"Een must voor ieder lid van een audit committee"

Bespreking van de publicatie 'Een digitaal kompas voor auditcommissies' (PwC)

23 april 2020
Opinie

Onlangs publiceerde accountants- en adviesbedrijf PwC een zeer uitgebreid ‘Digitaal kompas voor audit committees’. Een interactieve PDF-tool die, als je hem zou printen (wat ik niet aanraad) maar liefst 176 pagina’s telt. Maar het is meer dan een publicatie. Het is een zeer toegankelijk en tegelijkertijd uitgebreid instrument dat een must is voor ieder lid van een audit committee. Schrijvers Huub Wüst en Jos de Groot zijn erin geslaagd om zowel qua vorm als inhoud een zeer aansprekende publicatie te schrijven.

De kern van het instrument is een zogenaamd navigatiescherm met negen klikbare tegels die direct verwijzen naar een voor audit committees relevant onderwerp. Ieder onderwerp wordt uitgebreid belicht en voorzien van relevante questionnaires en checklists. Dit alles is ook zeer aantrekkelijk vormgegeven. Neem nu het onderwerp crisis: de tool biedt een compleet handboek crisisbeheersing vanuit het oogpunt van een Raad van Commissarissen. Gelezen tegen de achtergrond van de huidige coronacrisis is de publicatie relevant en direct toepasbaar.

Up to date

Een aardige kant van deze aanpak is ook dat we niet hoeven te wachten op de “volgende druk”. De schrijvers beloven het instrument voortdurend up to date te houden. De auteurs zijn van mening dat de scope van de functie en taken van de audit committees uitgebreider wordt en behandelen dan ook, naast klassieke onderwerpen als corporate reporting, interne beheersing en financieel beheer, ook nieuwe onderwerpen als cultuur en gedrag, duurzaamheid en cybersecurity.

Tja, bij een boekbespreking als deze hoort ook een kritische kanttekening. Die heb ik eigenlijk niet kunnen vinden, anders dan dat de scope van de taken van de audit committees door de auteurs zo breed is gedefinieerd dat je je afvraagt of er nog iets overblijft voor de Raad van Commissarissen als geheel. Ik ben dan ook benieuwd of PwC een dergelijke tool gaat ontwikkelen voor de andere committees dan wel voor de Raad als geheel. Dit digitale kompas met de beschrijving van rol, functie, taken en best practices van audit committees is in ieder geval wat mij betreft zeer geslaagd.

Het digitaal kompas voor audit committees is hier te downloaden.

Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, april 2020.

Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.