Nieuw onderzoek naar de vennootschap

28 januari 2022
Onderzoek

Weten we eigenlijk wat vennootschappen zijn? En weten we hoe ze werken? Dit zijn vragen die, gek genoeg, weinig onderzocht worden in management studies. In de introductie van een onlangs uitgebracht special issue stellen Renate Meyer van het Institute for Public Management, Stephan Leixnering van de Vienna University of Economics and Business en Jeroen Veldman van Nyenrode, dat de vennootschap nog steeds de belangrijkste bron is voor het denken over de wijze waarop we organisaties en onze economische omgeving ordenen en besturen. 


De duurzaamheidscrisis, groeiende sociale ongelijkheid en aanhoudende (boekhoud-)schandalen roepen steeds weer de vraag op of er ook alternatieven te bedenken zijn. In het special issue bespreekt een aantal leidende denkers in management studies de historische-, juridische- en economische kaders, verschillende visies op de structurering en alternatieven voor de vennootschap. De inzichten uit deze artikelen bieden nieuwe handvatten om de huidige crises het hoofd te bieden.

 

Special issue

De introductie  van het special issue "The Corporation: Rethinking the Iconic Form of Business Organization" kan gratis gedownload worden bij Research in the Sociology of Organizations en is beschikbaar op SSRN

Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, januari 2022.

 

Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.

 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.