Luchtvaart en tour operating ecosysteem door elkaar geschud

10 juli 2020
Onderwijs

‘’De disruptie die de COVID-19 crisis voor TUI teweeg heeft gebracht, is ongezien in onze sector. Het luchtvaart- en tour operating ecosysteem wordt volledig door elkaar geschud en de directe gevolgen zullen nog jaren voelbaar zijn. Het is heel waarschijnlijk dat TUI als een ander bedrijf uit deze crisis zal komen,’’ zegt Camille Dhamers, deelneemster aan de Modulair Executive MBA in Business & IT van Nyenrode Business Universiteit.

Dhamers is Head of Planning Process & Resource Optimization bij TUI en ondersteunt daarnaast de board bij verschillende transformatiewerkstromen. ‘’De veranderingen in het ecosysteem van TUI zijn enorm en er moet grondig nagedacht worden over de duurzaamheid en strategische fundamenten van ons businessmodel. De volledige portefeuille aan activiteiten, investeringen en business units wordt geëvalueerd en opportuniteiten voor het creëren van nieuwe synergiën worden in kaart gebracht.’’

Burning platform

‘’De TUI Group heeft de duidelijke ambitie geuit om uit de COVID-19 crisis te komen als een sterk, agile, lean en digitaal bedrijf,’’ geeft Dhamers aan. ‘’De crisis heeft een ‘burning platform’ gecreëerd voor het versneld doorvoeren van (digitale) transformaties binnen TUI. Zelf ben ik van dichtbij betrokken bij enkele van deze transformatiestromen. We kijken bijvoorbeeld naar hoe de toekomst van pakketvakanties er uit kan zien. De inzichten die ik tijdens de module Digitalization and Boardroom Dynamics heb gekregen, helpen mij bij het beter begrijpen van het politieke speelveld en  de interpersoonlijke dynamieken binnen de organisatie. Ik heb vaardigheden opgedaan om hier op de meest efficiënte manier op in te spelen.’’

 Cruciale keuzes

‘’Er zijn weinig sectoren die niet geraakt zullen worden door de COVID-19 crisis en de snelheid waarmee veranderingen zullen plaatsvinden zal ongezien zijn in het post-COVID-19 tijdperk,’’ vervolgt Dhamers. ‘’Boards staan voor cruciale keuzes die zullen bepalen of hun bedrijven relevant zullen blijven in dit nieuwe tijdperk of niet. Het begrijpen van de uitdagingen waar de meeste senior executives in bedrijven voor staan en hoe beslissingen op dit niveau genomen worden, maakt een groot verschil. Het ontwikkelen van de vaardigheden om een effectieve partner te worden voor deze executives zal nog belangrijker worden, gezien de snelheid waarmee fundamentele beslissingen gemaakt moeten worden in een toenemend onzekere context.’’

Hoog op de agenda

Dhamers heeft momenteel 6 modules gevolgd van de Modulair Executive MBA in Business & IT. Het afronden van elke module met een eindpaper helpt Dhamers om alle inhoud te verwerken en toe te passen op haar eigen organisatie. ‘’Hier hebben zowel ikzelf als mijn organisatie steeds baat bij.’’ De keuze voor de richting Business & IT is zeer bewust gemaakt. ‘’Ik heb geen IT achtergrond, maar ik vind dat elke (senior) executive een basisnotie moet hebben van het potentieel, maar ook van de risico’s die nieuwe technologieën met zich kunnen meebrengen. Ik ken geen enkele organisatie waar digitale transformatie niet hoog op de agenda van de board staat. Een van dé uitdagingen voor executives tijdens dergelijke transformaties, is het stellen van prioriteiten en het correct afwegen van verschillende investeringsmogelijkheden. De financiële en operationele implicaties van dergelijke beslissingen kunnen significante proporties aannemen.

Inhoudelijke kennis, persoonlijke ontwikkeling

Ongeveer de helft van de modules heeft Dhamers waardevolle inhoudelijke kennis bijgebracht. ‘’Begrip van cyber security risico’s, artificial intelligence opportuniteiten, inzichten gebaseerd op strategische- en transformatie modellen en analyses van disrupties in tal van industrieën zijn maar enkele voorbeelden hiervan. De andere helft van de modules heeft mij geholpen in mijn persoonlijke ontwikkeling. Het beter leren kennen van mijzelf en het beter begrijpen van reacties en communicatie-, samenwerkings- en leiderschapsstijlen van anderen helpt mij heel erg bij het aansturen en samenwerken van en binnen teams, bij het begeleiden van veranderingstrajecten en bij het communiceren van strategische voorstellen naar bijvoorbeeld de board.

Gebalanceerde mix

De module Digitalization and Boardroom Dynamics met Désirée van Gorp als kerndocent, bestaat uit een gebalanceerde mix van inhoudelijke kennisontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling. De inzichten in digitale transformatietrajecten van andere bedrijven en de lessen die zij hieruit geleerd hebben, zijn erg waardevol. Ook de perspectieven die gebracht worden door gastsprekers met verschillende achtergronden, bieden belangrijke toegevoegde waarde. Ik begrijp communicatie- en leiderschapsstijlen van mijzelf en anderen nu beter, wat mij helpt in mijn dagelijkse werk. Bijvoorbeeld bij het begeleiden van veranderingstrajecten en het communiceren van strategische voorstellen naar de board,” besluit Dhamers. 

Met de Modulair Executive MBA in Business & IT studeer je naast je baan wanneer het jou uitkomt aan de zaken die het best aansluiten bij jouw werk en ambities. Jij bepaalt zelf het tempo! Persoonlijke ontwikkeling en groei staan centraal in alle 10 te volgen modules. Je neemt je eigen cases mee vanuit de praktijk en gaat hier samen mee aan de slag zodat je het direct kan toepassen in jouw organisatie. Ga net als Camille voor je MBA-titel met de volledige MBA of volg een of meer modules voor een snelle upgrade van jouw kennis. Klik hier voor meer informatie over bijvoorbeeld de module Digitalization and Boardroom Dynamics.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.