Bachelor of Science in Accountancy (deeltijd)

Meerdere locaties
1 september 2023
1 juli 2023
4,5 jaar in deeltijd
16-20 uur (inclusief colleges)
Vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur
Nederlands
€ 7.000 per jaar (werkgever betaalt)
NVAO, CEA, EQUIS

Accountancy studeren en meteen carrière maken!

Bij de Bachelor of Science in Accountancy van Nyenrode Business Universiteit beland je niet de hele week in de collegebanken. Je gaat meteen als accountant aan de slag. Je solliciteert bij een accountantskantoor en je nieuwe werkgever betaalt je studie. Beter nog: je ontvangt salaris!

Heb jij interesse in financiën én wil je direct een start maken met jouw carrière? Ontdek dan vandaag nog of de deeltijd BSc in Accountancy bij jou past. Vraag de brochure aan of meld je aan voor de Open Dag.

 • Studeren én werkervaring opdoen
 • Locatie bij jou in de buurt
 • Je werkgever betaalt jouw opleiding en salaris

Deeltijd opleiding accountancy van Nyenrode

Alleen op Nyenrode kan je op wo-bachelor niveau accountancy studeren en tegelijk carrière maken. Vanaf het begin van je studie ga je vier dagen per week werken bij een accountantskantoor en volg je op vrijdag colleges. De theorie die je op vrijdag leert, kan je meteen de week erna toepassen in je werk.

Je volgt college op een locatie bij jou in de buurt in een kleine groep van 15 tot maximaal 29 personen. Zo leer je jouw studiegenoten goed kennen en krijg je veel aandacht en begeleiding van docenten. Daarnaast leer je veel van elkaars diverse (werk-)ervaring.

Bachelor Accountancy: wat ga je doen?

Vanaf het begin van je studie ga je vier dagen per week werken bij een accountantskantoor en volg je op vrijdag colleges, afwisselend en uitdagend. De theorie gaat leven, omdat je het direct toepast op je werk. Je volgt college op een locatie bij jou in de buurt in een kleine groep van 15 tot maximaal 29 personen. Zo leer je jouw studiegenoten goed kennen en is er veel interactie met de docenten. Daarnaast leer je veel van elkaars diverse (werk)ervaring.

Deze pagina geeft je een eerste indruk van deze opleiding accountancy. Meer info over de vakken, studie-opzet en de ervaring van huidige studenten vind je in de brochure. Vraag hem nu snel aan!

Studieprogramma BSc in Accountancy

Het studieprogramma is afgestemd op de laatste ontwikkelingen in de markt. De Bachelor Accountancy bestaat uit totaal 34 vakken. De 3 belangrijkste vakgebieden zijn:

 • Corporate reporting / Accounting

Je leert hoe je economische informatie moet vastleggen, meten en presenteren zodat de gebruiker zijn of haar beslissingen daarop kan baseren.

 • Bestuurlijke informatieverzorging

Dit vakgebied gaat over het beheersen van bedrijfsprocessen. Welke informatie is daarvoor nodig? En hoe kan de kwaliteit worden gewaarborgd?

 • Auditing & Accountancy

Je leert te controleren of informatie en besturingssystemen binnen een organisatie voldoen aan de gewenste kwaliteit. Zo kan je de organisatie zekerheid geven en adviseren over verbeteringen.

Studiecoaches en een mentor

Wil je even sparren over je studieplanning, of heb je wat extra hulp nodig? Onze studiecoaches helpen jou graag. En omdat het eerste jaar best een beetje wennen is, heb je ook een mentor. Dat is een vierdejaarsstudent bij wie je terecht kunt voor al je vragen.

Doorstuderen tot registeraccountant?

Wil je na je bachelor doorstuderen tot registeraccountant (RA)? Stroom dan door naar de Master of Science in Accountancy & Post-Master RA. De Bachelor Accountancy sluit ook perfect aan op de Master of Science in Controlling en de Master Fiscaal Recht. Al onze masters zijn verkozen tot Beste Master in de Keuzegids Masters 2012 t/m 2019.

Accountant worden? Dit houdt het vak in:

Als accountant word je ingehuurd door ondernemingen. Deze ondernemingen zijn jouw klanten. In teamverband bezoek je de onderneming en duik je als het ware in de financiële administratie van de onderneming.

