MBA in Amsterdam: leerzaam maar ook gewoon heel leuk

11 december 2019
Community

Op Nyenrode Business Universiteit lopen veel internationale studenten rond, zoals Natacha Rodrigues Soares uit Brazilië en Sabri Assali uit Canada. Beiden zijn ze in september begonnen met het eenjarig fulltime MBA-programma. Ze vertellen over hun studie en hun nieuwe leven in Amsterdam.

“Begin dit jaar sloot Zuid-Amerika een handelsverdrag met Europa. Daarom wilde ik meer weten over de Europese markt. Hoe alles werkt, hoe mensen zaken doen, hoe ze onderhandelen enzovoort,” zegt de Braziliaanse Natacha over haar keuze om de MBA juist in Europa te doen. “Vervolgens koos ik voor Nyenrode vanwege de inhoud van het programma. Je leert zakendoen, maar tegelijk een positieve impact op de maatschappij te hebben. Dat sprak me erg aan. Ook koos ik voor Nyenrode omdat er relatief veel vrouwelijke studenten deelnemen aan deze fulltime MBA.” Sabri studeerde eerder in het Midden-Oosten en Noord-Amerika en wilde daar graag Europa aan toevoegen. Hij had twee redenen om te kiezen voor Nyenrode: “Ten eerste de kleine klassen hier vergeleken met andere universiteiten. Daarnaast bevat het programma een aantal vooruitstrevende topics, zoals big data. Die zie je bij andere MBA-opleidingen nauwelijks. Kennis daarover kan ik gebruiken om in de toekomst betere beslissingen te nemen.”

Diversiteit en duurzaamheid

“Ik wil mezelf verbeteren en mijn kennis verbreden,” zegt Natacha over haar verwachtingen van het MBA-programma. “Ik leerde bijvoorbeeld dat je bij ondernemen niet lang moet wachten, maar er gewoon voor moet gaan. Ik sta open voor alle mogelijkheden die Nyenrode mij brengt. Ook zit ik in een comité van de studentenorganisatie waar we praten over diversiteit, vrouwelijke leiders, het aannemen van mensen met een handicap enzovoort. Er blijken zoveel dingen te zijn die zijdelings te maken hebben met zakendoen.”

Sabri heeft een achtergrond in engineering en miste de basiskennis van business management. Hij denkt dat een MBA daarvoor de goede keuze is. Maar dat is niet alles wat hij ermee hoopt te bereiken. “Ik wil in de toekomst een business consultant op het gebied van duurzaamheid worden, het liefst bij een groot bedrijf. Verder wil ik mijn onderneming verder ontwikkelen en uitrollen in Europa. Deze onderneming richt zich op het ontwikkelen van slimme distributie systemen welke energie op een heel efficiënte manier kunnen leveren.

De basiskennis van business management die ik straks heb, helpt hierbij. Maar ook is op Nyenrode een incubator gevestigd die kan helpen met onder meer advies over onder andere het juridische aspect om actief te kunnen zijn in Europa. Ook het netwerk van Nyenrode zal hierbij van paskomen. De universiteit heeft goede contacten met banken en consultancy bureaus op het gebied van duurzaamheid.

Kennismaken met het bedrijfsleven

De internationale studenten kijken allebei uit naar de ‘Meet the CEO’s Sessions’. Daar ontmoeten de studenten verschillende CEO’s van grote bedrijven en kunnen met hen van gedachten wisselen en ideeën pitchen. “Ik kijk ook uit naar de Breakfast Sessions van Nyenrode waar verschillende bedrijven aan deelnemen,” zegt Sabri. “De bedrijven leggen een bestaand probleem dat ze hebben voor en studenten moeten dan binnen 20 minuten met een oplossing komen. Dat is zeker voor mensen die in consultancy willen werken heel nuttig.”

Zowel Sabri als Natacha zijn dit jaar verkozen tot lid van de JCV-raad voor 2020. Sabri als vice-president en Natacha als commissaris. De Jongste Compagnie van Verre (JCV) is de studentenvereniging van Nyenrode Business Universiteit in Amsterdam. Het doel van de JCV is om studenten van verschillende achtergronden bij elkaar te brengen middels een scala aan activiteiten en evenementen.

Full-time MBA Sabri & Natacha 3_compressed

Wennen aan de Nederlandse cultuur

“Ik vond het interessant om een nieuwe stad ontdekken,” zegt Sabri over zijn eerste weken in Amsterdam. Maar hoe lang het duurde om alles te regelen, zoals een bankrekening en een BSN-nummer, verraste hem enigszings. “Dat was wennen als je komt uit een land als Canada waar zulke dingen snel geregeld zijn. Maar verder is het tot nu toe een heel positieve ervaring.” Is er nog iets dat hem extra opviel? “De hoeveelheid fietsen!”

Ook Natacha is enthousiast over studeren in Amsterdam. “De diversiteit van mijn medestudenten spreekt me erg aan. Er zijn veel verschillende culturen. We wisselen ervaringen uit over de Nederlandse cultuur, waar we allemaal aan moeten wennen. En aan de directheid van Nederlanders,” zegt ze lachend. Dat laatste beaamt Sabri, maar hij waardeert het ook. Natacha: “Ik wou dat er meer uren in de dag zaten. Er zijn zoveel dingen die we willen zien en willen leren. Studeren in Amsterdam is als Pandora’s doos. Ik vind het een unieke ervaring.”

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.