Dank De Donor Dag 2017 van Stichting Nyenrode Fonds

12 oktober 2017
Community

Op zaterdag 7 oktober hield Stichting Nyenrode Fonds (SNF) de Dank De Donor Dag 2017. Tijdens deze bijeenkomst zet het fonds jaarlijks zijn donateurs in het zonnetje. Ook kregen negen studenten de cheques voor hun scholarships feestelijk uitgereikt door vertegenwoordigers van de donateurs die de beurzen mogelijk hadden gemaakt.

Update universiteit

In zijn inleidende speech tijdens de middag ging Rector Magnificus Miša Džoljić in op de ontwikkelingen op de universiteit. Hij vertelde onder meer over de update van de strategie en de aandacht daarin voor onderzoek, internationalisering en onderwijsvernieuwing.

DSC_0442

Het goed gaat met de studentenaantallen van Nyenrode, vertelde Džoljić, waardoor de campus vol raakt en naar andere manieren gezocht moet worden om als universiteit toch te kunnen uitbreiden. Dat gebeurt nu onder meer in Amsterdam, waar sinds deze zomer de deelnemers van de Full-time MBA hun studie volgen en waar vanaf volgend jaar ook het Full-time MSc in Management-programma wordt aangeboden voor studenten die de voorkeur geven aan de stedelijke omgeving van Amsterdam boven de campus in Breukelen. Hij ging hierbij in op vragen van verschillende donateurs.

Aanpassen aan tijd en behoeften

Juliette Jonker-Duynstee, kunsthistorica en kenner van de Vechtstreek, vertelde vervolgens over het ontstaan en de 750-jarige geschiedenis van kasteel Nijenrode en het landgoed. Het kasteel is onderdeel van de slinger van zo’n tweehonderd landhuizen in de regio. Ooit waren er maar liefst achttien kastelen langs de rivieren Vecht, Angstel en Aa, waarvan de meeste de tand des tijds echter niet overleefd hebben.

In haar presentatie liet Jonker-Duynstee zien hoe de bewoners van Nijenrode gedurende de eeuwen hun stempel op het kasteel en landgoed drukten. Steeds weer pasten zij het aan naar hun smaak en behoeften en verschillende malen moest het kasteel na verwoesting zelfs opnieuw worden opgebouwd.

Verleden, heden en de toekomst

De missie van Stichting Nyenrode Fonds (SNF) is om te investeren in het verleden, heden en de toekomst van Nyenrode Business Universiteit. Het fonds stelt geld beschikbaar voor het in stand houden van het Nyenrode-verleden, zoals de monumenten, het erfgoed en de tradities. Bij het heden gaat het om het investeren in de faciliteiten die we als instituut hebben. Ook draagt het fonds bij aan de toekomst door scholarships mogelijk te maken voor studenten die anders niet de financiële middelen zouden hebben om op Nyenrode te studeren.

Inkomsten omhoog

De inkomsten van SNF zijn in de afgelopen jaren enorm gestegen, aldus Tanja Visser, directeur van Stichting Nyenrode Fonds. Daardoor konden in 2017 in totaal negen degree scholarships worden uitgereikt: acht aan studenten van het Full-time MSc in Management-programma en één aan een student van de Full-time MBA. Daarnaast ontvingen veertien deelnemers van de Leergang Sociaal Ondernemen een beurs.

Andere grote projecten waarbij het fonds dit jaar betrokken is, zijn de restauratie van de Oranjerie op het landgoed, de restauratie van het monumentale uitrijhek, onderhoudswerkzaamheden aan het carillon en het India-project van de Nyenrode New Business School in Amsterdam.

Projecten in 2018

Voor het jaar 2018 staan onder meer de volgende projecten gepland:

  • Restauratie van de monumentale Menagerie op het landgoed, met een eendenkooi, volière en fazantenverblijf, duivenhokken en voederhuisje
  • Aanvragen van de status voor professioneel onderhoud van monumenten waardoor de organisatie makkelijker in aanmerking kan komen voor onderhoudssubsidies
  • Aanbieden van de mogelijkheid tot het adopteren van collegezalen door bedrijven
  • Mogelijk maken van nieuwe scholarships voor verschillende degree-programma’s en de Leergang Sociaal Ondernemen

Uitreiking revolving scholarships

De Dank De Donor Dag eindigde met de uitreiking van revolving scholarships aan de in totaal negen geselecteerde studenten van het Full-time MSc in Management-programma en de Full-time MBA. Met deze scholarships, uitgereikt door vertegenwoordigers van de donateurs, wordt een studie aan Nyenrode mogelijk voor getalenteerde studenten die anders niet de financiële middelen zouden hebben.

De beurzen kennen een “revolving” karakter wat betekent dat het de bedoeling is dat de ontvanger na zijn of haar studie zelf weer een nieuwe scholarship mogelijk maakt voor een nieuwe student. Alumnus Fred Zeeven uit het jaar 1953 vertelde over wat het ontvangen van een studiebeurs ooit voor hem had betekent.

DSC_0434

De donateurs voor de scholarships waren de jaren 1953, 1958, 1977 en 1985, de kring Hongkong van Nyenrode Alumni VCV, rotaryclubs in de regio, Johan Deelstra (ter nagedachtenis van zijn overleden vrouw Grace Doughty), en de heer en mevrouw De Vink.

Ter afsluiting van de Dank De Donor Dag benadrukte Antoine Boelen, voorzitter van Stichting Nyenrode Fonds en zelf alumnus van het BBA- en MBA-programma, het belang van iets terug doen voor je alma mater. Dat kan door een financiële bijdrage maar ook bijvoorbeeld in de vorm van coaching of mentorschap. Hij bedankte tot slot de donateurs van SNF voor hun bijdragen en de medewerkers van het fonds en de universiteit.

Contact en doneren

 Neem voor meer informatie over Stichting Nyenrode Fonds en over de mogelijkheden om te doneren contact op met directeur Tanja Visser: t.visser@nyenrode.nl, 0346 – 295 997.

DSC_0460 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.