Rolvast zijn, vooral ook ten tijde van crisis

15 juli 2020
Onderwijs

“De rollen van bestuurder en commissaris binnen een bedrijf zijn niet meer dezelfde als dertig jaar geleden. Je rechten en plichten kennen en verantwoordelijkheid nemen, zijn de basistools die zowel een goed bestuurder als een effectieve commissaris moet hebben,” zegt Berndt Kodden, president Special Nutrition bij Royal Friesland Campina en alumnus van het New Board Program van Nyenrode Business Universiteit. “Dat inzicht, aangevuld met een stevige dosis kennis van ervaringsdeskundigen, zorgden dat ik mij de rol van bestuurder en commissaris tijdens het programma helemaal eigen heb kunnen maken.”

Kodden werkt ruim twintig jaar voor Friesland Campina, waarvan tien jaar in het buitenland. In 2014 won hij de Young Captain Award, het podium voor ontwikkeling van ambitie en leiderschapstalent van de nieuwe generatie van ondernemend Nederland. In november 2015 startte hij met het New Board Program.

Mooie samenloop

Het was voor Kodden een perfecte samenloop van omstandigheden. Begin 2015 werd hij binnen Friesland Campina Managing Director Branded Netherlands en tegelijkertijd werd hij gevraagd om namens Friesland Campina voorzitter te worden van het Afvalfonds Verpakkingen, een overkoepelende organisatie met als primaire opdracht het realiseren van recyclingdoelstellingen. Om de soms tegenstrijdige belangen tussen beide organisaties goed te kunnen bedienen, heeft het programma veel bijgedragen. De rode draad door het programma was voor Kodden dan ook inzicht in het verschil van taken en verantwoordelijkheden van bestuurders en toezichthouders. ‘Leren wat je rechten zijn en je verantwoordelijkheid nemen.’ 

Kodden denkt met plezier terug aan de colleges waarin stakeholdermanagement en boardroom dynamics behandeld werden en hij nieuwe inzichten kreeg door de sprekers, en door de input van de andere deelnemers. Maar ook het advies van Steven Schuit, professor Corporate Governance and Responsibility aan Nyenrode, om te alle tijden, en in de verschillende rollen, altijd ‘in charge’ te blijven heeft hem geholpen om precies dat te doen: rolvast te blijven in iedere functie. “Iets waarvan het belang alleen nog maar meer duidelijk is geworden tijdens de huidige Covid-19 crisis”, vindt Kodden.

Telkens een andere bril

“Mijn mededeelnemers waren voor mij de beste leerschool. De stof, uitdaging en inhoudelijke sprekers waren heel waardevol, maar de andere deelnemers waren voor mij het grootste pluspunt van het programma. Je zit in dezelfde collegezaal, maar vertegenwoordigt een grote verscheidenheid aan industrieën. Daarmee krijg je veel verschillende contexten en ervaringen aangeboden die je normaal gesproken gewoonlijk niet bij elkaar ziet. Je wordt gedwongen om telkens door een andere bril naar een situatie te kijken, vanuit al die verschillende contexten, wat een geweldige rijkdom aan ervaringen oplevert.”

In het New Board Program van Nyenrode word je als deelnemer uitgedaagd een goed geïnformeerde, professionele, verantwoordelijke en effectieve bestuurder te worden. Alle aspecten van governance komen aan bod, waarbij de focus onder meer gelegd wordt op strategie, stakeholders, leiderschap, motivatie en persoonlijkheid.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.