Bachelor of Science in Accountancy (deeltijd)

Meerdere locaties
26 augustus 2024
1 juli 2024
4,5 jaar in deeltijd
16-20 uur (inclusief colleges)
Vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur
Nederlands
€ 8.000 per jaar (werkgever betaalt)
NVAO, CEA, EQUIS

Waarom zou je accountancy moeten studeren? Accountancy is de ruggengraat van elke succesvolle onderneming en de vraag naar goed opgeleide accountants blijft groeien. Als accountant speel je een cruciale rol in het bedrijfsleven en jouw werk heeft direct impact op het succes van organisaties. Nyenrode Business Universiteit biedt als enige universiteit van Nederland een deeltijdopleiding Bachelor in Accountancy aan. Naast een sterke basis in financiële expertise ontwikkel je tijdens de opleiding een probleemoplossend vermogen en waardevolle skills zoals analytisch en kritisch denken.

  • Enige deeltijd Bachelor Accountancy van Nederland
  • Je werkgever betaalt jouw opleiding en salaris
  • 4 dagen werken, 1 dag studeren

Wat levert het je op?

  • Titel: BSc.
  • Persoonlijke begeleiding van studiecoaches en mentor
  • Toelating tot de Master in Accountancy
  • Waardevolle werkervaring en ons netwerk
  • Focus op persoonlijke ontwikkeling en praktische relevantie

Persoonlijk en kleinschalig onderwijs

Colleges zijn persoonlijk en kleinschalig: 15 tot maximaal 29 personen. Hierdoor leer je jouw studiegenoten goed kennen en krijg je persoonlijke aandacht en begeleiding van docenten. Daarnaast leer je veel van elkaars kennis en werkervaring.

Les op decentrale locaties

Je volgt college op een locatie bij jou in de buurt. Wij zijn gevestigd in: Amsterdam, Arnhem, Breda, Breukelen, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Zwolle.

Doorstuderen tot RA?

Om ervoor te zorgen dat jij een accountant van de toekomst kunt worden, stimuleren we je om een professionele beroepshouding te ontwikkelen. Met het vermogen om jezelf en de belangen van klanten kritisch te beoordelen. Daarom zijn vaardigheden als het ontwikkelen van zelfkennis, houding en gedrag, data science, communicatie en ethisch besef belangrijke onderdelen van de opleiding.

Als accountant word je ingehuurd door ondernemingen. Deze ondernemingen zijn jouw klanten. In teamverband bezoek je klanten en duik je als het ware in de financiële administratie van de onderneming. Naast het samenstellen of controleren van jaarrekeningen, heb je als accountant ook een adviserende rol. Je hebt namelijk inzicht in hoe een onderneming in elkaar steekt. Je gaat alle cijfers na en analyseert deze. Zo zie je bijvoorbeeld of een medewerker fraudeert of waar nog winst gemaakt kan worden. Zulke inzichten moet je goed kunnen communiceren naar je klanten. Je bent dus vooral ook veel met mensen bezig, en dat maakt het werk erg afwisselend. Omdat jouw adviezen letterlijk geld op kunnen leveren, ben je een heel belangrijke gesprekspartner voor jouw klanten.

4 dagen werken, 1 dag studeren

Vanaf het begin van de opleiding ga je vier dagen per week werken bij een accountantskantoor en volg je op vrijdag colleges. De theorie gaat leven omdat je deze direct toepast in de praktijk.

Studieprogramma

Het studieprogramma is afgestemd op de laatste ontwikkelingen in de markt. De Bachelor Accountancy bestaat uit totaal 34 vakken. De 3 belangrijkste vakgebieden zijn:

  • Corporate reporting / Accounting

Je leert hoe je economische informatie moet vastleggen, meten en presenteren zodat de gebruiker zijn of haar beslissingen daarop kan baseren.

  • Bestuurlijke informatieverzorging

Dit vakgebied gaat over het beheersen van bedrijfsprocessen. Welke informatie is daarvoor nodig? En hoe kan de kwaliteit worden gewaarborgd?

  • Auditing & Accountancy

Je leert te controleren of informatie en besturingssystemen binnen een organisatie voldoen aan de gewenste kwaliteit. Zo kan je de organisatie zekerheid geven en adviseren over verbeteringen.

Studiecoaches en een mentor

Wil je even sparren over je studieplanning of heb je wat extra hulp nodig? Onze studiecoaches beantwoorden graag al je vragen. Daarnaast beschik je in het eerste jaar over een persoonlijke mentor (vierdejaarsstudent).

