“Met een grote glimlach leg ik het nog een keer uit”

Auke Jan van der Hoek docent van het jaar Bachelor of Science in Accountancy

2 juni 2022
Onderwijs

“Wat een topdocent! Hij maakt het vak interessant en motiveert me om mijn best te doen voor het tentamen. Zijn uitleg is top en bovendien vind ik hem een hele slimme, sympathieke man”, aldus een student over Auke Jan van der Hoek, docent van het jaar 2021 bij de Bachelor Accountancy van Nyenrode Business Universiteit. Van der Hoek kreeg die titel op basis van de cursusevaluaties en de slagingspercentages van zijn studenten. 

Alleen de leuke dingen

Hij gaf wel eens een gastcollege maar vond het jammer dat je de studenten dan niet echt leert kennen. “Toen kwam ik in contact met Nyenrode en dat was perfect voor mij als beginnend docent”, vertelt hij. “De kerngroep doet de planning en maakt ook het tentamen, zodat je alleen hoeft te focussen op de leuke dingen: het overdragen van de kennis.  En door een heel vak te geven krijg je een veel betere band met de studenten.” 

Dikke negen

Die band heeft een positieve invloed op het leerproces. Zoals een van de studenten het omschrijft: “De docent is mega gedreven om iedereen mee te krijgen tijdens de les. Hierdoor word je als student op een goede manier gedwongen om mee te doen. Aan het einde van de colleges begreep ik het hierdoor veel beter.” Studenten gaven hem voor zijn colleges Financiering 1 een dikke negen. Ook het programma-management en de kerngroep zijn enthousiast over Van der Hoek en werken graag met hem samen. Ze noemen hem gedreven, consciëntieus en een echte teamplayer.  

Zonder jargon

Hij werkt fulltime als treasurer bij de vastgoeddivisie van VolkerWessels en doet het doceren ernaast. Die combinatie werkt goed: “In de colleges gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. En het lesgeven helpt me weer bij die praktijk. Want als docent moet je ingewikkelde concepten relatief eenvoudig uit kunnen leggen. Op mijn werk kan ik daardoor zaken ook toelichten zonder jargon te gebruiken. Dat heb ik moeten leren.”  

Gesprekspartner

Van der Hoek doceert Financiering 1 inclusief repetitiecolleges, en de Summercourse Financiering 3. Het vak Financiering is belangrijk voor de algemene ontwikkeling van accountants, vindt hij: “Als een directeur bijvoorbeeld tijdens een controle aan jou vraagt: ik wil een bedrijf overnemen, hoe kijk jij daar tegenaan? Dan moet je daar als accountant wel een antwoord op hebben. Het gaat erom dat je niet alleen bezig bent met de controle maar dat je ook  gesprekspartner bent, en daar helpt dit vak jou bij.”

Enthousiasme en geduld

Hoe is hij zo’n goed gewaardeerde docent geworden? Met veel enthousiasme en geduld, zegt hij: “Als mensen voor de vierde keer naar hetzelfde concept vragen ga ik het met een glimlach nog een keer uitleggen. Ik vind het belangrijk ook altijd beschikbaar te zijn voor de studenten. En ik probeer tijdens de colleges de theorie met veel praktische voorbeelden uit te leggen. Je kan wel  vertellen wat de definitie van een investeringskasstroom is, maar je kan beter zeggen: in mijn koekjesfabriek wil ik een nieuw magazijn en dat kost geld. En dat veroorzaakt dus een investeringskasstroom.”

Veilige leeromgeving 

Hij vindt een veilige leeromgeving belangrijk en benoemt dit ook expliciet tijdens zijn colleges. “Als je geen fouten maakt leer je ook niks. En als je alles al weet  hoef je hier niet te zitten. Dus wie lacht om iemands fout heeft een groot probleem.” Hij geeft ook altijd aan in het eerste college: “Als dingen anders moeten, laat het mij weten. En als studenten feedback hebben die ze niet direct met mij durven te delen vraag ik ze om dat te melden via het programma-management.”

Kapstok

“Probeer het college voor te bereiden”, adviseert Van der Hoek zijn studenten. “Studenten zeggen soms: maar als ik het van te voren lees  snap ik het niet. Maar dat hoeft ook niet. Al kijk je maar een uurtje, dan kun je in je hoofd alvast een aantal vragen formuleren die je beantwoord wilt zien. Je hebt dan al een kapstok. Stel ook tijdens het college je vragen. Want als jij iets niet begrijpt weet ik zeker dat de helft van jouw medestudenten het ook niet begrijpt. Jouw actieve houding is jouw leerervaring.” 

Auke Jan van der Hoek en Marije Flips

Auke Jan van der Hoek en programma-manager Marije Flips

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.