Je controleert jaarrekeningen of stelt deze samen. Maar als accountant ben je ook een adviseur. Je hebt namelijk inzicht in hoe een onderneming in elkaar steekt. Je gaat alle cijfers na en analyseert deze. Zo zie je bijvoorbeeld of een medewerker fraudeert of waar nog winst gemaakt kan worden.

Zulke inzichten moet je goed kunnen communiceren naar je klanten. Je bent dus vooral ook veel met mensen bezig, en dat maakt het werk erg afwisselend. Omdat jouw adviezen letterlijk geld op kunnen leveren, ben je een heel belangrijke gesprekspartner voor jouw klanten.

Er is behoefte aan accountants met sterke principes en goede sociale vaardigheden die verantwoordelijkheid durven nemen. Deze accountants zijn in staat om een rechte rug te houden in complexe situaties.

Om ervoor te zorgen dat jij de accountant van de toekomst kan worden, stimuleert Nyenrode je om een professionele beroepshouding te ontwikkelen. Met het vermogen om jezelf en de belangen van de klant kritisch te beoordelen. Daarom is het ontwikkelen van zelfkennis, houding en gedrag, data science kennis en vaardigheden, communicatieve vaardigheden en ethisch besef onderdeel van de opleiding accountancy.

Wil jij starten met de BSc in Accountancy?

Op dit moment schrijf je je in voor september 2023. Wij ontvangen je aanmelding bij voorkeur vóór 1 juli 2023. Belangrijk om te weten is dat de start van de BSc in Accountancy eerder kan zijn dan de start bij je werkgever. De introductie van de BSc in Accountancy duurt 3 dagen (aanwezigheid verplicht) en start op 28 augustus en duurt tot en met 30 augustus 2023. 

Toelatingseisen

Voor de deeltijd Bachelor of Science in Accountancy ben je toelaatbaar met een:

 • Vwo-diploma (met wiskunde A of B)
 • Hbo-propedeuse, aangevuld met wiskunde A op vwo-niveau.

  Je kan instromen met een financieel economische hbo-propedeuse. Je kan hierbij denken aan een propedeuse bedrijfseconomie, hbo Accountancy of een andere economische hbo-propedeuse. Als je instroomt met een hbo-propedeuse weet dan dat je ook een vwo-certificaat wiskunde moet behalen. Voordat je begint met de opleiding bieden we je ook bij Nyenrode de mogelijkheid om je wiskunde bij te schaven naar wiskunde A vwo-niveau. Het certificaat moet je behalen voordat je daadwerkelijk kan starten met de opleiding.

Cursus wiskunde & statistiek

Wil je bij Nyenrode starten met een hbo-propedeuse of met vwo wiskunde C? Dan is het vereist dat je vóór de start van de opleiding wiskunde A op vwo-niveau hebt behaald. Nyenrode biedt als alternatief ook twee cursussen aan. Hierin behandelen wij alleen die onderwerpen die voor de BSc in Accountancy relevant zijn. Je kunt kiezen voor de reguliere cursus waarbij je in een groep 8 avondcolleges volgt, of voor zelfstudie in een Engelstalige digitale leeromgeving. De reguliere cursus start op 24 april 2023. Stuur een mail naar bacheloraccountancy@nyenrode.nl om alle informatie over de cursussen te ontvangen.

Relevante baan & Matchingsdag

Je studie ga je combineren met werk als (beginnend) assistent-accountant. Dus je hebt een relevante baan nodig. Heb je die nog niet gevonden? Meld je dan gewoon aan voor de opleiding. Hoe eerder we jouw aanmelding ontvangen, hoe sneller we je kunnen helpen bij het vinden van een baan!

Als je erover denkt om te starten of je hebt je al ingeschreven, dan is de volgende stap de Matchingsdag. Daar bereid je je voor op de start van je studie. Deze dag is verplicht voor aanvang van de studie maar niet verplicht voor aanmelden. Als je staat aangemeld voor de opleiding ontvang je automatisch een uitnodiging voor de Matchingsdag.

Door je aan te melden voor deze opleiding ga je akkoord met de geldende voorwaarden en reglementen van Nyenrode en met de onderwijs- en examenregeling (Rules & regulations) van deze opleiding.

Op zoek naar een baan?

