We moeten dringend de impact van nieuwe economische mogendheden begrijpen.

Impactcase van de maand: ‘Understanding the choices and impact of China and other new economic powers.’

11 oktober 2022
Onderzoek

“Onderschat de impact van China en andere opkomende economieën op handels- en investeringsstromen niet.” Dat stelt hoogleraar Internationale Economie aan Nyenrode Business University Haico Ebbers, onder andere in zijn binnenkort te verschijnen boek ‘The rise of the New Economic Powers and the changing global landscape’. Zijn belangrijkste boodschap: we moeten nieuwe spelers op het wereldtoneel dringend leren begrijpen omdat de keuzes die daar gemaakt worden grote invloed hebben op het globaliseringsproces en de economie.

De belangrijkste reden hiervoor is volgens Ebbers dat landen als China, maar ook andere grote spelers als India, Brazilië, Indonesië en Mexico zich in rap tempo blijven ontwikkelen. “Studenten, beleidsmakers en managers leven niet langer in een economische en politieke wereld die door het Westen wordt gedomineerd”, legt hij uit. “We moeten daarom doorgronden wat de impact is van deze landen op internationale handel, investeringen en concurrentie.” Ebbers wijst vooral om de impact van China omdat China's economische groei en versnelde integratie al vier decennia de wereldeconomie veranderen. “De opkomst van China is voelbaar in bijna elke uithoek van de wereld. Daarom is het dringend nodig om hier aandacht aan te besteden bij het ontwikkelen van onderwijsprogramma's en het uitvoeren van onderzoek.”

Onderzoek

Het (academisch) onderzoek van Ebbers naar specifiek de rol van China in mondiale investerings- en handelsstromen is omvangrijk. Hij richtte in 2006 het Nyenrode Europe China Institute op met als belangrijkste onderzoeksresultaat de zogenaamde China Structural Development Monitor; een kwalitatief onderzoek - gebaseerd op een vast panel van Chinezen uit de stedelijke middenklasse - dat de Chinese sociaal-politieke en economische ontwikkeling en het investeringsklimaat in China op middellange termijn in kaart brengt. Daarnaast staan er tal van publicaties op zijn naam, onder andere over de impact van de Chinese economische ontwikkeling op de Nederlandse metaalverwerkende industrie. Enkele jaren geleden werd gestart met een promotieonderzoek om een duidelijker beeld te krijgen van uitdagingen in het besluitvormingsproces in een Chinees-Nederlandse strategische alliantie. Ebbers voerde diverse onderzoeksprogramma's uit voor internationaal opererende bedrijven zoals KLM-AF, MN-Services en Cap-Gemini. Nederlandse ministeries en bijvoorbeeld de NAVO vroegen Ebbers zijn visie te delen op de invloed van China’s economische groei op geopolitiek. “Het is immers duidelijk dat economische macht zich in de toekomst zal vertalen naar geopolitieke macht”, zo stelt Ebbers.

Onderwijs

Maar Ebbers breekt ook een lans voor meer (executive) onderwijs op het terrein van China en andere opkomende economieën, en ontwikkelt zogenaamde Immersion-programma's voor studenten en bedrijven. “Dit zijn onder andere programma’s in China voor Nederlandse bedrijven die daar zakendoen, maar we bieden ook onderwijs aan Chinese bedrijven die actief zijn in Europa” legt Ebbers uit. “Deze studiereizen zijn effectieve ‘onderdompelingsprogramma’s’ voor studenten. Dat geldt zeker voor de China-programma’s. We zien dat een etnocentrische en vaak eenzijdige kijk niet helpt en dat mentale bijsturing nodig is. Na afloop van het programma weten deelnemers dat werken in China betekent: leren, afleren en opnieuw leren of zoals een ondernemer die in China werkt het mooi verwoordde: “Je kunt China niet veranderen, China verandert jou.”

Meer informatie over Haico Ebbers, zijn publicaties en zijn nieuwe boek (verschijnt in november).

6 oktober 2022

Een impact case omvat een portfolio van onderzoek rondom een centraal thema, met een focus op het bereik en de impact van dat onderzoek. De impact cases zijn goed leesbaar voor een breed publiek, tonen aan hoe Nyenrode de verbinding met de praktijk versterkt en hoe faculteitsleden praktische oplossingen vinden voor relevante en actuele uitdagingen in de praktijk.

De impact cases zijn ingedeeld in de categorieën Leadership, Entrepreneurship, Stewardship en Educational Innovation.

Alle cases vind je hier.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.