Instroomprogramma Post-Master RA

In het kort

 • Meerdere locaties
 • 1 augustus 2021
 • 2 - 2,5 jaar
 • 16-24 uur per week
 • Vrijdag 9.30 - 16.30 uur
 • Nederlands
 • € 7.500 p.j. gemiddeld (werkgever betaalt)

Instroomprogramma Post-Master RA

Heb je een afgeronde master van een andere universiteit en wil je de opleiding tot registeraccountant volgen? Dan kan je bij Nyenrode gemakkelijk instromen in het Instroomprogramma Post-Master RA, een flexibele deeltijdopleiding tot registeraccountant (RA).

Je volgt een deficiëntieprogramma op basis van jouw vooropleiding(en) en volgt de studie naast je werk. Om te starten heb je een MSc-diploma nodig in een financiële, economische of bedrijfskundige richting. De deficiënties kan je gemiddeld binnen een half jaar wegwerken om vervolgens in te stromen in de hoofdfase van de Post-Master.

Wat levert het je op?

 • Je krijgt de titel RA
 • Hoogste kwalificatie in de accountancy
 • Professionele en persoonlijke groei
 • Kennis en lef om je rug recht te houden als dat nodig is
 • Je bent voor organisaties een gesprekspartner op niveau

Studielocaties hoofdfase Post-Master

Wanneer je het deficiëntieprogramma hebt afgerond en aan de post-master begint, volg je college op een locatie bij jou in de buurt in een kleine groep. Zo leer je jouw studiegenoten goed kennen en is er veel interactie. Daarnaast leer je veel van elkaars (werk)ervaring.

 • RA-studieroute op maat
 • Persoonlijke en professionele groei
 • Studeren naast je werk

Start met het Instroomprogramma Post-Master RA

Wil jij starten met het Instroomprogramma Post-Master RA van Nyenrode? Momenteel meld je je aan voor de instroom van augustus 2021. De aanmelddeadline voor dit instroommoment is 1 juni 2021.

Aanmeldprocedure

 1. Meld je aan via de aanmeldbutton in het rechter menu. Je hoeft hier enkel je algemene contactgegevens in te vullen.
 2. Nadat je op verzenden hebt geklikt, ontvang je een e-mail met vervolgstappen.
 3. Open de e-mail en klik op de 'Nyenrode Aanmeldportaal' link in de tekst. Op dit platform kan je jouw persoonlijke gegevens aanvullen en je aanmelding afronden.
 4. Verzend je aanmelding via het 'Nyenrode Aanmeldportaal'.

Wat zijn de toelatingseisen?

Je kan starten met het Instroomprogramma Post-Master RA als je een MSc-diploma hebt in een financieel en/of economische studierichting.

Accountancy-baan

We adviseren je om te zorgen dat je een baan hebt in de accountancy, bijvoorbeeld als assistent-accountant. De opleiding doe je naast je werk. Wat je leert kan je meteen in de praktijk toepassen.

Passend studieplan aanvragen

Je krijgt een passend studieplan met de snelste studieroute naar de RA-titel als uitgangspunt. De precieze samenstelling daarvan hangt af van de vakken die je hebt gevolgd tijdens je vooropleidingen en welke deficiënties je nog moet wegwerken. Wil je een indicatie van jouw studieplan? Stuur dan je cijferlijsten van al je vooropleidingen met ECTS en de naam van je werkgever naar postmasteraccountancy@nyenrode.nl.

*Door je aan te melden voor deze opleiding ga je akkoord met de geldende voorwaarden en reglementen van Nyenrode en met de onderwijs- en examenregeling (Rules & regulations) van deze opleiding.

Wat ga je doen?   

De colleges van het Instroomprogramma Post-Master RA volg je op vrijdag op Nyenrode in Breukelen en de andere dagen werk je bij een accountantskantoor. Wanneer je start met de hoofdfase van de post-master, kan je de college's volgen op een Nyenrode loctie bij jou in de buurt. 

De opzet van het Instroomprogramma Post-Master RA heeft als insteek een zo efficiënt mogelijk programma aan te bieden. Je kan de opleiding goed combineren met je werk en je doet de studie op basis van een passend studieplan.