Accountantskantoren staan te springen om jong talent met ambitie! Ben je benieuwd welke kantoren op dit moment hard op zoek zijn naar nieuwe talenten zoals jij? Neem dan een kijkje op onze digitale bedrijvenmarkt

Nyenrode Sollicitatiehulp

Solliciteren is spannend. Hoe pak je het goed aan? Daarvoor kan je terecht bij de service ‘Nyenrode Sollicitatiehulp’. We geven je tips over solliciteren bij een accountantskantoor, feedback op je cv en motivatiebrief en je ontvangt meer informatie over de vacatures. Wist je dat er elk jaar bijna 200 studenten starten met deze opleiding en dat die dus allemaal een baan hebben gevonden? 

Ben je dus op zoek naar een baan en kan je wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact op met Lidy Coolen via sollicitatiehulp@nyenrode.nl

Het SollicitatieLab

Tijdens het SollicitatieLab helpt Nyenrode je op weg naar die baan. Leer en experimenteer in het gesimuleerde sollicitatietraject van de accountantskantoren. Oefen met verschillende onderdelen zoals assessments, gedragsstijlen en interactie. En grijp die kans om te gaan speeddaten met recruiters van verschillende accountantskantoren.

Open dag & sollicitatieworkshop

Kom naar de open dag en volg de sollicitatieworkshop. Je leert dan hoe je een sollicitatiebrief schrijft en hoe je een succesvol sollicitatiegesprek voert.

Actuele vacatures & hulpmiddelen

Direct van start met jouw carrière

Wil jij graag studeren op Nyenrode en meteen van start met jouw carrière bij een accountantskantoor? Nyenrode werkt samen met veel verschillende kantoren. Bekijk het overzicht van onze partners hier.

Wij werken met nog veel meer accountancy kantoren samen. Als een kantoor niet in het overzicht staat, is het nog steeds heel goed mogelijk om daar te gaan werken en je studie op Nyenrode te volgen. Is jouw werkgever nog onbekend met het werken-leren traject? Laat hen gerust contact opnemen met ons. 

Partnerinformatie

Is jullie kantoor op zoek naar nieuw accountancy talent? Of hebben jullie al een aantal medewerkers die bij Nyenrode de opleiding volgen maar zijn jullie op zoek naar een intensievere samenwerking? Lees hieronder meer over de mogelijkheden en neem gerust contact op met Lidy Coolen. 

Accountancy talent

Kantoren zijn constant op zoek naar accountancy talent. Medewerkers die een waardevolle bijdrage leveren aan de dagelijkse controlepraktijk en die ook in de toekomst de kern vormen van het bedrijf. Want wie wil nu niet iemand met passie voor het accountantsvak? Een medewerker die één wordt met de bedrijfscultuur. Iemand die opgeleid wordt en in de toekomst het bedrijf mee vormgeeft.
Wat die toegevoegde waarde van de Nyenrode student precies inhoudt? Bij Nyenrode leiden we de studenten op tot robuuste accountants en ligt naast een stevige portie academische vakkennis, de focus op professionele, persoonlijke en maatschappelijke vorming.

Mogelijkheden:

 • Het is mogelijk een stand te bemannen op de Bedrijvenmarkt. Dit vindt plaats op de drie open dagen van de Accountancy opleidingen. Bezoek de Digitale Bedrijvenmarkt voor de laatste vacatures.
 • Relevante starters vacatures kunnen gedeeld worden via de LinkedIn groep Nyenrode Sollicitatiehulp.
 • Op zoek naar accountancy talent dat in september start met de Bachelor of Science in Accountancy? Wij fungeren graag als verbindende factor. Ontvang gegevens van aankomend studenten die op zoek gaan naar een passende werkgever.
 • Willen jullie graag accurate informatie geven tijdens jullie sollictitatieprocedure met kandidaten? Wij voorzien jullie recruiters graag van informatie in recruitmentbijeenkomsten.

N.B. Wij doen geen uitingen van kantoren onder onze studenten wanneer deze eenmaal gestart zijn in het deeltijd traject. De huidige klantrelatie staat altijd voorop.

Tripartiete overeenkomst

De opleiding Accountancy aan Nyenrode heeft twee belangrijke pijlers; de persoonlijke vorming van onze studenten en een sterke band met de praktijk. Vanuit dit gedachtengoed is de tripartiete overeenkomst ontstaan.

