We komen allemaal met dezelfde vraag: "Hoe richten we het bestuur van onze organisatie goed en duurzaam in?"

23 december 2022
Onderwijs

Hoe zorg je er in een snelgroeiende organisatie voor dat de governance goed aansluit op de richting die je uit wilt? En hoe ga je om met de effecten van die groei? Lily van den Berg, directeur Marketing & Communicatie bij Hoppenbrouwers Techniek, zocht antwoord op die vragen. Die vond ze in het programma Inzicht in Corporate Governance van Nyenrode Business Universiteit. “In onze snelgroeiende organisatie is het belangrijk om met een frisse blik naar governance te kijken. Van buiten naar binnen.”

Van den Berg werkt sinds 2019 bij Hoppenbrouwers. Het familiebedrijf maakt een flinke groeispurt door en wil de komende jaren de omzet verdrievoudigen. Hoe begeleid je dan optimaal de doorontwikkeling van het bedrijf? Hoe richt je bijvoorbeeld een ondernemende Raad van Commissarissen in? Hierover spraken CEO Henny de Haas en Van den Berg met verschillende bedrijven. “We hadden behoefte aan ervaringen van anderen en praktische handvatten. Wat zijn de do’s en don’ts? Van welke praktijkvoorbeelden van anderen kunnen we leren?”

Meteen aan de slag met de nieuwe kennis

Vanwege eerdere positieve ervaringen van Van den Berg bij Nyenrode zocht zij hier ook het antwoord op haar governance vraagstuk. En dat werkte goed. Het programma Inzicht in Corporate Governance gaf haar veel herkenbare praktijkvoorbeelden uit de boardroom. Doordat het programma over een aantal weken verspreid is, konden Van den Berg en haar mededeelnemers de opgedane kennis direct in de praktijk brengen en evalueren. Van den Berg: “Ik kon meteen concreet aan de slag met de juiste inrichting van onze governance. We zijn momenteel een Raad van Commissarissen aan het inrichten. Ik kreeg veel inzichten hoe je dat het beste kan doen, zowel op juridisch vlak bijvoorbeeld bij het maken van het RvC reglement als de invulling van de samenwerking met de Raad van Commissarissen en het bestuur. Bij de groeidilemma’s zal de nieuwe RvC een belangrijke klankbordrol gaan spelen. Ons managementteam zal die rol ook zeker blijven vervullen. We verzamelen hun denkkracht regelmatig door middel van workshops en brainstormsessies. We betrekken hen al vroeg bij veranderingen zodat zij en hun teams zich erop kunnen voorbereiden.”

De samenwerking optimaliseren

Naast het theoretische kader kreeg Van den Berg handige tools mee waar haar team veel voordeel van heeft gehad. “Ik was onder de indruk van de presentatie van Mark Pennartz (arts/executive coach) over een model voor teamontwikkeling (AEM Cube). We hebben Mark uitgenodigd voor onze directiedag om dit model toe te passen op ons team. Dit model laat zien hoe je omgaat met verandering en groei. Je brengt in kaart waar iedereen het beste tot zijn recht komt op de groeicurve van de organisatie. Zo kregen we scherpe inzichten over onze samenwerking. Het programma van Nyenrode raakte meer organisatieaspecten dan ik van tevoren had gedacht.”

Blik verruimen door het delen van ervaringen 

Hoewel de deelnemersgroep divers was, kwam iedereen met hetzelfde doel: “We willen allemaal werken aan het inrichten van goed en duurzaam bestuur.” Het was voor Van den Berg interessant dat sommige deelnemers bij beursgenoteerde bedrijven werkten. “Zij kijken vanuit een ander perspectief naar vraagstukken. Hun speelveld is echt anders dan bij ons in een familiebedrijf. Zij vertelden bijvoorbeeld over hun ervaringen met stakeholdersmanagement.  Het is voor ons heel waardevol om externe kennis te vergaren en onze blik te verruimen met nieuwe perspectieven.”

Veel leren in korte tijd 

De meerwaarde van het programma Inzicht in Corporate Governance? Dat het in korte tijd veel onderwerpen raakt die interessant zijn voor professionals met een bestuurlijk-georiënteerde rol. Van den Berg: “Natuurlijk kun je zelf al doende leren. Maar hier leer je op een gestructureerde manier vanuit één visie. En de experts helpen je verder om je te verdiepen in onderwerpen waar je meer van wilt weten. Of ze laten zien hoe je de theorie kan toepassen. Zo hebben we het gehad over de nieuwe duurzaamheidsrichtlijnen. Je krijgt dan tools om hiermee verder aan de slag te gaan in je organisatie. ” 

Tijdens het Inzicht in Corporate Governance Program geven experts hun visie en vertellen vanuit hun ervaring over de belangrijkste principes en inzichten. Kom beter beslagen ten ijs in je ondersteunende rol naar de driehoek raad van bestuur, raad van commissarissen en aandeelhouders. 

 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.