‘Fail fast and learn’

14 mei 2019
Onderwijs

Deze maand is de eerste leergang van het nieuwe, integrale Nyenrode programma Technology for Boards afgesloten. Het was een reis langs de grote technologische ontwikkelingen zoals AI, robotisering, Big Data en Industry 4.0, met focus op zowel technologische aspecten als op governance vraagstukken en praktijkcases.

‘How are disruptive developments influencing board activities?’ Het was een van de vragen die wij in een interessante sessie met Nyenrode hoogleraar Strategy and Transformation Management Annemieke Roobeek over ‘Ecosystems for Breakthrough Innovations’ tijdens de Nyenrode leergang Technology for Boards bespraken. Systemisch denken is in dit verband een van de belangrijkste benodigde capabilities in boardrooms.

Meer digitale skills in boards

Dr. Gabriella Kindert, supervisory board member bij Mizuho Europe NV, nam ons mee in een reis langs ‘The changing landscape and emerging business models in Financial Services’. Externe partijen worden steeds meer onderdeel van de ecosystemen in de financiële sector. Niet alleen die verandering is zowel een kans als een risico, maar vooral ook de snelheid hiervan, welke vele  implicaties heeft voor business modellen en spelers in de markt. Het wordt duidelijk dat kijken naar ontwikkelingen buiten de eigen sector steeds belangrijker wordt, omdat technologie een driver is die sectoren overstijgt en combinaties daarvan vergaande impact hebben op ecosystemen. Er moeten meer digitale skills in boards worden ontwikkeld, maar leiderschap en verandermanagement zijn uiteindelijk van vitaal belang in organisatietransformaties. Technologie is een middel en geen doel op zich.

Transformatie bij Vopak

‘Fail fast and learn’ is daarbij een essentiële mindset voor organisaties, aldus Leo Brand. Brand is CIO bij Vopak en liet ons zien hoe succesvol Vopak deze transformatie  heeft aangepakt. Maar hoe beoordeel je of iets kansrijk is? Voor (angel) investors en Venture Capital zijn de marktbehoefte, het team en het business model belangrijke criteria in de beoordeling. Binnen de overheid spelen bij het initiëren en beoordelen van IT projecten toets-criteria die steeds verder ontwikkeld worden, om zodoende de doelstellingen van de digitale overheid, o.a. aansluiting op (inter)nationale ontwikkelingen en wendbaarheid in de dienstverlening voor burgers, te bereiken. Blockchain toepassingen groeien met de dag en het concept van Uber en AirBnB lijkt alweer ingehaald te worden door compleet nieuwe modellen, zoals het op
Ethereum gebaseerde Arcade City.

Simulatie

De groep met deelnemers bestond uit bestuurders en commissarissen, voor wie wij inspirerende sessies met academici, ondernemers, bestuurders en commissarissen hebben georganiseerd. Onder begeleiding van oneUp en SparkOptimus heeft de groep het programma afgesloten met een Dragons Den simulatie. De deelnemers wisten razendsnel een aantal nieuwe en interessante ideeën te pitchen en te beoordelen. Academisch directeur Lineke Sneller, sr. programma coördinator Ingrid Aldenhoven en ik kijken uit naar de tweede leergang in november om hiermee een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van technologische kennis voor boardrooms in Nederland. Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, april - mei 2019.Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws of de L.E.S. Nieuwsbrief voor nieuws over onze kernwaarden Leadership Entrepreneurship Stewardship.