Dispuut onthult gerestaureerde Oranjerie

6 juli 2018
Community

Afgelopen voorjaar is de monumentale Oranjerie op het landgoed casco gerestaureerd met aanzienlijke financiële steun van het Fonds Erfgoedparels van de provincie Utrecht en alumni van het dispuut Luctor et Abortior. Op 16 juni hielden de dispuutsleden, na hun jaarlijkse fietstocht, een feestelijke openingsbijeenkomst in de gerestaureerde Oranjerie.

luctor1

De Oranjerie is een onontdekte parel van Nyenrode. Zij ligt verscholen achter het kasteel en het rosarium. De Oranjerie is samen met onder andere een tweetal historische kassen, een monumentale stookkelder inclusief schoorsteen en de muur onderdeel van het nutstuinencomplex, het onderkomen van de tuindienst.

Twee jaar geleden kon dankzij het laatste zetje van Luctor de perzikenkas gerestaureerd worden. “Wat eigenlijk begon als een bescheiden donatie, is uiteindelijk uitgegroeid tot een groot project”, aldus Tanja Visser, directeur van Stichting Nyenrode Fonds. “Luctor wilde in het kader van haar 50-jarig bestaan iets heel bijzonders doen op een voor hen speciale plek”. De restauratie van de Oranjerie werd de ambitie.

Dankzij de passie en de voortvarendheid van een paar Luctorianen kwam dit project van de grond en dankzij de bijdragen van velen is de Oranjerie in oude glorie hersteld. “Het was echt een vliegwieleffect”, vertelt dispuutsgenoot Peter Jan Kroon. “Niet alleen hebben Luctorianen zich ingespannen om fondsen te werven in eigen gelederen, ook hebben zij hun contacten ter beschikking gesteld. Via Luctor is Stichting Nyenrode, de eigenaar van het landgoed, terecht gekomen bij het fonds Erfgoedparels, de andere grote financier van het project.”

“In de oriënterende fase zijn we bij een Luctoriaan geweest voor advies over het beheer van een landgoed. Luctor heeft voor project niet alleen een financiële bijdrage gedaan, maar er is echt een partnership uit ontstaan. Bijna twee jaar lang hebben we bijna wekelijks onderling contact gehad. Nu is de Oranjerie klaar en ik ben heel trots op het resultaat wat we met elkaar bereikt hebben.”

luctor3

De droom van Luctor werd werkelijkheid toen de Oranjerie op 16 juni jongstleden werd omgedoopt tot de Luctor Oranjerie. Dat gebeurde na de fietstocht die Luctor sinds jaar en dag in juni organiseert.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.