Hoe kan ik me aanmelden?

  • Aanmelden voor de opleiding is mogelijk vanaf 13 september 2023. Op dit moment schrijf je je in voor eind augustus 2024.
  • Wij ontvangen je aanmelding bij voorkeur vóór 1 juli 2024.
  • Voor aanvang van de opleiding is het verplicht om een Matchingsdag te volgen. Bij aanmelding voor de opleiding word je automatisch hiervoor uitgenodigd.
  • Belangrijk om te weten is dat de start van de BSc in Accountancy eerder kan zijn dan de start bij je werkgever.
  • De introductie van de Bachelor in Accountancy duurt 3 dagen (aanwezigheid verplicht) en start op 26 augustus en duurt tot en met 28 augustus 2024. 

Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar met een van de volgende diploma's:

  • vwo-diploma (met wiskunde A of B)
  • hbo-propedeuse, aangevuld met wiskunde A op vwo-niveau.

    Je kunt instromen met een financieel economische hbo-propedeuse: bedrijfseconomie, hbo Accountancy of een andere economische hbo-propedeuse. Als je instroomt met een hbo-propedeuse moet je ook een vwo-certificaat wiskunde behalen. Voordat je begint met de opleiding bieden we je ook de mogelijkheid om je wiskunde bij te schaven naar wiskunde A vwo-niveau. Het certificaat moet je behalen voordat je daadwerkelijk kan starten met de opleiding.

Cursus wiskunde & statistiek

Wil je bij ons starten met een hbo-propedeuse of met vwo wiskunde C? Dan is het vereist dat je vóór de start van de opleiding wiskunde A op vwo-niveau hebt behaald. Wij bieden als alternatief ook twee cursussen aan. Hierin behandelen wij alleen die onderwerpen die voor de Bachelor in Accountancy relevant zijn. Je kunt kiezen voor de reguliere cursus waarbij je in een groep 8 avondcolleges volgt, of voor zelfstudie in een Engelstalige digitale leeromgeving. De reguliere cursus start op 22 april 2024. Stuur een mail naar bacheloraccountancy@nyenrode.nl om alle informatie over de cursussen te ontvangen.

Andere vooropleiding dan vwo of hbo propedeuse?

Dan kun je je laten omscholen via het Schakeltraject Accountancy & Controlling. Na afronding stroom je direct door naar de Premaster in Accountancy.

Door je aan te melden voor deze opleiding ga je akkoord met de geldende voorwaarden en reglementen van Nyenrode en met de onderwijs- en examenregeling (Rules & regulations) van deze opleiding.

Op zoek naar een baan?

Accountantskantoren staan te springen om jong talent met ambitie! Ben je benieuwd welke kantoren op dit moment hard op zoek zijn naar nieuwe talenten zoals jij? Neem dan een kijkje op onze digitale bedrijvenmarkt

Nyenrode Sollicitatiehulp

Solliciteren is spannend. Hoe pak je het goed aan? Daarvoor kan je terecht bij de service ‘Nyenrode Sollicitatiehulp’. We geven je tips over solliciteren bij een accountantskantoor, feedback op je cv en motivatiebrief en je ontvangt meer informatie over de vacatures. Wist je dat er elk jaar bijna 200 studenten starten met deze opleiding en dat die dus allemaal een baan hebben gevonden? 

Ben je dus op zoek naar een baan en kan je wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact op met Lidy Coolen via sollicitatiehulp@nyenrode.nl

Het SollicitatieLab

Tijdens het SollicitatieLab helpt Nyenrode je op weg naar die baan. Leer en experimenteer in het gesimuleerde sollicitatietraject van de accountantskantoren. Oefen met verschillende onderdelen zoals assessments, gedragsstijlen en interactie. En grijp die kans om te gaan speeddaten met recruiters van verschillende accountantskantoren.

Open dag & sollicitatieworkshop

Kom naar de open dag en volg de sollicitatieworkshop. Je leert dan hoe je een sollicitatiebrief schrijft en hoe je een succesvol sollicitatiegesprek voert.

Actuele vacatures & hulpmiddelen

Direct van start met jouw carrière

Wil jij graag studeren op Nyenrode en meteen van start met jouw carrière bij een accountantskantoor? Nyenrode werkt samen met veel verschillende kantoren. Bekijk het overzicht van onze partners hier.

