Corporate Governance in de Verenigde Staten

29 maart 2018
Opinie

Het kapitalistische shareholders model in de Verenigde Staten is in beweging. Dit blijkt uit talrijke publicaties, waaronder de brief aan aandeelhouders in januari 2018 van Larry Fink, CEO van Black Rock (zie ook de NCGI nieuwsbrief van februari 2018). Fink is geen roepende in de woestijn.

Interessant zijn de talrijke artikelen die genoemd worden op bijvoorbeeld de websites van Harvard Law School en McKinsey, elk met een andere invalshoek. De NACD biedt ook boeiende inzichten in het recente Amerikaanse denken over corporate governance.

Daaruit volgt dat er tussen Europa en de Verenigde Staten bruggen worden geslagen (in scherp contrast met de Trump Administration). Dit blijkt ook uit de door de NACD gehouden conferentie met de top business leaders van de grote Amerikaanse ondernemingen met de volgende ‘key takeaways’:

1.    Rebuild Trust in American Business
2.    Engage All Stakeholders
3.    Be Unquenchably Curious
4.    Develop a Thesis on AI
5.    Be a Continuous Learner
6.    Stand Up for Your Values
7.    Be Vulnerable
8.    Invest in Culture
9.    Model Moral Authority
10.  Never Stop Running
11.  Practice Politics Both Hard and Soft

De governance culturen verschillen natuurlijk sterk, maar de onderwerpen waarop we ons richten vertonen grote gelijkenissen. Dat is op zich al een stap vooruit.

Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, maart 2018.


Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.