een blijvende indruk maken.”

Dit artikel is ook verschenen op Sport Knowhow XL.

Nyenrode Business Universiteit biedt sinds twee jaar de opleiding Sport Leadership Program aan. Tijdens deze opleiding maken sportprofessionals kennis met een innovatieve denkwijze gecombineerd met een academische benadering omtrent leiderschap in sport. De kernvraag van het programma is geformuleerd als: 'hoe kunnen we jou helpen om een blijvende impact te maken in de sportwereld?'

Inmiddels hebben ruim vijftig deelnemers dit programma voltooid, waaronder directeuren en commissarissen van voetbalorganisaties, oud-wereld- en olympisch kampioenen, topcoaches, directeuren van wielerploegen en professionals met een andere sportachtergrond. De komende maanden zullen diverse docenten, alumni en partners van het programma worden geïnterviewd over het onderwerp ‘Nieuw leiderschap in sport’.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.