‘Goed leiderschap draait voor een groot deel om liefde’

Liefde en leiderschap: waarom persoonlijke en professionele ontwikkeling inherent verbonden zijn

5 september 2022
Community

Lourens Keers, founder van Vivamori, houdt van complexiteit: het is de rode draad in zijn zeer diverse carrière. Hij ontwikkelde apps voor grote webwinkels als Jumbo en de Bijenkorf, startte een internationale onderneming in escape rooms en richtte vorig jaar dus Vivamori op, een platform waar je gemakkelijk je hele nalatenschap kunt regelen. Tussen de bedrijven door haalde hij ook nog zijn Executive MBA aan Nyenrode. “Dat is het type uitdaging dat me ligt: complexe problemen steeds verder ontwarren, om informatie voor een grote groep makkelijk toegankelijk te maken.”

Vivamori komt ook voort uit zo’n breinbreker. Hij wilde zij nalatenschap regelen - “ik ben vader van twee jonge kinderen, dan ga je je automatisch met dat soort zaken bezig houden”- maar merkte al snel hoe ingewikkeld dat was. “Je hebt genoeg notarissen en financieel specialisten, er zijn voldoende slimme fiscalisten en coaches die je kunnen begeleiden bij een goed gesprek over de dood. Talloze dokters kunnen je alles vertellen over medische wilsverklaringen. Maar nergens is al die kennis verzameld, de connectie onderling mist.” Met Vivamori brengt hij al die informatie bij elkaar, zodat iedereen daarvan kan profiteren.

Tussen partijen bemiddelen, dat is iets dat Keers in zich heeft. Dat wist hij overigens niet van zichzelf. Het was een van de ontdekkingen die hij deed in zijn tijd aan Nyenrode. “Ik vond mezelf altijd een beetje een stuiterbal, iemand met een onrustige geest. Maar zelfinzicht is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je moet leren hoe jouw specifieke eigenaardigheden zich verhouden tot de eigenaardigheden van anderen. Uit de intervisies bleek dat ik veel rustiger overkom dan ik dacht, en dat ik onbewust vaak al een bemiddelende rol op me nam.”

Hij leerde ook over het belang van mensenwerk in management. “Iedereen doet zijn best, vaak heeft iedereen ook hetzelfde doel. Als er dan toch nog een stukje frictie overblijft, hoe los je dat dan op? Mijn overtuiging is dat ‘give to get’ het beste werkt: geven om te krijgen. Het scheelt ook dat ik vader ben geworden, ik vraag me vaak af: ‘Stel je voor dat ik hier tegenover mijn kind had gestaan, hoe zou ik het dan oplossen?’ Als je oprecht bent tegen mensen, en ze wat liefde geeft, lost 95 procent van de problemen zich wel op.” Bij een puzzelaar als Keers is het dan misschien ook geen toeval dat in zijn bedrijfsnaam zich ook een god van de liefde schuilhoudt. 

 

De Executive MBA (EMBA) van Nyenrode is een 2-jarige MBA in deeltijd en start weer in mei 2023. Deze studie volg je omdat je als leidinggevende, manager of ondernemer wilt groeien en je leiderschapsvaardigheden wilt door ontwikkelen. Er zal gedurende het programma, in elke module, aandacht worden besteed aan jouw Personal Leadership Development Journey, de rode draad van het programma.

Je volgt intensieve modules van vijf tot zes dagen met een groep gelijkgestemde deelnemers: acht modules op de Nyenrode-campus en vier modules in het buitenland. Je verbreedt je blik op bedrijfskunde, management en leiderschap en je leert jezelf kennen: je kwaliteiten, passies, stijl en persoonlijkheid. 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.