Afhankelijk van jouw studieplan rond je het deficiëntieprogramma binnen zo'n half jaar af en duurt de gehele opleiding gemiddeld 2 tot 2,5 jaar. Het is mogelijk om de college's in specifieke periodes te pauzeren of jouw studietempo te vertragen als jou dat beter uit komt. Dit heeft uiteraard effect op de totale studieduur.

Vakken

Uit het totale onderwijsaanbod volg je alleen de vakken die je nodig hebt op grond van je vooropleiding. Jouw passende studieplan bestaat uit deficiëntie- en hoofdvakken.

Hoofdvakken zijn vakken uit de hoofdvakgebieden (Auditing & Assurance, Bestuurlijke Informatieverzorging en Externe Verslaggeving) die bijna iedereen moet volgen. Dit zijn ook de theoretische vakken die in onze reguliere master en post-masterfase zitten.

Deficiënties zijn de vakken uit de overige vakgebieden die de CEA verplicht heeft gesteld voor iedereen in Nederland die RA wil worden. Hoeveel en welke deficiënties je hebt, ligt aan jouw vooropleiding en kan verschillen per student.

Hieronder zie je een overzicht van alle deficiëntievakken, waar je een persoonlijke selectie van toegewezen krijgt, en de hoofdvakken.

Deficiëntievakken
Duur: 6 maanden (gemiddeld)

 • Financial Accounting
 • Auditing
 • BIV
 • Advanced Bookkeeping
 • Organizational Behavior
 • Tax
 • Law
 • Finance
 • Management Accounting & Control
 • Professional Leadership & Development Journey
 Hoofdvakken
Duur: 2 jaar (gemiddeld)

 • Advanced Auditing
 • BIV Interne Beheersing
 • Data Science in Auditing
 • Externe Verslaggeving
 • Externe Verslaggeving voor Accountants
 • BIV Informatiecontrole
 • IT Integrated Audit
 • Financial Auditing 
 • Corporate Governance

Praktijkopleiding Assurance

Voor het behalen van de RA-titel volg je parallel aan de theoretische opleiding een drie jaar durende praktijkopleiding. De Praktijkopleiding is onderdeel van je werk en is vereist om registeraccountant te worden. Je kan met deze Praktijkopleiding direct bij de start van het Instroomprogramma Post-Master RA beginnen. Diverse onderdelen  van de Praktijkopleiding zijn ook via Nyenrode te volgen. Klik hier voor meer informatie over de onderdelen die Nyenrode aanbiedt en voor algemene informatie over de opleidingen op de website van de NBA.

Wat zijn de kosten?

Gemiddeld kost het Instroomprogramma Post-Master RA zo'n € 7.500 per jaar. Je werkgever betaalt (in de meeste gevallen) deze kosten.

 • Collegegeld is gemiddeld € 7.500 per jaar
 • Inschrijfgeld jaarlijks € 245
 • Literatuurkosten circa € 300 per jaar

Je betaalt alleen voor onderwijs dat je volgt. Onder collegegelden vallen deficiëntiecursussen, hoofdvakken, tentamens, repetitiecursussen, herkansingen en literatuur. Alle onderdelen betaal je afzonderlijk. De kosten van de opleiding zijn dus helemaal afhankelijk van jouw studieplan. Dit maakt de opleiding flexibel, je kan eenvoudig stoppen en opnieuw opstarten, zonder aan extra kosten vast te zitten.

*Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.

Wat staat je te wachten?

Na het Instroomprogramma Post-Master RA en je NBA-praktijkopleiding kan je als Registeraccountant (RA) aan de slag. Je hebt dan de hoogst haalbare kwalificatie in de accountancy. Dat betekent uitdagender werk en nieuwe carrièremogelijkheden op nationaal en internationaal niveau.

Op Nyenrode ontwikkel je je bovendien tot een bevlogen en robuuste accountant. Dit betekent dat je je rug recht houdt als de omstandigheden daarom vragen. Dit verwachten de samenleving en organisaties van je. Als RA geef je een objectief en kritisch oordeel over meer dan alleen de financiële prestaties van een organisatie. Dat is wat we verstaan onder robuust.

