De uitdaging van het voeren van een duurzaam beleid

23 maart 2020
Onderwijs

Op maandag 2 maart 2020 kwamen 100 leden van de Nyenrode Commissarissen Community bijeen om met onderzoeksjournalist Jeroen Smit, schrijver van ‘Het Drama AHOLD’ en ‘De Prooi’, in gesprek te gaan over zijn derde bestseller: ‘Het grote gevecht & het eenzame gelijk van Paul Polman’.

Aan de hand van het verhaal van Paul Polman, voormalig CEO van Unilever, hield Smit een bevlogen pleidooi voor activistisch leiderschap. Bedrijven moeten zorgen voor de samenleving wanneer de politiek dat niet doet. Polman stelde dat bedrijven die op de wereld zijn om geld te verdienen geen bestaansrecht hebben: het gaat om purpose. De komende tien jaren zullen voor ons de roaring twenties zijn en bedrijven kunnen het verschil maken als zij zich niet alleen om hun eigen omzet bekommeren, maar ook om de grote vraagstukken en uitdagingen van deze tijd.

Idealisme

Ondanks zijn bewonderenswaardige goede bedoelingen liep het voor Polman uiteindelijk spaak op de voorgenomen verhuizing van het hoofdkantoor van Unilever naar Nederland. Zijn idealisme moest het afleggen tegen de macht van het geld. In veel opzichten was Polman zijn tijd (te) ver vooruit.

Plan 2030

De opdracht voor bestuur en toezichthouders is: neem een voorbeeld aan Polman en maak een plan voor 2030! Duurzaamheid staat tegenwoordig wél op de agenda van veel bedrijven en moet niet langer bijzaak zijn. De lange termijn moet belangrijker zijn dan het maken van winst op korte termijn: immers kan geen enkel bedrijf succesvol zijn in een wereld die faalt.

Commissarissen, zet dit op de agenda! Want ook u kunt hier een rol in spelen. Daarmee sloot Hans Plesman, oprichter en directeur van de Commissarissen Community, deze inspirerende bijeenkomst af. Tijdens de netwerkborrel was er genoeg om over na te praten.

Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, maart 2020.

Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.