Bij een tripartiete overeenkomst wordt er een overeenkomst gesloten tussen student/werknemer, de werkgever en Nyenrode. Alle partijen verklaren hiermee dat er aandacht is voor de persoonlijke studieloopbaan en dat rechtstreekse uitwisseling van studieresultaten mag plaatsvinden.

Het doel is de student optimaal te ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling en om het opleidingsaanbod goed op elkaar af te stemmen. Dit bieden wij vaste partners aan waarmee wij graag inzetten op een langdurige relatie. Dit betreffen accountancykantoren waar meerdere studenten werkzaam zijn.

Centrale facturering

Accountancykantoor waar meerdere studenten werkzaam zijn, kunnen ook kiezen voor centrale facturering van de college- en tentamentarieven.
Nyenrode stuurt dan maandelijks de factuur betreffende de studiekosten van werknemers, rechtstreeks naar de werkgever

 

Wat is de investering?

Het is gebruikelijk dat het accountantskantoor waar je gaat werken de opleiding voor je betaalt en dat je salaris krijgt. 

De investering voor de Bachelor of Science in Accountancy zijn als volgt opgebouwd:

 • Jaarlijks collegegeld € 7.000 (gemiddeld, je betaalt per vak)
 • Studiematerialen jaarlijks € 450

Meer informatie over de opleiding en kosten? Vraag de brochure aan of kom naar een open dag.

*Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.

Matchingsdag & SollicitatieLab

Heb je een open dag bezocht en ben je benieuwd of de deeltijd Bachelor of Science in Accountancy echt bij jou past? Of wil je starten en heb je hulp nodig bij het vinden van een leuke baan? Kom dan naar een van de Matchingsdagen en/of SollicitatieLabs.

De Matchingsdag

Tijdens de Matchingsdag volg je een proefcollege waarin je ervaart wat je studie-inhoudelijk te wachten staat. Ook is er aandacht voor de praktische kant van het deeltijd studeren. Hoe ziet je week er straks uit en hoe pak je het aan?

Ter voorbereiding van deze dag vul je een vragenlijst in over jouw verwachtingen. Op onze evenementenpagina vind je alle geplande Matchingsdagen. 

Het Sollicitatielab

Tijdens het SollicitatieLab helpen wij je op weg naar een mooie baan. Ook leer en experimenteer je in het gesimuleerde sollicitatietraject van de accountantskantoren. Je oefent met verschillende onderdelen, zoals assessments, gedragsstijlen en interactie. En je krijgt kans om te speeddaten met recruiters van verschillende accountantskantoren.

Op de evenementenpagina vind je een overzicht van alle komende SollicitatieLab dagen. 

Deelname & voorwaarden

 • Je verwacht per september a.s. een vwo of hbo-propedeuse diploma op zak te hebben. Geldt dit (nog) niet voor jou? Kom dan in het volgende studiejaar naar de Matchingsdag.
 • Je weet al dat je wilt starten (en hebt al een open dag bezocht).
 • De Matchingsdag is verplicht voor aanvang van de opleiding. Let op: je kan je wel gewoon alvast aanmelden voor de opleiding, dan helpen wij je aan een leuke baan. Je wordt dan automatisch ook uitgenodigd voor een Matchingsdag.
 • Het SollicitatieLab is niet verplicht.

Meer informatie?

Bekijk onderstaande video voor een sfeerimpressie van de Matchingsdag & het SollicitatieLab. Voor meer informatie kun je mailen naar: matching@nyenrode.nl


FAQ

Hoe verloopt het aanmeldproces en waar moet je aan denken? Vind hier alle antwoorden op de meestgestelde vragen.

