Executive programma Moderne Medezeggenschap

28 september 2017
Onderwijs

Ieder bedrijf krijgt de medezeggenschap die het verdient. Dat investeren in moderne medezeggenschap loont, laat het Nyenrode Executive Programma Moderne Medezeggenschap zien. Het is een uniek programma met positieve impact op de verhoudingen tussen Medezeggenschap met de Raad van Bestuur (directie) en de Raad van Commissarissen/Toezicht. Het programma Moderne Medezeggenschap is gericht om de governance in de "gouden driehoek" te verbeteren ten behoeve van de continuïteit van de onderneming.

Het executive programma is bijzonder in Nederland, omdat het gericht is op de top(pers) in de medezeggenschap die de sparringpartners willen zijn van de spelers in de boardroom. Nyenrode hoogleraar Strategy & Transformation Management Annemieke Roobeek en Winfried Bouts van WissemaGroup hebben het programma ontwikkeld en passen het voortdurend aan met actuele cases en thema’s. Beiden zijn tevens ervaren commissarissen en participeren actief in de SER activiteiten voor (werknemers)commissarissen.

In deze tijden van disruptieve veranderingen staan ondernemingen en (semi)-publieke organisaties voor belangrijke keuzes. Strategie-ontwikkeling is geen sluitstuk meer met een verplichte adviesaanvraag aan de medezeggenschap, maar een interactief proces waarin vroegtijdig de kennis en contacten van de medezeggenschap ingebracht kunnen worden. Het leidt niet alleen tot een betere strategie, maar vooral tot uitvoering ervan en een constructief overlegklimaat met Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen.

Moderne medezeggenschap vereist nieuwe competenties en een breder zichtveld van de medezeggenschap. Sinds de start van het executive programma Moderne Medezeggenschap in 2014 zijn we inmiddels aan de 6e editie die start in maart 2018. De informatiesessie is op 25 januari 2018 om 15.00 uur op Nyenrode. Per onderneming of organisatie doen gemiddeld drie deelnemers mee om de inzichten met elkaar te delen en in de praktijk te brengen. Wij verzorgen ook de coaching on the job tijdens het programma, zodat er een optimale afstemming is van wat nodig en nuttig is.

We zijn trots op het mooie palet aan ondernemingen en organisaties dat al heeft deelgenomen. Hiertoe behoren o.a. KLM, ING, PostNL, Eneco, ABN AMRO, Delta Lloyd, Stedin, Nuon, Abbott, Randstad, BNN-VARA, Stichting Portaal, Koninklijke BAM Groep, ASR, Havenbedrijf Rotterdam, Volksbank (SNS), Vestia, Drechtsteden, Gemeente Utrecht en beleidsmakers van de SER (Sociaal Economische Raad). Diverse bedrijven hebben het opgenomen in het PE-aanbod voor de medezeggenschap. De SER is een warm pleitbezorger voor de aanpak en het programma. Uniek onderdeel van het programma is dat van elk deelnemend bedrijf een delegatie van de RvB en de RvC wordt uitgenodigd om tijdens de vierde sessie naar Nyenrode te komen alwaar per onderneming een realistisch drieradenoverleg rond een prangend vraagstuk plaatsvindt.


Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, september 2017.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.