Behalen RA-titel

Wil jij graag de Register Accountant (RA) titel behalen? Dan zul je de volgende twee opleidingen moeten afsluiten. Deze volg je tegelijkertijd:

 • Post-Master RA
 • RA-Praktijkopleiding (3 jaar)

De Praktijkopleiding volg je parallel aan je RA-opleiding en je werk. Het bestaat uit diverse opdrachten met een afsluitend praktijkreferaat. Het is mogelijk om het praktijkreferaattraject en andere onderdelen via Nyenrode te doen.

Onderdelen Praktijkopleiding Assurance

Nyenrode biedt op dit moment de onderdelen 'Praktijkreferaat' en 'Intervisiegesprekken' aan. In overleg met de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie Accountants) wordt er gekeken naar de mogelijkheid om ook andere onderdelen van de Praktijkopleiding Assurance aan te bieden op Nyenrode. In de loop van collegejaar 2018-2019 wordt hier meer over bekend: houd daarom de website in de gaten voor meer informatie.
Hieronder lees je meer over de onderdelen van de Praktijkopleiding die op dit moment of binnenkort worden gegeven bij Nyenrode.

Praktijkreferaat

In de huidige Praktijkopleiding wordt ruime aandacht besteed aan het kunnen omgaan met dilemma’s. Daarom schrijf je als ‘trainee’ een referaat. In het referaat staat jouw persoonlijke dilemma centraal. Je neemt deel aan een referaatgroep. Deze groep wordt begeleid door een praktijkreferaatbegeleider van Nyenrode en bestaat uit een beperkt aantal trainees. Je werkt in een kleine groep om de kwaliteit te waarborgen en jouw persoonlijke ontwikkeling te optimaliseren binnen dit traject.

Intervisiegesprekken

Voor de professionele ontwikkeling van accountants is het voeren van intervisiegesprekken een bewezen en effectieve methode. Je vormt een intervisiegroep met maximaal 8 trainees, met wie je minimaal twee keer per jaar bij elkaar komt. Tijdens de intervisiebijeenkomsten bespreek je knelpunten van en mogelijke oplossingen voor (geanonimiseerde) werksituaties. Je leert elkaar op een coachende manier te bevragen om te komen tot diepere inzichten rondom je eigen kwaliteiten, valkuilen, ontwikkelpunten, gedragspatronen en handelen in samenwerkingen. 

Nulmeting

Bij aanvang van de Praktijkopleiding start je met een nulmeting. Op basis van de nulmeting wordt vastgesteld over welke vaardigheden en over welke beroepshouding je reeds beschikt en welke vaardigheden je verder moet of zou willen ontwikkelen om als accountant zelfstandig te kunnen functioneren. Ten behoeve van de nulmeting doe je een self assessment middels een 360 graden feedback vragenlijst. De nulmeting dient als input voor andere onderdelen van de Praktijkopleiding.

ICAIS-casus

In de Praktijkopleiding is een ICAIS-casus opgenomen. De onderwerpen van de ICAIS-casus sluiten aan op de cursus BIV-Informatiecontrole in de theoretische post-masteropleiding. Sinds april 2019 is het mogelijk om als Nyenrodestudent binnen het vak BIV-IC de praktijkopdracht ICAIS te maken waarmee, bij behalen van een voldoende, vrijstelling wordt verkregen voor de ICAIS-casus in de Praktijkopleiding. Een casus die tot 2 jaar voorafgaand aan de praktijkopleiding met goed gevolg is afgerond, mag door een trainee alsnog in het kader van zijn of haar praktijkopleiding worden ingebracht.

Driedaagse trainingsprogramma's

Het trainingsprogramma is onderdeel van het praktijkopleidingsprogramma en beoogt je te trainen op de beroepshouding en op de vaardigheden die nodig zijn voor de uitoefening van het accountantsberoep.

