Het belang van digitaal leiderschap

11 december 2019
Community

“Elke organisatie is een digitale organisatie met een specialisatie” Deze stelling hanteer ik al een poosje om de zaken te overzien bij een nieuwe klant. Als leider in verandering kom ik bij verschillende organisaties en maak ik me niet altijd populair. Het lijkt immers alsof ik de specialisatie van de organisatie een lager belang geef dan de informatie technologie. Dat is echter schijn. De specialisatie van elke organisatie is datgene waarom een consument gebruik maakt van de dienst of het product. Hierin onderscheidend te zijn is de kern van je bestaan.

Waar ik aandacht voor vraag is verwachting van de consument. Die is inmiddels gewend dat zaken snel en accuraat te regelen zijn. Als iets ineens langer duurt, irriteert dat ook nog eens sneller. Dit is een verandering in hygiëne niveau. Was voorheen efficiënte afhandeling de basis, is dat nu gemak. Liever nog een serviceniveau waar je blij van wordt. Digitaal waar je blij van wordt is de richting. Het invullen van verlangens van consumenten is kern voor het voortbestaan van je organisatie. Dat betekent dat organisatie veel meer na moeten denken en experimenteren om daar invulling aan te geven. Dat betekent blijvend veranderen en aanpassen.

Leiderschap in de digitale wereld

De leiders in organisaties staan voor grote uitdagingen om dit veranderingsproces vorm te geven. In de masterclass Digitaal leiderschap helpen we deelnemers met een frisse blik op verandering terug naar hun organisatie te gaan om mee te helpen vanuit een nieuwe visie en enige orde in de digitale wereld. Uitbreiding van hun netwerk en gesprekken met mensen die voor vergelijkbare uitdagingen staan helpt hen daarbij. Dat maakt dat ze sterker staan in de dialoog en daadkrachtiger aan de slag kunnen. Ik wens jou veel plezier op jouw ontdekkingsreis! Door het omarmen van digitale mogelijkheden blijven organisaties juist vanuit hun eigen specialisatie relevant.

Tom Dalderup is programma-manager van de masterclass Digitaal leiderschap bij de overheid, consultant bij Kennis Werkt en bestuurder bij KNVI.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.