'Een ode aan mijn moeder'

Drie studenten spreken hun waardering uit voor hun moeders

6 mei 2020
Community

Ter gelegenheid van Moederdag brengen drie studenten van de BSc in Business Administration (BScBA) – Alec Inden, Jasper Laarhoven en Axl Dreesen – een ode aan hun moeders die in het verleden ook alle drie op Nyenrode gestudeerd hebben. Hoe is hun band? Wat hebben zij van hun moeders geleerd?

Wat is het belangrijkste dat je van je moeder hebt geleerd?

Alec Inden is de zoon van ondernemer Ariane Inden: “Mijn moeder heeft haar eigen visie. Als zij teveel naar anderen had geluisterd, was ze nooit gekomen waar ze nu is. Dat heb ik van haar geleerd. Zij doet dingen op andere manieren dan anderen waardoor ze zichzelf onderscheidt van de rest. Door dat ook zo te doen voel ik me sterk en mensen kunnen dat wel waarderen. Goed luisteren, alles overwegen, maar toch proberen om mijn eigen visie te houden.”

Axl Dreesen en moeder

Annemarie Dekker is de moeder van Jasper Laarhoven. Zij heeft een aantal jaar geleden een herseninfarct gehad waardoor de linkerkant van haar lichaam verlamd was. “Zij heeft er geen moment aan getwijfeld of ze zou herstellen of niet. Dat is ook bijzonder goed gelukt. Je merkt in alles wat ze doet dat ze doorzet en altijd doorgaat. Ook ik probeer overal met goede moed in te gaan. We zien wel hoe het gaat, als je er maar alles aan doet. Daarom kan ik zelf ook redelijk goed met tegenslagen om gaan, want ja, het is zo als het is en het gebeurt zoals het gebeurt.”

Ook Axl Dreesen heeft van zijn moeder Ester Stofberg geleerd om altijd door te zetten. “Probeer het negatieve om te draaien naar iets positiefs. Ik merk dat ik dat zelf soms best lastig vind en ik heb mijn moeder er ook wel mee zien worstelen. Maar zij leerde me dat er altijd licht is aan het einde van de tunnel.”

Jouw moeder heeft een opleiding aan Nyenrode gevolgd. Heeft ze jou beïnvloed in je studiekeuze?

Alec: “Ik wilde eigenlijk nooit bedrijfskunde doen, maar iets technisch. Door op te groeien in een gezin met twee ondernemers en veel te reizen, merkte ik steeds meer dat ik niet gelukkig word als ik mijn hele leven iemands anders dromen najaag. Ik wil mijn eigen dromen waarmaken. Ik kwam zelf met het idee om op Nyenrode te gaan kijken. Ik ben natuurlijk wel beïnvloed doordat beide ouders hier hebben gestudeerd. Maar het is meer hun levensstijl die ik ook wel bij mezelf vind passen. Hier heb je het campusleven, de vereniging met de disputen en de studie in één. Alles is ook toegespitst op bedrijfskunde en het ondernemen, dus het viel allemaal samen.” 

Alec Inden en moeder

De vader en moeder van Jasper hebben hem allebei aangemoedigd om eens op Nyenrode te gaan kijken om te zien of het bij hem zou passen. “Mijn ouders hebben ze me verder niet echt beïnvloed. Het campusleven stond me heel erg aan. Mijn moeder heeft in het verleden de BBA gedaan op Nyenrode. Wij hebben het er wel eens over, over de overeenkomsten en verschillen, ook met vriendinnen van haar van Nyenrode. Dat vind ik wel leuk en ook bijzonder. Ik hoop dat ik dat later ook kan doen met mijn jaarclub.”

Axl kende Nyenrode eigenlijk helemaal niet totdat zijn moeder begon aan de Modulair Executive MBA. “Vervolgens is mijn stiefvader die opleiding ook gaan doen. Ik kende de universiteit dus echt van mijn ouders. Ze hebben me wel vrijgelaten in mijn keuze.”

Wat waardeer je het meest aan je moeder? Zou je iets tegen je moeder willen zeggen?

Alec: “Ik vind het knap hoe neutraal ze is naar ons, ze heeft ons nooit beïnvloed, ze luistert. Vogel lekker uit wat je zelf wil doen. Dat waardeer ik heel erg. Uiteindelijk ben ik toch uitgekomen op hetzelfde wat zij heeft gedaan. Mede door haar heb ik ook een internationaal leven gehad, ik heb bijna allemaal internationale vrienden. Daardoor heb ik een heel open blik op de wereld. Ik ben superclose met mijn moeder en ik ben supertrots op haar! En ik vind het knap hoe zij er nu voor staat!”

Jasper Laarhoven en moeder

Jasper: “Mijn moeder is altijd eerlijk en oprecht, met goede intenties. Ze doet haar uiterste best om alles voor ons zo goed op orde te hebben. Je bent een topper, blijf genieten van het leven zoals je nu doet. En maak er wat moois van!

Axl: “Soms vind ik het lastig om mezelf niet als het middelpunt van het leven te zien, maar ik denk dat ook wel een beetje bij deze leeftijd hoort. Dat is misschien iets wat ik nog van mijn moeder moet leren. Mijn moeder is het ene moment mijn beste vriendin als ik bijvoorbeeld liefdesverdriet heb. Het andere moment is ze het wijzende vingertje, iemand die me nog achter mijn broek aan zit. Mijn moeder voelt aan wat ik nodig heb. Ze denkt soms meer aan anderen dan aan zichzelf, dat waardeer ik aan haar.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.