“De fulltime MBA verbetert en versterkt je zakelijke vaardigheden”

5 maart 2021
Community

Shannon Kenedy uit North Carolina in de Verenigde Staten, en Thao Nguyen uit Vietnam, zijn inmiddels halverwege hun eenjarige fulltime MBA-opleiding aan de Nyenrode Business Universiteit. Shannon’s doel is ‘om mijn zakelijke inzicht te vergroten’, terwijl Thao zich richt op ‘het leren verbinden van architectuur, het bedrijfsleven en duurzaamheid’.

Verschillende markten leren kennen

Shannon heeft altijd gewerkt in Customer Success, Sales en Marketing. “Nadat ik als zijspoor zes maanden Engelse les had gegeven in Taiwan, begon ik meer te denken op een internationaal niveau. Ik wilde weten hoe verschillende markten werken en wat de lokale manier van zakendoen is.” Bij haar werkgever Game Plan – een start-up die e-Learnings aanbiedt aan professionele sporters – realiseerde ze zich dat ze de strategische kant hiervan niet voldoende kritisch kon analyseren. Shannon besloot daarom om te investeren in haar zakelijke kennis door naar Nyenrode te gaan, en daar te werken aan haar zakelijke inzicht: “Ik wilde meer leren over wat er strategisch gaande is bij verschillende bedrijven, en hoe bedrijfsleiders beslissen wat de beste stappen vooruit zijn.”

Thao is inmiddels acht jaar architect in de hospitality-branche: “Ik realiseerde me dat de focus op esthetische en technische aspecten niet genoeg is om succesvolle hotels en resorts te kunnen maken. Andere kritische factoren zijn bijvoorbeeld marktinzicht en de grootte van het investeringsbudget.” Thao besloot daarom ook om in haar kennis te investeren, om te leren hoe je het beschikbare budget optimaal kunt benutten. “Mijn doel is om dit zakelijke deel te verbinden met ontwerp, en ik wil het onderwerp duurzaamheid meer verkennen zodat ik dit toe kan passen in mijn toekomstige projecten. Duurzaamheid is namelijk een grote uitdaging in Vietnam, terwijl Nederland erg actief is op dit gebied.”

Kritisch denken in de praktijk

Beide internationale studenten zijn voor het eerst in Europa. Shannon vertelt: “Ik wilde een volledige internationale ervaring, zodat ik mijn horizon kan verbreden. Daarom heb ik een appartement gezocht in de Jordaan, zodat ik echt onderdeel word van de cultuur in Amsterdam.” Haar belangrijkste criteria bij het kiezen van een universiteit waren de focus op de praktijk en een divers programma. “Toen ik bij Nyenrode uitkwam voelde ik het kwartje vallen, het klopte gewoon allemaal. Ik kan hier leren van CEO’s en mijn nieuwe kennis toepassen in bestaande bedrijven in Europa.” Over de opleiding vertelt ze: “De lessen zijn vrij intens, maar de docenten zijn geweldig. Ik kon de kennis die we opdeden over Big Data en uit de Strategy-lessen direct toepassen op mijn voormalige werkgever Game Plan, waardoor ik waardevolle suggesties heb kunnen doen voor de toekomstige koers van het bedrijf. Dat is nog eens real life critical thinking!”

Thao woont nu in Diemen, en vertelt waarom zij voor Nyenrode koos: “Mijn werkgevers waren vol lof over Nyenrode en de sfeer van de Nyenrode-community sprak me erg aan: toen ik contact opnam met de alumni waren ze erg behulpzaam, zag ik dat ze hun werk echt leuk vinden en dat ze trots zijn op de universiteit. Nadat ik de programmamanager had gesproken was ik verrast door het niveau waarop zij iedere student persoonlijk kent. Ook voelde het alsof de inhoud van de opleiding precies op maat gemaakt was voor wat ik zocht. Twee punten die erg belangrijk zijn voor mij.” Shannon voegt toe: Nyenrode werkt met kleine groepen studenten, waardoor je elkaar goed leert kennen. We vieren zelfs onze feestdagen samen, van Thanksgiving tot Sinterklaas.” Beide studenten bevestigen dat de pandemie dit wat lastiger maakt, maar ze lossen dit op een creatieve manier op. Thao legt uit: “We doen aan Online Friday Happy Hours en hebben een spelletjesavond. Ook ben ik een vijfdaagse fietstocht door verschillende steden aan het plannen. Wat is er nou beter dan het ontdekken van dit prachtige land op een echte Nederlandse fiets!”

Mogelijkheden ontdekken en vertrouwen krijgen

Op de vraag wat de volgende stap is, geeft Shannon aan dat ze nog niet precies weet welke kant ze op zal gaan: “Ik wil in ieder geval in de sportwereld blijven en hier de verschillende mogelijkheden ontdekken in Customer Success Management en Marketing. Gelukkig zijn er op dit gebied vele interessante mogelijkheden in Nederland.” Thao streeft ernaar om haar eigen adviesbureau voor de ontwikkeling van hospitality te openen in Vietnam: “Ik wil een verbinder worden tussen de architectuur, de hospitality en de zakenwereld. Mijn doel is om ontwikkelaars te helpen met duurzame projecten van hoge kwaliteit, zodat ze een mooie en duurzame omgeving kunnen creëren zonder geld te verspillen.”

Thao is aangesloten bij de Stewardship Committee van de studentenvereniging van Nyenrode, zodat zij meer kan leren over duurzaamheid. Daarnaast daagt ze zichzelf uit om beter te leren presenteren: “Om een succesvolle ondernemer te worden is het niet genoeg om goede ideeën en probleemoplossende vaardigheden te hebben. Ik moet mijn ideeën overtuigend kunnen presenteren en leren om mensen te motiveren. Het Personal Leadership programma van Nyenrode helpt me hierbij, zodat ik aan mijn droom kan werken.” Shannon voegt toe: “Je kunt snel opgeslokt worden door de opdrachten, maar het leiderschapsprogramma helpt je om naar het grote plaatje te blijven kijken: hoe ga je de kennis toepassen na je afstuderen?” Zij hoopt na het afronden van haar studie een bredere ervaring te hebben opgedaan, dat ze haar nieuwe zakelijke kennis toe kan passen bij een organisatie in de sportwereld en dat ze diepgaande relaties op heeft kunnen bouwen. “Het netwerk van studenten en professoren van Nyenrode zal me de rest van mijn carrière verder helpen.”

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.