Samenwerken 'alsof' je vrienden bent

5 november 2019
Opinie

De afgelopen jaren werd Edgar Karssing steeds meer gevraagd om te reflecteren op de ethiek van technologische ontwikkelingen. Dit begon met de introductie van de AVG. Hoe zit het precies met privacy bij big data? Voldoen aan de AVG is niet genoeg! De ethiek van privacy reikt veel verder dan de informatievergaring. Ook de verwerking en het gebruik van persoonlijke gegevens roepen veel morele en maatschappelijke vraagstukken op. Al snel werd het onderwerp steeds breder: van data & analytics naar kunstmatige intelligentie en robotisering. Ook kwamen steeds meer waarden in beeld; naast privacy bijvoorbeeld ook autonomie, menselijke waardigheid, rechtvaardigheid, eerlijke machtsverhoudingen en solidariteit.

Tijdens de themadag 'Ambidextrie en Digitale ecosystemen' bespreekt Edgar echter een heel ander onderwerp. Samen met Jack van der Veen, hoogleraar Supply Chain Management, doet hij onderzoek naar vriendschap in samenwerkingsverbanden. Dan blijkt, niet heel verrassend, dat partners die een goede relatie hebben met elkaar, veel efficiënter samenwerken – sneller en goedkoper – en ook meer omzet genereren. En effectiever hun plannen realiseren. Als het klikt, gun je elkaar meer. Vriendschap in de samenwerking kent ook duistere kanten: ben je nog wel kritisch genoeg, maakt de ander misbruik van jouw vertrouwen, staat de ‘gun-factor’ zakelijke beslissingen in de weg? Vriendschap is een relatievorm waarmee hopelijk iedereen al bekend is. We kunnen dus uit onze eigen ervaringen putten.

Edgar Karssing

Edgar is filosoof en laat graag ook de oude filosofen aan het woord. Wat kunnen we van hen leren? Van Montaigne? Van Cicero? Van Aristoteles? Tijdens zijn bijdrage gaat hij met name in op de lessen van Aristoteles. Wat is een goede manier om met andere partijen binnen een ecosysteem samen te werken? Hoe kan je samenwerken alsof je vrienden bent? De inzet van zijn bijdrage is een ander perspectief laten zien op een alledaagse werkelijkheid. Of, zoals één van zijn leermeesters, Arjo Klamer, het stelt: “Hoe we de werkelijkheid anders kunnen denken. Daarmee verandert die werkelijkheid niet, maar wel onze benadering ervan, onze houding en uiteindelijk onze aanpak van de problemen”.

Edgar Karssing is precies 100 jaargetijden werkzaam op Nyenrode Business Universiteit. Hij doet onderzoek naar en verzorgt onderwijs over beroepsethiek en integriteitsmanagement. Zijn kracht is onderzoeksresultaten uit zeer uiteenlopende vakgebieden zoals filosofie, economie, psychologie, biologie en sociologie toegankelijk maken voor praktijkmensen, na het verrijken van die bevindingen met zijn eigen ideeën.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.