Een MBA vormt je op manieren waarop je dat nooit had verwacht

13 oktober 2021
Community

“Ik besloot mijn comfortabele baan op te zeggen en te gaan studeren, ondanks dat we midden in de coronapandemie zaten. Voordat ik aan Nyenrode Business Universiteit begon, vond ik het moeilijk om uit te leggen waarom ik een MBA wilde doen. Maar ik had het gevoel dat ik een beetje vast zat in mijn carrière en dat een jaar fulltime studeren de enige manier was om mezelf echt uit te dagen.” Marika Beindorff, alumna en valedictorian van de fulltime-MBA, begon haar studie in 2020. Na haar afstuderen blikt ze terug op haar tijd op Nyenrode en deelt ze haar ervaringen met ons, onder andere over hoe de kernwaarden van de universiteit haar persoonlijke en professionele ontwikkeling tijdens het programma hebben bepaald.

“In het begin wilde ik zoveel mogelijk leren op alle verschillende gebieden, zoals financiën, de waardeketen en human resources. Maar de belangrijkste en meest waardevolle lessen die ik heb geleerd gingen over mezelf en mijn eigen persoonlijke groei. Zoals je als Nyenrodiaan mag verwachten, lag bij mijn leerervaringen de nadruk op de drie kernwaarden van Nyenrode: Leadership, Entrepreneurship en Stewardship.

Een verouderd beeld van leiderschap

Leiderschap was een gebied waar ik tijdens mijn MBA graag aan wilde werken. Ik heb echter een heel andere les geleerd dan ik had verwacht. Ik realiseerde me dat ik een verouderd beeld had van leiderschap, omdat ik geloofde dat je charismatisch en extravert moest zijn. Tijdens de module “Personal Leadership Development Journey” ontdekte ik dat er verschillende leiderschapsstijlen zijn, wat mij heeft geholpen een leiderschapsstijl te ontwikkelen die bij mij past. In het verleden geloofde ik bijvoorbeeld altijd dat emoties tonen niet gepast was, zeker niet als vrouw. Daarom verborg ik altijd mijn emoties. Een van de zeer waardevolle lessen tijdens de “Meet The CEO”-sessies – door te luisteren naar de uiterst persoonlijke verhalen die daar werden gedeeld – was dat kwetsbaarheid een sterke eigenschap is, omdat het mensen verbindt.

Ondernemerschap is meer dan een bedrijf starten

Ik moet toegeven dat ik, toen ik voor het eerst kennismaakte met de kernwaarden van Nyenrode, de waarde “Entrepreneurship” niet zoveel aandacht gaf, omdat ik nooit de aandrang heb gevoeld om een eigen bedrijf te beginnen. In de loop van het MBA-programma heb ik echter geleerd dat ondernemerschap veel meer is dan een bedrijf starten. Het betekent innovatief zijn, op zoek gaan naar nieuwe kansen en niet bang zijn om dingen anders te doen. Dit was ook precies mijn persoonlijke doel om een MBA te doen. Het jaar heeft mij uit de sleur gehaald en heeft mij gestimuleerd me open te stellen voor nieuwe uitdagingen en, wat nog belangrijker is, nieuwe kansen te zien.

Stewardship had de grootste impact

De Nyenrode-waarde “Stewardship” was de waarde waar ik nooit bij stil had gestaan voordat ik aan mijn MBA begon. Deze waarde bleek echter de grootste invloed te hebben op mijn persoonlijke en professionele leven. Voorheen zag ik stewardship, of duurzaamheid, als iets wat me niet interesseerde en waar ik ook niet direct mee te maken had. De module “Circular Economy and Sustainable Development” hebben mij echter een heel nieuw aspect van het bedrijfsleven laten zien, wat voor mij het ontbrekende puzzelstukje was van mijn Ikigai (reden van bestaan). Al met al heeft de MBA op Nyenrode me niet alleen nieuwe vaardigheden helpen ontwikkelen, maar me ook meer inzicht gegeven in mezelf en in wat ik wil, en me het zelfvertrouwen gegeven om mijn ambities na te jagen. Ik heb altijd stabiele banen gehad bij grote internationale bedrijven en het was voor mij dan ook een hele stap om te kiezen voor een kleine start-up met een sterke visie, om een positieve impact te hebben op de wereld.

Advies aan nieuwe of aspirant MBA-kandidaten

Wat je redenen ook zijn om een MBA opleiding te gaan doen, een jaar uit het werk stappen om nieuwe vaardigheden te leren en meer over jezelf te weten te komen, is nooit zonde van je tijd. De mensen die je ontmoet en de lessen die je leert, zullen je zeker vormen op manieren waarop je dat nooit had verwacht!
FTMBA Marika Beindorff Extra Foto 1
FTMBA Marika Beindorff Extra Foto 2
FTMBA Marika Beindorff Extra Foto 3
FTMBA Marika Beindorff Extra Foto 4
FTMBA Marika Beindorff Extra Foto 5
FTMBA Marika Beindorff Extra Foto 1
FTMBA Marika Beindorff Extra Foto 2
FTMBA Marika Beindorff Extra Foto 3
FTMBA Marika Beindorff Extra Foto 4
FTMBA Marika Beindorff Extra Foto 5

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.