“Neem de tijd om op te laden”

Jennifer Uittenhout: afgestudeerd Bachelor Accountancy én coach in opleiding

17 maart 2023
Onderwijs

Jennifer Uittenhout vond alles leuk, maar dat was ook haar valkuil: ze liep zichzelf voorbij. Na het behalen van haar Bachelor Accountancy werkt ze met plezier in de financiële wereld. Daarnaast wil ze anderen helpen om ook die goede balans te vinden.

Jennifer studeerde eerst een jaar liberal arts & sciences, een brede opleiding, omdat ze veel verschillende dingen interessant vindt. Maar ze zocht toch wat specifiekers, en ze miste M&O en boekhouden, vakken die ze op het vwo leuk vond. Ze wilde ook een carrière opbouwen: “Op zoek naar een combinatie van werken en een opleiding in de financiële hoek, kwam ik natuurlijk al gauw bij de Bachelor of Science in Accountancy van Nyenrode uit.” 

In het eerste jaar is alles nieuw

Ze was heel enthousiast: “In het eerste jaar is alles nieuw: zelf met je eigen leaseauto overal naartoe gaan, de weg vinden, het contact met klanten en collega’s. Het was erg wennen. Tegelijkertijd leer je veel, zowel op de opleiding als op je werk. Ik had wel eens een Excel gezien maar het gaat toch wel een stapje verder om daar echt mee te kunnen werken.” 

Ik mocht van mezelf geen fouten maken

“In het tweede jaar kreeg ik meer verantwoordelijkheden en die trok ik ook naar me toe”, vertelt ze. Juist door dit werk te doen leerde ze zichzelf beter kennen: “Ik ben perfectionistisch aangelegd en neem graag veel taken op me. En ik mocht van mezelf geen fouten meer maken. Daardoor doe je je werk heel goed, dus dat brengt je ook veel. Maar als je daarin voorbij gaat aan jouw eigen gevoel, dan kom je jezelf uiteindelijk tegen. Je lichaam begint te roepen: hee, wat zijn we nou aan het doen!”

Door, door, door

Jennifer kwam in een soort rush, racete van klant naar tentamen: “Ik ging altijd maar door, door, door. Ik pakte nooit een moment om op te laden en was er trots op dat ik veel aankon.” Ze was erg moe en kon zich steeds slechter concentreren: “Ik werd ook vergeetachtig, terwijl ik dat normaal helemaal niet ben. Afspraken vergeten die gewoon in mijn agenda staan. Boodschappen doen, die in de auto laten staan en daar twee uur later pas weer aan denken. Als ik het nu zeg dan moet ik er een beetje om lachen, maar dit zijn wel serieuze signalen van je lichaam dat je energie niet in balans is.”

Het valt wel mee

Haar netwerk zag dat het niet goed ging: “Vrienden, mijn ouders en mijn vriend, zeiden al veel langer tegen me: wat jij aan het doen bent is volgens mij niet zo gezond. Weet je zeker dat je dit wil? Maar ik had die drive: ik ga dit toch niet opgeven? Ik wil gewoon graag dat diploma en die carrière opbouwen. Dus ik weerde dat steeds een beetje af: het valt allemaal wel mee en het komt allemaal wel goed.” Tot ze het niet meer kon ontkennen: “Ze hadden gewoon gelijk, ik was niet meer mezelf.” 

Meer controle

Ze ging erover praten, zowel op het werk als daarbuiten. En nadat ze die hulp had ingeroepen behaalde ze alsnog de bachelor: “Ik vond de opleiding heel leuk en tegelijkertijd wilde ik graag aan het werk blijven. Dus ik ben interim-opdrachten gaan doen op de financiële afdeling bij verschillende bedrijven. Ik heb nu zelf meer controle over wat ik wel of niet doe. En ik vind het fijn dat je volop in één bedrijf duikt, waarvan je alles tot in detail weet.” Ze had intussen steeds meer interesse gekregen in hoe mensen met elkaar omgaan en in persoonlijke ontwikkeling. “Ik wilde hier meer over leren. Dus ik ben gestart met een opleiding stress- en burn-out-begeleiding.“

Maak jezelf je grootste prioriteit

Haar belangrijkste advies voor accountancystudenten om uitval door stress te voorkomen? “Dat je jezelf je allergrootste prioriteit moet maken. Blijf goed nagaan: hoe gaat het met mij? Natuurlijk zijn het soms lange dagen, maar hou in de gaten of je daarna weer tijd hebt om op te laden. En praat erover met je medestudenten, die maken hetzelfde mee als jij. Of probeer ergens anders een gesprek aan te gaan, juist met iemand die er wat verder vanaf staat.”

Ik zou het mooi vinden om mensen te kunnen helpen

“Mijn passie voor de financiële wereld gaat denk ik nooit weg,” zegt Jennifer, “want ik vind het werken met cijfers gewoon erg leuk. Maar ik vind ook veel voldoening in het helpen van andere mensen. En ik denk dat deze sector dat goed kan gebruiken, omdat je hier mensen ziet die een ontzettende drive hebben en veel ambitie, en die een baan hebben die veel van ze vraagt. Ik zou het mooi vinden om mensen te helpen daar een goede balans in te vinden. Wie meer wil weten of behoefte heeft aan een gesprek hierover, kan altijd contact met me opnemen via LinkedIn.”

Jennifer Uittenhout

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.