Een nerd in de boardroom. Hoogste tijd voor specialist development.

27 juni 2018
Onderwijs

Specialisten en experts in je organisatie. Ze zijn essentieel. Hoe houd je ze aan boord, en hoe maak je optimaal gebruik van hun kennis? Op Nyenrode Business Universiteit geven we naast management development ook vorm aan specialist development. Het Specialist Development Program ontwikkelt specialisten om het gesprek op boardniveau effectief te kunnen voeren.

Het beeld van ‘de’ specialist verandert de laatste tijd snel. Vakmensen als Robbert Dijkgraaf en Ionica Smeets laten met hun sterrenstatus zien hoe je als specialist ook ondernemend en communicatief kan zijn. Thought leaders hebben niet alleen impact binnen hun eigen vakgebied, maar weten hun specialisme ook te verbinden met andere vakken. Ze zijn in staat followers te krijgen voor hun ideeën.

Zulke mensen in je eigen organisatie moet je koesteren. Én opleiden. Een eerste stap is het erkennen van de specialist in de waarde die hij of zij voor de organisatie biedt. Veel organisaties hebben een uitgebreid management development traject, maar is er ook een specialist development traject, een carrière route die specialisten kunnen volgen  die niet per se bestuurder of manager willen worden? Hoe zou die specialist zich in dit traject kunnen ontwikkelen?

De specialisten en experts in een organisatie zijn vaak uitstekend in staat op inhoud hun eigen kennis te verdiepen. Om slagvaardig en ondernemend op boardniveau in de organisatie te kunnen functioneren is echter meer nodig. De specialist moet leren zijn of haar vakgebied te verbinden met de strategische keuzes van de organisaties. Zonder op de stoel van de bestuurder te gaan zitten, neemt hij of zij eigenaarschap voor strategische innovaties. Het verbreden van de blik naar stakeholders en klanten helpt hierbij.
'Het SDP stelt je in staat om als specialist je invloed te vergroten in de boardroom. Door te leren denken vanuit de board, verbindingen te leggen en te werken aan je persoonlijke leiderschap'

SPD-deelnemer Ruud Thijssen - Secretaris Rente Commissie Rabobank
Een belangrijk onderwerp van gesprek in de opleiding is de plek van de specialist in de organisatie. Voor een interne adviseur is die niet altijd even duidelijk. Gedegen kennis van het (in)formele netwerk in de organisatie helpt de specialist om zelf zorg te dragen voor het onderhouden van een vitale plek in die organisatie. Goed leren communiceren en pro-actief meedenken met de uitdagingen van de bestuurders. Investeer niet alleen in toekomstige leiders, maar ook in specialisten. Zij gaan het verschil maken!

Kijk hier voor meer informatie over het Specialist Development Program.
Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, juni 2018.

Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.