Familie Boland: Drie generaties Nyenrodianen

16 juni 2021
Community

Nadat we vorig jaar drie studenten van de BSc in Business Administration hadden gevraagd om een ode aan hun moeder te brengen, komen we nu met een eerbetoon in het kader van vaderdag. Daarvoor konden we niemand beter benaderen dan Dorus, Robert en Dorus Boland, drie generaties Nyenrodianen uit één familie en ook nog in rechte lijn, een unicum voor Nyenrode. Zij arriveerden exact dertig jaar na elkaar op de campus in Breukelen: Dorus sr. in 1959 (NOIB), zijn zoon Robert in 1989 (BBA) en kleinzoon Dorus jr. in 2019 (BSc in Business Administration).

Dorus sr. groeide op in Brussel, maar is van Nederlandse afkomst. Hij kwam in 1959 van een Belgisch internaat op Nyenrode. “Mijn vader zocht een beetje een praktische opleiding voor me. Nyenrode heeft me een goede vorming gegeven. Natuurlijk verander je daardoor, dat is normaal. Dat begon eigenlijk al tijdens de ontgroening toen ik een koor oprichtte en zelfs de leden van de ontgroeningscommissie daaraan mee wilden doen.”

“Robert was in onze familie een beetje het enfant terrible”, vervolgt Dorus sr. Zijn zoon heeft maar liefst op vijf verschillende scholen gezeten. Robert licht toe: “Ik had teveel invloed op anderen, vonden ze. In het laatste jaar zei de leraar dat ik dat ten positieve moest inzetten voor de groep en dat heb ik gedaan waardoor dat jaar heel goed verliep.”

Dorus sr.: “Ik zei tegen Robert: ‘Jij bent echt een type voor Nyenrode.’ Maar hij wilde niet. Ik heb hem toch naar Nyenrode gereden voor de selectie, maar ik dacht dat wordt niets. Ik heb hem nog nooit zo enthousiast gezien als die avond.”

Robert: “Toen ik op Nyenrode kwam, was ik verbaal niet zo sterk als de rest om me heen en moest ik onderaan de ladder beginnen. Maar op internaat in België had ik geleerd hoe je in een groep moet functioneren, dat je rekening moet houden met elkaar. Dus voelde ik me al snel op mijn gemak op de campus. Uiteindelijk was Nyenrode voor mij de perfecte match.”

Dorus jr. heeft de ondernemersgeest van huis uit meegekregen: “Als mijn vader van de zaak thuiskwam, vertelde hij altijd over dingen die hij had meegemaakt op de zaak, welke problemen hij was tegengekomen en hoe zij die weer hadden opgelost. Dat vond ik erg interessant.”

Desondanks lag het voor hem niet per se voor de hand om naar Nyenrode te gaan. Dorus jr. heeft een technische interesse en wilde aanvankelijk econometrie gaan studeren. Tijdens een open dag kreeg hij daar te horen dat hij na die studie weliswaar veel zou kunnen verdienen, maar dat hij een sociaal leven tijdens zijn studententijd wel op zijn buik kon schrijven. Lachend zegt hij: “Dat klonk niet goed. Omdat ik ondernemen ook leuk vind, ben ik toen ook al vrij vroeg bij Nyenrode gaan kijken. Het begon gewoon in me te groeien dat dat echt gaaf is. Ik voel me hier ook helemaal thuis in het campusleven.”

Boland BV

“Sinds 1936 had mijn vader een firma van handelsagenten voor handel tussen West- en Oost-Europa”, vertelt Dorus sr. “Na zijn overlijden moest ik zelf aan de slag. Met een partner ben ik in 1970 in Nederland Boland Benelux BV begonnen, eerst vanuit zijn huis. Samen reisden wij naar China en kwamen we terug met hoedjes, petjes en slingers. Zo is het gestart.”

Robert ging na zijn studie op Nyenrode werken voor een televisieproducent. “De leukste baan in de wereld. Op een gegeven moment ben ik door mijn vader gevraagd om directeur-eigenaar van Boland Benelux BV te worden. Ik heb toen onder meer met een aantal ouders van andere Nyenrodianen gesproken. Allemaal zeiden zij: ‘Zo’n kans krijg je maar één keer’.” Dorus sr.: “We zagen in Robert dat hij het kon en hij heeft dat ook bewezen. Vertrouwen is heel belangrijk. Ik kon het prima loslaten.”

Boland BV is door de jaren alleen maar gegroeid. In de feestartikelenmarkt is het bedrijf nummer 1 in Nederland en nummer 5 in Europa. Robert: “We hebben niet de ambitie om de grootste te worden, maar we willen wel de beste en de leukste zijn. Alleen nu met corona hadden we een minder jaar. We zijn net verhuisd van drie verspreide vestigingen naar één nieuwe locatie in Bleiswijk. We investeren veel in prettige voorzieningen en op een bepaalde manier krijg je dat dan ook terug.”

Dorus jr.: “Boland is een heel gaaf bedrijf met hele leuk mensen in een hele goede markt. Maar de wereld is nog veel groter. Het laatste wat ik wil is om me nu al in een hokje te plaatsen. Misschien als er over tien of vijftien jaar een keer een deur opengaat, wil ik er wel over nadenken. En ik heb ook nog een broer en een zus die misschien wel willen. Het kan zijn dat ik eerst nog wat met mijn technische kant ga doen.”

Vertrouwen

Dorus jr.: “Wat ik waardeer in mijn vader is onze vertrouwensband. Hij staat achter me. De belangrijkste les die ik van hem geleerd heb, is om me niet te laten stoppen. Hij hamert er altijd op om dingen gewoon te doen.”

Robert: “Toen ik bij Boland begon, heeft mijn vader zich met vele miljoenen garant gesteld, maar toch bemoeide hij zich weinig met mijn beslissingen. In het begin vond ik dat wel moeilijk en soms zelfs vervelend, maar later ben ik dat steeds meer gaan waarderen. Ik heb de eerlijkheid en de oprechtheid van hem meegekregen en ik waardeer ook de diplomatieke kant van mijn vader; hij is erg van het harmoniemodel. Mijn vader is ook absoluut geen pocher. Hij heeft het mooiste netwerk, maar loopt daar niet mee te koop.”

Voortdurende betrokkenheid

De drie generaties zijn steeds betrokken geweest en gebleven bij Nyenrode en bij de community. Zo was Dorus sr. mede-oprichter van de Kring België van Nyenrode Alumni VCV en is hij benoemd tot erelid. Zijn kleinzoon zat vorig jaar in de organisatie van de jaarlijkse skireis en heeft nu zitting in de commissie die het jaarlijkse Jazzfeest vormgeeft. Robert maakte nog niet zo lang geleden met een donatie aan Stichting Nyenrode Fonds de verlichting van het rugbyveld mede mogelijk.

Steeds zat er exact dertig jaar tussen de komst van de heren Boland naar Nyenrode. Kunnen we de volgende telg in 2049 ontvangen? Nyenrode zal hem of haar tegen die tijd in ieder geval van harte welkom heten.

Familie Boland
Familie Boland
Familie Boland
Familie Boland

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.