New Board Program: “Mijn kijk op besturen is voor altijd veranderd”

8 december 2022
Onderwijs

Als managing director van FarmTrace Europe rondde Jannie Minnema onlangs het New Board Program aan Nyenrode Business Universiteit af. “Mijn kijk op besturen is voor altijd veranderd”, zegt ze in een gesprek. “Problemen los je sneller op als je het perspectief van je stakeholders begrijpt”.

Minnema blikt met een warm gevoel terug op haar deelname aan het New Board Program, waar ze in het voorjaar van 2021 aan begon. Zes modules, twee executive sessies en een studiereis naar Cambridge later maakt ze de balans op. “Besturen leer je door vallen en opstaan. Het is dan heel fijn als je kan sparren met anderen die te maken hebben met dezelfde uitdagingen.” Vooral van de andere deelnemers heeft Minnema veel geleerd; zij werken in andere sectoren zoals de retail, de bouwsector, het openbaar vervoer. “Door met elkaar te discussiëren over uiteenlopende cases, zoals bijvoorbeeld een nieuwe koers bij voedingsmiddelenconcern Ecotone en een overname of opvolging bij een familiebedrijf, leer je vanuit verschillende invalshoeken naar een probleem te kijken.”

Hoofd en hart
Enerzijds moeten studenten deze cases voorbereiden voor aanvang van de module, anderzijds delen gastsprekers hun persoonlijke ervaringen. Centraal staat de vraag: wat zou jij hebben gedaan als jij in zijn of haar schoenen stond? Waardevol vond Minnema dat dit allemaal situaties uit de praktijk zijn. “Deze mensen vertellen openhartig over hoe zij problemen in hun bedrijf hebben aangepakt. Welke valkuilen er waren, de consequenties, de betekenis voor de toekomst van hun bedrijf en hun mensen. Zij hebben het niet alleen meegemaakt, maar ook doorleefd. Zelf heb ik in mijn huidige baan bij FarmTrace Europe en daarvoor als bestuurder bij een internationaal IT-bedrijf en een publiek-private organisatie ook verschillende cases meegemaakt, en doordat ik even in het hoofd én hart van een gastspreker mocht kijken, raakte het mij ook in mijn hoofd en hart. Door die combinatie van feiten en emotie zijn er bij mij nog meerdere kwartjes gevallen.”

Perspectief van stakeholders

Een casus die diepe indruk heeft gemaakt en veel inzichten gaf, is het boekhoudschandaal bij Ahold. “Ik zie daardoor in dat een crisis niet plotseling ontstaat, maar dat je er stap voor stap in wordt gesleurd. Aan de andere kant gebeurt er ontzettend veel tegelijk. Je ziet in hoe belangrijk het dan is om afstand te nemen, te reflecteren. Wat zou ik hebben gedaan als mij dit zou overkomen? Hoe hebben wij het in ons bedrijf eigenlijk geregeld? Wat kan ik hier persoonlijk van leren en wat kan mijn bedrijf hiervan leren? Deze vragen stel ik nu veel vaker.”

Daarnaast worden deelnemers uitgedaagd om op de stoel van hun stakeholders te gaan zitten. Minnema legt uit: “Deelnemers leren om alle stakeholders in kaart te brengen en om vervolgens de crisis of situatie vanuit hun perspectief te bekijken. Zo benader je een probleem niet meer eenzijdig als bestuurder, maar ook vanuit de positie van bijvoorbeeld de boekhouder, de overheid, de samenleving. En niet te vergeten, erg relevant bij FarmTrace, vanuit de positie van investeerders in agrarische technologie. Ik ben me meer bewust van hun kijk op de situatie en maak tijd vrij om deze te doorgronden.”

Blijven groeien

Ondanks het feit dat voor haar de opleiding nu ten einde is, hoopt Minnema op een vervolg binnen of buiten de muren van Nyenrode: “Een, twee keer per jaar hoop ik met de andere deelnemers samen te komen zodat we elkaar weer een spiegel kunnen voorhouden. Het is fijn dat ik nu een netwerk heb waar ik op terug kan vallen. Ik wil blijven leren, groeien en uitgedaagd worden.”

Het New Board Program is een tweejarig deeltijdprogramma dat bestaat uit zeven modules. Deze modules zijn met name gericht op de interactie binnen de driehoek die gevormd wordt door de raad van bestuur, de raad van commissarissen en stakeholders.

Wil je meer weten over het programma? Kijk hier voor meer informatie en de actuele data.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.