‘Als je een plan B hebt, zal plan A nooit slagen’

Nyenrodiaan Mohammad over vluchten uit Syrië, ondernemerschap en doorzettingsvermogen

16 oktober 2018
Community

Veel vluchtelingen in Nederland hebben een goede opleiding genoten in het land van herkomst. Ook hadden zij vaak een goede baan of een eigen bedrijf. Door de oorlog in hun land hebben zij huis en haard moeten achterlaten om een nieuw bestaan op te bouwen op een volledig onbekende plek. Daar hechten mensen vaak weinig waarde aan hun werkervaring of wordt hun opleiding niet erkend. Daarnaast speelt mee dat de meeste vluchtelingen de taal niet beheersen en dat zij de wegen nog niet kennen om zaken voor elkaar te krijgen. Mohammad Alkhen uit Syrië was één van hen. Door sponsoring vanuit de universiteit kon hij het Full-time MBA-programma aan Nyenrode volgen.

Mohammed Alkhen scholarship

Mohammad is een talentvolle, gedreven entrepreneur die zojuist is afgestudeerd aan het Full-time MBA-programma van Nyenrode in Amsterdam. Het is een mijlpaal in zijn Nederlandse carrière. De groep bestaat uit ongeveer 40 studenten die elkaar allemaal goed kennen. Naast de opgedane kennis is het netwerk voor hem als ondernemer erg waardevol. ‘Ik mis ze nu al,’ zegt Mohammad, gevolgd door een uitbundig gelach. Zijn doorzettingsvermogen en onverwoestbare optimisme is wat hem karakteriseert en hem ook zo ver heeft gebracht, want het ging hem zeker niet altijd voor de wind.

Vluchten uit Syrië door oorlog

Zeven jaar geleden moest hij Syrië verlaten vanwege de verschrikkelijke burgeroorlog. Niet meer dan drie dagen had hij om een onderkomen in een ander land te vinden. Hij had het geluk dat een vriend naar Maleisië vertrok om daar een MBA-programma te volgen. Mohammad ging met die vriend mee en meldde zich ook voor dat programma aan. Helaas werd hij niet toegelaten, maar hij had wel een onderkomen. Hij besloot lessen Arabische taal te geven en zocht ondertussen naar een baan. Gelukkig werd hij aangenomen bij een Syrisch importbedrijf. Zo had hij ook nog enigszins verbinding met het land waar hij kort daarvoor zo’n gelukkig leven leidde.

Inmiddels is hij alweer vier jaar in Nederland. Het internationale karakter van Amsterdam gaf hem aanvankelijk het voordeel dat je met Engels prima uit de voeten kunt. Toch maak je minder makkelijk contact met mensen als je de taal niet spreekt. ‘Je moet echt geïntroduceerd worden’, aldus Mohammad. ‘Anders kom je er niet tussen. Iedereen is hier zo druk.’ Hij liet het er niet bij zitten en volgde een cursus Nederlandse taal. In een jaar leerde hij om de mensen goed te verstaan.

Nyenrode Business Game

Mohammad is een zeer gemotiveerde ondernemer en vindt het belangrijk zich te blijven ontwikkelen. Daarom volgde hij een intensieve cursus ondernemen bij Delitelab. Daar waren ze zo van hem onder de indruk dat ze hem vroegen of hij als vrijwilliger jonge ondernemers wilde helpen met het verwezenlijken van hun droom. Een goede eerste stap om hier een netwerk op te bouwen.

Nyenrode kwam op zijn pad toen hij zich erop voorbereidde om aan de Universiteit van Amsterdam een master te volgen. Hij sprak met een vriend over Nyenrode Amsterdam en de business game. ‘In groepen werk je daar drie dagen intensief samen om een probleem voor een bedrijf op te lossen’, aldus Mohammad. De prijs? Een scholarship. Die ging aan zijn neus voorbij, maar toch mocht hij op gesprek komen. Na dat gesprek en een test besloot de universiteit hem toch te willen helpen met het bekostigen van zijn studie aan Nyenrode.

Een nieuwe start-up

Studeren aan Nyenrode was voor hem een leerzame periode waarin hij veel mensen heeft leren kennen. Met zijn diploma op zak is hij nu vastbesloten wederom een bedrijf op te richten. ‘Ik geef het vier tot vijf maanden’, zegt hij. ‘Maximaal zes!’ Hoewel hij al veel ervaring heeft als ondernemer, garandeert dat geen succes voor zijn nieuwe start-up. ‘Soms zijn er omstandigheden waar je geen invloed op hebt.’ Toch gaat hij er helemaal voor. ‘Als je een plan B hebt’, reciteert Mohammad een gezegde, ‘zal plan A nooit slagen.’

Gun jij gemotiveerde studenten als Mohammad ook een vliegende carrièrestart? Lever dan een bijdrage aan een scholarship voor talenten die niet over voldoende financiële middelen beschikken om een studie aan Nyenrode te bekostigen. Meer weten? Neem contact op met Stichting Nyenrode Fonds over de fiscaal aantrekkelijke manieren van doneren.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.