“De fulltime MBA introduceert je in het Europese bedrijfsleven en helpt je te ontdekken”

16 december 2020
Community

Internationale studenten Beth Salas uit de Filippijnen en Albert Maouad uit Frankrijk en Libanon volgen de eenjarige fulltime MBA-opleiding aan de Nyenrode Business Universiteit. Ze zijn nu twee weken onderweg: “Het voelt alsof we hier al veel langer zijn, wat een goed teken is” lacht Beth. Albert voegt toe: “Het voelt nu al als een succes, ik heb al veel geleerd.”

Verschillende wegen naar Nyenrode

Beth’s zakelijke carrière bestaat tot nu toe uit verschillende financiële rollen, maar ze wilde nieuwe rollen verkennen. “Ik wilde uit de financiële hoek komen en buiten Azië verder leren. Ik zou al op vakantie gaan naar Europa en dacht waarom zou ik er niet gewoon gaan wonen en studeren?”. Beth had nog niet eerder van Nyenrode gehoord: “Ik ontdekte dat Nederland je de ruimte geeft om binnen een redelijke tijd een passende baan te vinden na het afronden van je MBA. Toen kwam ik bij toeval bij Nyenrode uit en ik was direct enthousiast over de fulltime opleiding die je onderdompelt in het Europese bedrijfsleven.”

Albert was – na al 15 jaar gewerkt te hebben in verschillende landen in het Midden-Oosten – juist specifiek op zoek naar een opleiding in Amsterdam, omdat hij zijn carrière als software professional wil voortzetten: “De stad is een tech-hub en staat bekend om de vele innovatieve startups. Amsterdam heeft een duidelijk visie op duurzame energie, wat voor mij enorm belangrijk is.” Albert is rond gaan vragen wat de topuniversiteiten in deze stad zijn: “Toen ik van vrienden hoorde dat Nyenrode een hele goede reputatie heeft, met een inhoudelijk sterke MBA-opleiding en een uitgebreid netwerk van alumni en zakelijke contacten, was het een eenvoudige beslissing om me aan te melden en naar Amsterdam te verhuizen.”

Diversiteit en leiderschap

Albert voegt toe dat er andere factoren waren die hielpen bij de beslissing: “Mijn doel is om een leider te worden in de softwarebranche, om op CEO-niveau zaken te kunnen doen en om zoveel mogelijk te leren van anderen. Ik ontdekte dat de MBA-opleiding twee unieke modules heeft: Meet the CEO-sessies en de European Immersion Module. De perfecte manier om nieuwe managementperspectieven te leren en een inkijk te krijgen in verschillende concepten en branches.”

Voor Beth speelden de diversiteit in perspectieven en achtergronden ook een belangrijke rol. “Onze groep komt letterlijk overal vandaan. Niet alleen geografisch gezien maar misschien nog meer wat betreft achtergrond: onze medestudenten komen uit de architectuur, landbouw, software, de bankwereld, het onderwijs. Ik leer daardoor niet alleen van de verschillende bedrijven, landen en theoretische modellen, ik leer ook door de diversiteit in onze groep. Dit gaat me enorm helpen om het werkveld te verkennen en uiteindelijk mijn richting te kiezen. Het Personal Leadership Development Journey programma van Nyenrode begeleidt me tijdens dit proces, middels het opstellen van career roadmaps en coaching door MBA alumni.”

Het toepassen van theorie en kleine groepen

Beide studenten zijn erg enthousiast over de groepsgrootte van 25 studenten: “Je hebt meer contact met je medestudenten, docenten en programmamanagers” vertelt Albert, “en daardoor kan de opleiding beter afgestemd worden op je persoonlijke behoeften.” Beth voegt toe: “Als groep zijn we erg open en erop gericht om elkaar verder te helpen. Het kost wat tijd om te wennen aan het feit dat ik weer een opleiding doe, maar door veel met elkaar te praten neemt het wat druk weg en wordt het een stuk gezelliger.”

Ze zijn het ook eens over waarde van het toepassen van de theorie in de praktijk: “Ook al zijn we nog maar twee weken bezig, we passen de theorie nu al toe op echte business cases” licht Beth toe. Ze gaat verder: “De opleiding draait niet alleen om theorie en het schrijven van verslagen. We hadden bijvoorbeeld gisteren een les over HR, en op dezelfde dag zijn we direct aan de slag gegaan om voor een bestaand bedrijf een oplossing te vinden voor een uitdaging op het gebied van diversiteit.” Albert voegt toe: “Hierdoor leer je het concept echt in de praktijk toe te passen en te begrijpen, waardoor je betere discussies kan voeren op managementniveau.”

Levendige en energieke stad

Beth woont in Diemen, ongeveer 15 minuten met de trein vanaf Amsterdam. “Toen ik voor het eerst in Amsterdam kwam werd ik een beetje emotioneel. Ik dacht bij mezelf ik ben er, ik heb het gewoon gedaan! De stad is prachtig met alle kanalen en bruggetjes, het is net een ansichtkaart. Het geeft een sterk multicultureel gevoel door alle verschillende mensen en diverse keukens. En het is een heerlijke stad om plezier te hebben en drankjes te doen met onze medestudenten.”

Albert woont in hartje Amsterdam: “Het is zo’n fantastische, levendige en gekke stad. Ik kan op de fiets de stad ontdekken, wat ook nog eens CO2-uitstoot bespaart.” Zijn doel is om in Nederland te blijven, als hij de mogelijkheid heeft om hier in de softwarebranche te blijven werken en door kan stromen naar het hoger management. “De keuze om naar Nyenrode te gaan voelt nu al geslaagd. Ik wist al veel van de basisprincipes maar het zijn de details die het verschil maken. Ik blijf continu leren en voor mijn gevoel win ik al doordat ik iedere dag nieuwe aspecten van het zakenleven en het werken met anderen leer kennen.”

Beth voegt toe dat haar doel is om het maximale uit zichzelf te halen om zichzelf klaar te stomen voor haar toekomstige werkgever. “Ik hou van constante uitdagingen en ik ben altijd op zoek naar manieren om wat pit toe te voegen en om bij te dragen aan het geheel. Tijdens dit studiejaar kan ik mijn horizon verbreden en me voorbereiden op mijn nieuwe carrière bij een multinational in Europa.”

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.