In het kader van het trainingsprogramma voor de praktijkopleiding volg je elk praktijkopleidingsjaar tenminste drie dagen een training.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de bovenstaande onderdelen? Bezoek dan de pagina van de Praktijkopleiding Assurance

Capture

Veelgestelde vragen

 • Hoe word ik Register Accountant (RA)?
  Dit is een combinatie van theorie en praktijk. De casuïstiek uit de praktijk neem je ook mee naar colleges en gebruik je in tentamens (zoals bij mondelingen). Naast het theoretische gedeelte volg je ook een praktijkopleiding via het NBA, waar je direct al mee kunt starten naast de theoretische opleiding. Je rondt de opleiding af met een praktijkreferaat na het behalen van opleiding.
 • Wat hebben wij van je nodig zodat je kan starten met het Instroomprogramma Post-Master RA?
  We hebben zowel een aantal documenten nodig voor jouw inschrijving als voor jouw vrijstellingsverzoek en studieplan.

  Voor je inschrijving zijn dat:

  • Een kopie van je ID
  • Een gewaarmerkt exemplaar van jouw Master diploma en cijferlijst. Of een uittreksel van DUO met jouw Master cijferlijst.

  Voor jouw vrijstellingsverzoek en studieplan zijn dat:

  • Originele cijferlijsten (kopie) met behaalde ECTS per vak, inclusief Propedeuse cijferlijst
  • Korte vakomschrijvingen met bronvermelding en gebruikte literatuur per vak in 1 document (geen complete studiegidsen)
  • Vakomschrijvingen op volgorde van de cijferlijst met dezelfde cursusnamen en aantallen ECTS.

 • Ik heb mijn masterdiploma nog niet, kan ik me wel inschrijven?
  Je kan je al inschrijven voor het Instroomprogramma Post-Master RA bij Nyenrode wanneer je nog maximaal 1 mastervak open hebt staan. Het diploma moet dan wel binnen een half jaar worden behaald.

 • Hoe maken jullie een indicatie?
  Voor een indicatie hebben wij de cijferlijsten van al jouw vooropleidingen nodig met ECTS daarop vermeld. Wij kijken dan naar de behaalde ECTS op de vakgebieden die door de CEA (Commissie Eindtermen Accountancy) zijn voorgeschreven om de RA titel te kunnen behalen. De CEA geeft daarbij zowel bepaalde eindtermen aan die moeten worden behaald, als een minimum aantal ECTS per vakgebied. De specifieke eindtermen kunnen wij pas definitief checken wanneer je wilt starten met de opleiding en wij al jouw vakomschrijvingen en gebruikte literatuur kunnen bestuderen. De indicatie geeft een beeld op basis van het behaalde aantal studiepunten. Uit ervaring weten we wel dat deze voor 99% accuraat is.

 • Waarom krijg ik voor sommige vakken wel een vrijstelling en voor andere niet?
  De CEA heeft voor iedereen in Nederland die RA wil worden, vastgesteld wat je minimaal per vakgebied aan studiepunten en inhoudelijk eindtermen moet hebben behaald. Zo kan het zijn dat je wel al wat kennis hebt van een bepaald vakgebied, maar niet voldoende studiepunten of inhoudelijke eindtermen hebt behaald voor vrijstelling voor alle vakken binnen dat vakgebied.

 • Hoe maken jullie mijn instroomschema en studieplan?
  Wanneer de vrijstellingen zijn toegekend, weten wij welke vakken je nog moet behalen. Vervolgens maken wij een passend studieplan voor je die we zo efficiënt mogelijk inrichten. We kijken naar een logische opbouw van de vakken, maar je zit niet vast aan een bepaalde volgorde. Als het voor jouw schema beter uitkomt om een bepaald deficiëntievak tussen de hoofdvakken door te doen, dan plannen we dat zo voor je in. Het afronden van de deficiëntievakken duurt gemiddeld een half jaar.

 • Kan ik de vakken ook op andere locaties in het land volgen, dichterbij kantoor of huis?
  Ja, dat kan inderdaad, maar wel alleen voor de vakken in de hoofdfase van de master. Je geeft bij je aanmelding 2 voorkeurslocaties op, waarbij we bij de indeling zoveel mogelijk rekening houden. Dit ligt echter wel aan de hoeveelheid en spreiding van de studenten die deelnemen aan een bepaald vak. Zo worden de wat kleinere deficiëntievakken vaak juist zo centraal mogelijk op Nyenrode of in Utrecht gepland, zodat het voor iedereen bereisbaar is. Zodra er meer studenten deelnemen aan een vak, hebben we meerdere locaties in het land waar je de cursus kan volgen.