“Om goed te kunnen adviseren moet je weten wat er bij de klant speelt”

Business Driven Accountant: opleiding voor accountants in de samenstelpraktijk

28 maart 2024
Onderwijs

“Hoe kun je als accountant de relevante vragen stellen aan je klant? Daar willen we je handvatten voor geven, zodat je die rol van vertrouwde adviseur goed kunt vervullen,” zegt René Timmer MSc MBA CMC.

René is organisatieadviseur en heeft meerdere jaren ervaring in de accountancybranche. Ook als opleider is hij bekend met de uitdagingen van de samenstellende accountant. Met zijn NIBA Academy heeft hij al veel cursussen gegeven voor deze doelgroep. Ook is hij al jaren actief als docent in de opleidingen Accountancy en Controlling van Nyenrode Business Universiteit.

NIBA Academy en Nyenrode gaan nu samen een zesdaags programma verzorgen, speciaal gericht op accountants en relatiebeheerders uit de samenstelpraktijk. Het programma ‘Business Driven Accountant’ gaat in september van start.

Focus op de samenstelaccountant

Gemma Boender-Linthorst Homan is als programma-manager Life Long Learning vanuit Nyenrode betrokken bij het programma. “Zowel AA’s als RA’s zijn hierbij van harte welkom”, vertelt ze. “Maar waar we bij Nyenrode tot nu toe focussen op de controlerend accountant, is dit programma er echt speciaal voor de accountants en relatiebeheerders uit de samenstelpraktijk. Want in de dynamische wereld van vandaag wordt van hen meer verwacht dan het nauwkeurig samenstellen van jaarrekeningen. De rol van accountant ontwikkelt zich naar het niveau van strategisch adviseur, die inzichten biedt waarmee ondernemers verder kunnen. Met dit programma kan de accountant zich nog meer onderscheiden als betrouwbare adviseur. Om de klant goed van advies te voorzien moet je begrijpen wat er bij de klant speelt.”

Sparren met de klant

“Wat is het verhaal achter de cijfers en hoe kan ik mijn klant beter leren kennen? Hoe kan ik met mijn klant sparren over wat er op de organisatie afkomt?”. Dat zijn vragen waar dit programma de accountant gereedschap voor geeft, vertelt René: “Wij proberen invulling te geven aan dat begrip van vertrouwde adviseur. Die helpen we om zich te verdiepen in de breedte van de organisatie-uitdagingen. De klant wil niet alleen horen ‘uw omzet is te laag en uw kosten zijn te hoog’ maar die wil van de accountant ook weten: ‘wat kan ik daaraan doen?’. Het goede gesprek hierover op gang brengen begint met het stellen van de goede vragen.” 

Bedrijfskundige elementen vanuit de blik van de accountant

Het is dus geen algemene bedrijfskundige opleiding, vervolgt Gemma: “Het programma maakt echt de koppeling naar de dagelijkse praktijk van de accountant. We combineren verschillende bedrijfskundige elementen met praktijkgerichte casestudies waardoor de accountant direct kan toepassen wat in de opleidingsdagen wordt aangereikt. We raken daarbij veel verschillende onderwerpen, zoals strategie, verandermanagement, duurzaamheid, data en businessmodellen: alle bedrijfskundige elementen die voor jou als accountant relevant zijn als je met je klant praat. Met onze ervaring in het opleiden van accountants kunnen we daar als Nyenrode een goede basis voor bieden.” 

Hoor jezelf vragen stellen die je eerst nog  niet had

Het programma Business Driven Accountant bestaat uit drie blokken van twee dagen. Overdag gaan de deelnemers aan de slag met de bedrijfskundige onderwerpen, en in de avond met het ontwikkelen van hun adviesvaardigheden. Gemma: “Dat is intensief, maar je krijgt er ook veel voor terug. Het streven is dat je na elk blok naar je klant gaat en jezelf dan vragen hoort stellen die je daarvoor nog niet had.” Dat is ook de ervaring van een deelnemer aan een eerder programma van René, gericht op deze doelgroep: "Ik begrijp nu beter wat de klant doet en kan hem daardoor ook beter adviseren."

Lees hier meer over het programma Business Driven Accountant

René Timmer en Gemma Boender-Linthorst Homan

René Timmer en Gemma Boender-Linthorst Homan 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.