“Soft skills zijn succesfactoren van projecten”

21 maart 2021
Onderwijs

‘Soft skills blijken belangrijke succesfactoren van projecten te zijn. Als projectmanagers meer kennis en vaardigheden op dit gebied hebben, kunnen ze de kans op succes in bestaande en toekomstige projecten enorm vergroten,” zegt Fer Tummers. Hij is interim executive, programma-manager en een van de sprekers van de masterclass Advanced Project Management van Nyenrode Business Universiteit. Daarom leggen we binnen deze masterclass juist de focus op de zachte competenties en minder op de harde kant van projectmanagement, zoals netwerkplanning en earned value berekeningen.”

“Bij soft skills moet je denken aan leiderschap en gedrag, het adequaat om weten te gaan met dilemma’s en conflicten en oog ontwikkelen voor de belangen van alle stakeholders in plaats van alleen de opdrachtgever. Als projectmanager dien je resultaten neer te zetten met een tijdelijk team binnen een bestaande organisatie met haar eigen werkwijze en cultuur. Hoe maak je van een tijdelijke organisatie een team, wat verwacht je van je team en wat mogen zij van jou als projectmanager verwachten? Dit bepaalt mede of mensen het leuk vinden om in je project te zitten of niet. Een voorbeeld van een dilemma waar je binnen een project tegenaan kan lopen, is of je bepaalde informatie nu of op een ander moment naar buiten moet brengen. Bij conflicten kan je denken aan tegengestelde belangen van stakeholders.”

Voor iedereen in projecten interessant

“We leggen de focus op soft skills, omdat blijkt dat in succesvolle projecten meer aandacht is geweest voor deze soft skills. Bij projecten die de mist ingaan, begint het falen vaak aan de ‘zachte kant’, omdat er te weinig aandacht aan is besteed of omdat simpelweg de vaardigheden onvoldoende aanwezig zijn. De aandacht voor soft skills blijkt voor zowel startende als ervaren projectmanagers interessant te zijn. De meer inhoudelijke kant van projectmanagement, zoals het maken van projectplannen en planningen, is bij de ervaren projectmanagers al bekend, terwijl dit voor de starters soms wat lastig is om aan te haken.”

Mix van sprekers

Tijdens de masterclass komen recente praktijkcases aan bod, bijvoorbeeld de aanschaf van de hogesnelheidstrein Fyra, de zeesluis bij IJmuiden en vijandige overnames, zoals bijvoorbeeld heeft gespeeld bij AKZO. “Deelnemers bespreken deze cases en passen opgedane kennis direct toe, soms klassikaal soms in groepjes,” zegt Tummers. “Wat ging er mis in deze casus en hoe had men het beter kunnen doen? En hoe voorkom je als organisatie dat zoiets nog een keer gebeurt? Inhoudelijke kennis wordt gekoppeld aan theorie en modellen. Op deze manier geven we de deelnemers handvatten om vergelijkbare situaties in hun eigen organisatie succesvol te managen. Wanneer de deelnemers elkaar beter leren kennen en ervaringen gaan uitwisselen, zie je vaak dat ze zelf cases aandragen waar ze mee worstelen zodat de groep en de docent daarover kunnen meedenken.” Kenmerkend voor de masterclass is dat theorie gecombineerd wordt met veel praktijkcases en oefening. “De sprekers zijn zowel hoogleraren van Nyenrode en TU Eindhoven als experts die hun eigen adviespraktijk hebben. De een zet wat meer in op theorie, terwijl de ander meer nadruk legt op de praktijk. Juist deze mix van sprekers maakt het interessant voor projectmanagers die hun kennis willen vergroten en hun vaardigheden willen verbeteren. 

Na de masterclass Advanced Project Management heb je de nodige handvatten en competenties om complexe projecten succesvoller te managen en resultaat te behalen voor meer stakeholders dan alleen je opdrachtgever.. Je hebt geleerd hoe je ethische dilemma’s benadert, conflicten oplost en hoe je daadwerkelijk leiding kan geven aan een project. Ook herken je de belangrijkste elementen van contract- en risicomanagement.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.