Wij werken met nog veel meer accountantskantoren samen. Als een kantoor niet in het overzicht staat, is het nog steeds heel goed mogelijk om daar te gaan werken en je opleiding via Nyenrode Business Universiteit te volgen. Is jouw werkgever nog onbekend met het werken-leren traject? Laat hen gerust contact opnemen met ons. 

Partnerinformatie

Is jullie kantoor op zoek naar nieuw accountancy talent? Of hebben jullie al een aantal medewerkers die bij Nyenrode de opleiding volgen maar zijn jullie op zoek naar een intensievere samenwerking? Lees hieronder meer over de mogelijkheden en neem gerust contact op met Lidy Coolen. 

Accountancy talent

Kantoren zijn constant op zoek naar accountancy talent. Medewerkers die een waardevolle bijdrage leveren aan de dagelijkse controlepraktijk en die ook in de toekomst de kern vormen van het bedrijf. Want wie wil nu niet iemand met passie voor het accountantsvak? Een medewerker die één wordt met de bedrijfscultuur. Iemand die opgeleid wordt en in de toekomst het bedrijf mee vormgeeft.
Wat die toegevoegde waarde van de Nyenrode student precies inhoudt? Bij Nyenrode leiden we de studenten op tot robuuste accountants en ligt naast een stevige portie academische vakkennis, de focus op professionele, persoonlijke en maatschappelijke vorming.

Mogelijkheden:

  • Het is mogelijk een stand te bemannen op de Bedrijvenmarkt. Dit vindt plaats op de drie open dagen van de Accountancy opleidingen. Bezoek de Digitale Bedrijvenmarkt voor de laatste vacatures.
  • Relevante starters vacatures kunnen gedeeld worden via de LinkedIn groep Nyenrode Sollicitatiehulp.
  • Op zoek naar accountancy talent dat in september start met de Bachelor of Science in Accountancy? Wij fungeren graag als verbindende factor. Ontvang gegevens van aankomend studenten die op zoek gaan naar een passende werkgever.
  • Willen jullie graag accurate informatie geven tijdens jullie sollictitatieprocedure met kandidaten? Wij voorzien jullie recruiters graag van informatie in recruitmentbijeenkomsten.

N.B. Wij doen geen uitingen van kantoren onder onze studenten wanneer deze eenmaal gestart zijn in het deeltijd traject. De huidige klantrelatie staat altijd voorop.

Tripartiete overeenkomst

De opleiding Accountancy aan Nyenrode heeft twee belangrijke pijlers; de persoonlijke vorming van onze studenten en een sterke band met de praktijk. Vanuit dit gedachtengoed is de tripartiete overeenkomst ontstaan.

Bij een tripartiete overeenkomst wordt er een overeenkomst gesloten tussen student/werknemer, de werkgever en Nyenrode. Alle partijen verklaren hiermee dat er aandacht is voor de persoonlijke studieloopbaan en dat rechtstreekse uitwisseling van studieresultaten mag plaatsvinden.

Het doel is de student optimaal te ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling en om het opleidingsaanbod goed op elkaar af te stemmen. Dit bieden wij vaste partners aan waarmee wij graag inzetten op een langdurige relatie. Dit betreffen accountancykantoren waar meerdere studenten werkzaam zijn.

Wat is de investering?

Het is gebruikelijk dat je werkgever waar je gaat werken de opleiding voor je betaalt en dat je salaris krijgt. De investering voor de Bachelor of Science in Accountancy is als volgt opgebouwd:

  • Jaarlijks collegegeld € 8.000 (gemiddeld, je betaalt per vak)*
  • Studiematerialen jaarlijks € 450

Centrale facturering

  • Accountancykantoren waar meerdere studenten werkzaam zijn, kunnen ook kiezen voor centrale facturering van de college- en tentamentarieven.
  • Nyenrode Business Universiteit stuurt dan maandelijks de factuur betreffende de studiekosten van werknemers, rechtstreeks naar de werkgever.

*De investering in het eerste jaar zal iets hoger zijn, namelijk €8.400,-. Dit omdat je in het eerste semester 2 dagen in de week college volgt in plaats van 1 dag in de week.

*Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.

Wat is een Matchingsdag?