Als je denkt dat je de opleiding wilt gaan volgen kun je je het best zo snel mogelijk inschrijven. Dit is al mogelijk ook al heb je je diploma nu nog niet behaald en heb je nog geen werkgever gevonden. Het inschrijven voor de opleiding kan je juist helpen bij het vinden van een werkgever. Wij kunnen dan contact met je opnemen om je eventueel in contact te brengen met de kantoren. Inschrijven kan via de website onder de tab: Aanmelden. 
We ontvangen je aanmelding graag zo snel mogelijk en uiterlijk 1 juli 2023. Mocht je aanmelding later pas mogelijk zijn dan vragen we je contact op te nemen. 
Je kunt je kosteloos uitschrijven voor de studie tot 1 augustus 2023. Bij een eventuele uitschrijving na 1 augustus worden annuleringskosten in rekening gebracht. 
Het eerste jaar van de Bachelor of Science in Accountancy start op 28 augustus met een driedaags Introductie-programma op 28, 29 en 30 augustus. 
Instroom is mogelijk met elk profiel met wiskunde A of B, maar het profiel Economie & Maatschappij sluit het beste aan bij de opleiding. 
Wij kijken graag met je mee of je vooropleiding aan de eisen voldoet. Je kunt contact opnemen met het onderwijsbureau door een mail te sturen naar bacheloraccountancy@nyenrode.nl
Wil je bij Nyenrode starten met een hbo-propedeuse of met vwo wiskunde C? Dan is het vereist dat je vóór de start van de opleiding wiskunde A op vwo-niveau hebt behaald. Nyenrode biedt als alternatief ook twee cursussen aan. Hierin behandelen wij alleen die onderwerpen die voor de BSc in Accountancy relevant zijn. Je kunt kiezen voor de reguliere cursus waarbij je in een groep 8 avondcolleges volgt, of voor zelfstudie in een Engelstalige digitale leeromgeving. De reguliere cursus start op 24 april 2023. Stuur een mail naar bacheloraccountancy@nyenrode.nl om alle informatie over de cursussen te ontvangen.
Het eerste semester (van augustus tot en met december) volg je in je eerste jaar (propedeuse) 2 dagen college, op donderdag een halve dag en vrijdag de hele dag. Vanaf het tweede semester volg je 1 dag in de week college op de vrijdag. Daarnaast heb je ieder jaar een Summercourse bestaande uit meerdere dagen. 
Je kunt het beste zo snel mogelijk starten met het zoeken van een baan. Je kunt al gaan solliciteren ook al heb je je diploma nog niet behaald. Ook de kantoren begrijpen dat je nog niet aan deze eis kunt voldoen. De werving voor starters begint vaak in december en loopt tot ongeveer mei / juni. Elk kantoor heeft een maximaal aantal startersplekken per vestiging. Hoe eerder je start hoe groter de kans dat er nog plek is op de vestiging waar jij graag zou willen werken. 

Vanuit Nyenrode worden er verschillende faciliteiten geboden om je te helpen in je zoektocht naar een baan. We kunnen met je meekijken naar je CV en je brief en je feedback geven, we organiseren kennismakingen met verschillende kantoren, we hebben een bedrijvengids ter inspiratie met welke kantoren we onder andere samenwerken en we hebben een online bedrijvenmarkt met veel vacatures. Ook kunnen we je helpen in bemiddeling als je je inschrijft voor de opleiding. We nemen dan contact met je op en kunnen je gegevens delen met kantoren.

Voor meer informatie verwijs ik je graag naar de tab: Vind die baan, op deze website of via onderstaande links: https://www.nyenrode.nl/opleidingen/p/deeltijd-bachelor-of-science-in-accountancy#vind-die-baan / Online Bedrijvenmarkt https://www.nyenrode.nl/landing/digitale-bedrijvenmarkt

Ja, je zit niet je gehele studie vast aan 1 werkgever. Mocht je naar een andere werkgever willen overstappen dan worden je studiekosten vaak overgenomen door de nieuwe werkgever. Het is wel belangrijk om een goede keuze te maken. Het is niet goed voor je CV om vaak van werkgever te wisselen. 
Vanuit Nyenrode worden er in de bachelor fase nog geen eisen gesteld aan een werkgever. Wel raden we je aan om te gaan werken bij een Accountancy kantoor, Belastingdienst of Ministerie van Financiën omdat dit het meeste aansluit bij de opleiding. Het is eventueel wel mogelijk om te starten in een andere financiële functie. Zo kun je ook starten in de Samenstelpraktijk met bijvoorbeeld uitzicht op werkzaamheden op de Controlepraktijk in de toekomst. 
Het gemiddelde salaris van een startende accountant ligt tussen de 1600-1700 bruto per maand. Mocht je ouder zijn of meer werkervaring hebben dan kan dit afwijken.