De Audit Commissie

28 september 2017
Onderwijs

Op 6 en 7 november 2017 start de NCGI Elective ‘De Audit Commissie’. Met deze Elective wordt een verdere verdieping aangeboden aan leden van Audit Commissies dan wel degenen die hiervoor in aanmerking komen. Het belang van een Audit Commissie is in de loop der jaren alleen maar toegenomen.

In de nieuwe Corporate Governance Code wordt nog eens nadrukkelijk omschreven wat de taken van de Audit Commissie zijn:

“De auditcommissie bereidt de besluitvorming van de raad van commissarissen voor over het toezicht op de integriteit en kwaliteit van de financiële verslaggeving van de vennootschap en op de effectiviteit van de interne risicobeheersings- en controlesystemen van de vennootschap. Zij richt zich onder meer op het toezicht op het bestuur ten aanzien van:
· de relatie met en de naleving van aanbevelingen en opvolging van opmerkingen van de interne auditor en de externe accountant;
· de financiering van de vennootschap;
· de toepassing van informatie- en communicatietechnologie door de vennootschap, waaronder risico’s op het gebied van cybersecurity; en
· het belastingbeleid van de vennootschap.”

Daar waar vroeger het zwaartepunt van de agenda van de Raad van Commissarissen bij de gehele RvC zelf lag, lijkt het erop dat dit is verschoven naar de Audit Commissie. De Audit Commissie buigt zich niet alleen over de planning & controlcyclus en daarmee over de meerjarenplanning, begroting en de geïntegreerde jaarrekening, maar ook financiering, fraude, fusies & overnames, risicomanagement en interne beheersing staan op de agenda. Met de invoering van de nieuwe Corporate Governance Code is het thema gedrag en cultuur ook een belangrijk onderwerp geworden.

Het belastingbeleid en informatietechnologie en de daarmee verbonden cyberrisico’s zijn klassiekers in een nieuw jasje. Kortom, er is alle reden om een verdieping aan te brengen in de kennis en kunde van (toekomstige) leden van de Audit Commissie. In deze Elective wordt u in twee dagen door tophoogleraren van Nyenrode verder ingewijd in de aspecten die aan uw toezicht zijn onderworpen. Aan het eind van deze twee dagen bent u beter op uw taak voorbereid.

Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, september 2017.


Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.