“Procesverbetering moet je niet opleggen”

21 januari 2021
Community

 “De belangrijkste les is dat je procesverbeteringen het beste door mensen zelf kan laten initiëren”, vertelt Timo Walvoort, Head of Product Development bij Applikon Biotechnology, en deelnemer van de Modulair Executive MBA aan Nyenrode Business Universiteit. Walvoort neemt dit inzicht mee uit zijn eerste module van Business & IT: Business Processes and technology. “Door een grotere betrokkenheid en de bijkomende intrinsieke motivatie om dingen echt te veranderen bereik je meer en met een blijvend effect.”

Walvoort is van origine een bèta: “Ik heb Mechanical Engineering gestudeerd in Delft en heb mijn master in Biomechanical Design behaald. Vanwege mijn bredere interesse in het complete plaatje om de techniek heen, ben ik als projectleider gestart bij Applikon. Ik vind innovatie enorm interessant en weet dat het niet alleen de boutjes en moertjes zijn die verandering mogelijk maken. Om echt te kunnen innoveren zijn de mensen en alle facetten eromheen minstens zo belangrijk.”

Blijvend effect

Om zijn wetenschappelijke fundament en methoden of modellen voor innovatie en management uit te breiden, is Walvoort in het najaar van 2019 gestart met de modulaire MBA aan Nyenrode. “Ik ben doorgegroeid naar Hoofd Productontwikkeling bij Applikon en wilde mezelf verder ontwikkelen om mijn rol nog beter te kunnen vervullen. Tijdens de eerste module heb ik bijvoorbeeld samen met mijn team naar het vrijgaveproces van nieuw ontwikkelde producten gekeken. Door een onnodige lus op te lossen hebben we de doorlooptijd met vier dagen kunnen inkorten. Sindsdien hebben we een werkgroep die zich specifiek richt op dit soort elementen van procesverbetering. Zodra iemand een goed idee heeft, geven we diegene de mogelijkheid om het proces aan te passen. Zo wordt een verandering niet opgelegd, maar juist gestimuleerd en gefaciliteerd. Dit vergroot de kans dat de aanpassing een blijvend effect heeft.”

Omgaan met verandering

Zijn tweede module – Change Management and Organization Development – hielp Walvoort met de psychologische kant van verandering: “Ik ben zelf iemand die verandering leuk vindt en wanneer iemand hier niet in mee ging maakte ik me zorgen. Nu weet ik dat het vaak niet een kwestie van ‘niet willen’ is, maar meer van de ‘juiste voorsortering’. Door meer informatie te delen en tijdspaden inzichtelijk te maken, wordt verandering voor anderen toegankelijker.” De gesprekken met mededeelnemers hebben hierbij geholpen: “Zij laten een ander licht schijnen op de mentale kant van de verandering die bij innovatie en ontwikkeling komt kijken. Zo leerde ik dat ‘moed’ voor sommigen ook echt van invloed is, om bijvoorbeeld nieuwe ideeën aan te durven kaarten bij je leidinggevende. Op deze manier kan ik me steeds beter inleven in andere denkwijzen en mijn collega’s zoveel mogelijk ondersteunen in het omgaan met verandering.”

Goed plannen

Walvoort heeft twee jonge kinderen en een vrouw die ook een drukke baan met studie combineert: “De studie is hierdoor een behoorlijke uitdaging. Maar, ik vind leren oprecht leuk. Het geeft energie om nieuwe theorieën te leren en ze ook direct toe te kunnen passen. Er zijn altijd honderd redenen om iets niet te doen, maar ik wil het graag, dus dan zorg je dat het werkt.” Zijn belangrijkste tip aan andere deelnemers? “Zorg dat je het niet op de deadline aan laat komen. Zodra een opdracht vrij komt, ga ik aan de slag. Dit zorgt ervoor dat ik voldoende reserve heb om een ingeplande studiedag indien nodig over te kunnen slaan, én dat het leuk blijft.”

Papierloos werken

Momenteel werkt Walvoort met zijn teams aan de ontwikkeling van apparatuur waarmee een vaccin voor COVID-19 gevonden kan worden. “In principe is het maken van dit soort apparatuur ons dagelijkse werk, dus corona heeft wat dat betreft geen extra impact op ons bedrijf gemaakt. De productontwikkeling was al helemaal papierloos en dus voor het grootste deel online, waardoor ook het thuiswerken gelukkig geen belemmering vormt. Al is het wel wennen om elkaar zo weinig ‘in het echt’ te zien.”

Kennis verspreiden

Op de vraag hoe nu verder antwoordt Walvoort: “Ik wil de volledige MBA afmaken en kijk vooral naar de modules die op dat moment interessant zijn vanuit mijn werk. Ik vind de modulaire opzet dan ook fantastisch, ook omdat je een pauze kunt nemen wanneer dit nodig is.” De boeken zet hij op kantoor zodra een module klaar is: “Ik moedig iedereen aan om een boek mee te nemen wanneer ze iets interessants zien. Zo kan ik de kennis nog een beetje extra verspreiden binnen de organisatie waar tot nu toe erg leuk op gereageerd wordt.”

Met de Modulair Executive MBA (MMBA) bepaal jij zelf het tempo. Met focus op een specifieke sector zijn de modules van deze modulaire MBA sterk marktgedreven. Stapel modules uit de tracks van jouw keuze tot een volledige MBA titel of kies een enkele module. Zo stel je zelf jouw MBA samen. Welke specialisatie je ook kiest, met de Modulair Executive MBA van Nyenrode werk je aan je persoonlijke en professionele groei en houd je zelf de regie in handen. Kies net als Timo voor de Business & IT track of bekijk hier de andere tracks van de MMBA bij Nyenrode.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.