Jeanine Holscher, CEO van Blokker: “Vrouwen mogen meer lef tonen”

De studenten van de Ondernemend Nyenrode Podcast in gesprek met de CEO van Blokker

7 november 2023
Community

Hoe is het om leiding te geven aan een bekende winkelketen in zwaar weer, met tegelijkertijd de opeenvolgende uitdagingen van de Corona- en inflatiecrisis? In de nieuwe Ondernemend Nyenrode Podcast ontvangen onze studenten Jeanine Holscher, CEO van Blokker en alumna van Nyenrode Business Universiteit. Ze vertelt over haar tijd op Nyenrode en deelt inzichten over vrouwelijk leiderschap, het belang van strategische focus en waarom het nemen van risico's in je carrière van essentieel belang is.

Luister naar de Ondernemend Nyenrode Podcast via Spotify, Apple Podcast of Google Podcast. Abonneer je via jouw favoriete kanaal, dan weet je zeker dat je geen aflevering mist. 

Jeanine Holscher van Blokker te gast in de Ondernemend Nyenrode PodcastVrouw in een mannenwereld

Toen Jeanine studeerde aan Nyenrode, was het nog een mannenbolwerk. “In mijn tijd was ongeveer 15% van de studenten vrouw. Dat is nu natuurlijk enorm verbeterd. Maar helaas zijn vrouwen in de boardroom vandaag de dag nog altijd in de minderheid.” Ook stelt ze: “Hoe hoger je in een bedrijf komt, hoe meer het lijkt op een apenrots met bijbehorende ego’s. Mensen die graag naar zichzelf luisteren. In vergaderingen komt het vaak voor dat een man iets wat ik heb gezegd in zijn eigen woorden herhaalt. Dan geef ik wel tegengas: ‘ja hallo, dat heb ik net letterlijk gezegd’.”

Om een plek op die apenrots te veroveren, moeten vrouwen lef tonen. “Mannen zijn doorgaans meer van zichzelf overtuigd, terwijl vrouwen meer geneigd zijn om te twijfelen. Natuurlijk zijn er mannen die elkaar de bal toespelen, maar er zijn er ook veel die vrouwen kansen bieden. Wij moeten die kansen dan met beide handen aangrijpen.”

Een retailer weer succesvol maken

Jeanine is van nature ondernemend en werd mede daarom gevraagd om als CEO van Blokker het 'wat versleten' merk nieuw leven in te blazen en weer succesvol te maken. Deze uitdaging werd nog groter door de pandemie en vervolgens de hoge inflatie. “Ik ben drie jaar CEO en dit zijn echt drie tropenjaren geweest,” zo stelt ze. “We hebben met elkaar de stip aan de horizon gezet en de strategie bepaald, maar ondertussen zijn we wel crisis op crisis op crisis aan het managen.”

In de podcast vertelt ze over de strategie, met als speerpunten duurzaamheid, een omnichannel aanpak en een assortiment met scherpe focus en strategische partners. Ook gaat ze in op de marketingstrategie van Blokker, waarbij ze moet manoeuvreren met beperkte middelen die horen bij een bedrijf in zwaar weer.

Moderne leiderschapsstijl

De natuurlijke reflex van leiders in bedrijven die niet goed draaien, is vaak om meer controle te willen uitoefenen, zelf meer te bepalen en minder vrijheid te geven. Zo niet bij Jeanine, die als verbindende CEO juist vertrouwen en ruimte geeft. “Ik geloof niet in de alwetende CEO. Dat is niet mijn stijl.” Ze legt de studenten uit waarom interne communicatie daarbij cruciaal is om alle collega’s mee te krijgen en vertelt over haar aanpak waarbij ze bewust zichtbaar is binnen het bedrijf.

Het laatste advies dat Jeanine wil meegeven aan de luisteraars: “Ga uit je comfortzone! En durf risico’s te nemen, ga eens tegen de stroom in. Daar leer je het meeste van.”

Stella Visser, student en samen met Thom Prins host van de podcast, kijkt terug op een inspirerend gesprek: “Interessant verhaal van Jeanine met een leuke, verfrissende kijk op ondernemerschap binnen een groot bedrijf. Een wijze les die ik meeneem: volg je gevoel en durf de kansen te pakken die je krijgt!”

De Ondernemend Nyenrode Podcast is een podcast waarin ambitieuze nieuwsgierige studenten willen leren van succesvolle ondernemers en CEO’s. Hoe verliep hun reis van student naar succes? Wat waren cruciale momenten in hun carrière? Van welke fouten worden ze nu nog zwetend wakker? En welke adviezen hebben ze voor de ondernemers van morgen? 

Ondanks de levenservaring van de geïnterviewden, garanderen de goedgebekte gastheren en dames met slimme rubrieken in een studentikoze sfeer, verrassende lessen en boeiende verhalen.

De Ondernemend Nyenrode Podcast is te beluisteren op bekende podcast kanalen zoals Spotify, Apple PodcastGoogle Podcast Stitcher en Deezer.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.