De Matchingsdag is verplicht voor aanvang van de opleiding. Daar bereid je je voor op de start van je studie. Tijdens de Matchingsdag volg je een proefcollege waarin je ervaart wat je studie inhoud en wat je daadwerkelijk kunt verwachten. Ook is er aandacht voor de praktische kant van het deeltijd studeren. Hoe ziet je week er straks uit en hoe pak je het aan? Ter voorbereiding van deze dag vul je een vragenlijst in over jouw verwachtingen.

Wat is het Sollicitatielab?

Tijdens het Sollicitatielab helpen wij je op weg naar een mooie baan. Deze is niet verplicht. Ook leer en experimenteer je in het gesimuleerde sollicitatietraject van de accountantskantoren. Je oefent met verschillende onderdelen, zoals assessments, gedragsstijlen en interactie. Daarnaast krijg je de kans om te speeddaten met recruiters van verschillende accountantskantoren.

Schrijf je in

Heb je een open dag bezocht en ben je benieuwd of de opleiding echt bij jou past? Of wil je starten en heb je hulp nodig bij het vinden van een leuke baan? Schrijf je dan in voor een Matchingsdag en/of SollicitatieLab, bekijk alle data via de evenementenpagina.

Deelname & voorwaarden

  • Je verwacht per september a.s. een vwo of hbo-propedeuse diploma op zak te hebben. Heb je dit nog niet? Kom dan in het volgende studiejaar naar de Matchingsdag.
  • Je weet al dat je wilt starten (en hebt al een open dag bezocht).
  • De Matchingsdag is verplicht. Het Sollicitatielab is niet verplicht.

FAQ

Vind hieronder alle antwoorden op de meestgestelde vragen.

Je kunt je kosteloos uitschrijven voor de studie tot 1 augustus 2024. Bij een eventuele uitschrijving na 1 augustus worden annuleringskosten in rekening gebracht. 
Het eerste semester (van augustus tot en met december) volg je in je eerste jaar (propedeuse) 2 dagen college, op donderdag een halve dag en vrijdag de hele dag. Vanaf het tweede semester volg je 1 dag in de week college op de vrijdag. Daarnaast heb je ieder jaar een Summercourse bestaande uit meerdere dagen. 
Je kunt het beste zo snel mogelijk starten met het zoeken van een baan. Je kunt al gaan solliciteren ook al heb je je diploma nog niet behaald. Ook de kantoren begrijpen dat je nog niet aan deze eis kunt voldoen. De werving voor starters begint vaak in december en loopt tot ongeveer mei / juni. Elk kantoor heeft een maximaal aantal startersplekken per vestiging. Hoe eerder je start hoe groter de kans dat er nog plek is op de vestiging waar jij graag zou willen werken. 

Vanuit Nyenrode worden er verschillende faciliteiten geboden om je te helpen in je zoektocht naar een baan. We kunnen met je meekijken naar je CV en je brief en je feedback geven, we organiseren kennismakingen met verschillende kantoren, we hebben een bedrijvengids ter inspiratie met welke kantoren we onder andere samenwerken en we hebben een online bedrijvenmarkt met veel vacatures. Ook kunnen we je helpen in bemiddeling als je je inschrijft voor de opleiding. We nemen dan contact met je op en kunnen je gegevens delen met kantoren.

Voor meer informatie verwijs ik je graag naar de tab: Vind die baan, op deze website of via onderstaande links: https://www.nyenrode.nl/opleidingen/p/deeltijd-bachelor-of-science-in-accountancy#vind-die-baan / Online Bedrijvenmarkt https://www.nyenrode.nl/landing/digitale-bedrijvenmarkt

Ja, je zit niet je gehele studie vast aan 1 werkgever. Mocht je naar een andere werkgever willen overstappen dan worden je studiekosten vaak overgenomen door de nieuwe werkgever. Het is wel belangrijk om een goede keuze te maken. Het is niet goed voor je CV om vaak van werkgever te wisselen. 
Vanuit Nyenrode worden er in de bachelor fase nog geen eisen gesteld aan een werkgever. Wel raden we je aan om te gaan werken bij een Accountancy kantoor, Belastingdienst of Ministerie van Financiën omdat dit het meeste aansluit bij de opleiding. Het is eventueel wel mogelijk om te starten in een andere financiële functie. Zo kun je ook starten in de Samenstelpraktijk met bijvoorbeeld uitzicht op werkzaamheden op de Controlepraktijk in de toekomst. 
Het gemiddelde salaris van een startende accountant ligt tussen de 1600-1700 bruto per maand. Mocht je ouder zijn of meer werkervaring hebben dan kan dit afwijken.