“Sta open voor anderen en probeer verschillen te begrijpen”

20 februari 2020
Community

Ontwikkel je leiderschap tijdens de BScBA

“Deze opleiding is veel meer dan een studie alleen. Er liggen zoveel kansen doordat je woont op de campus én tegelijkertijd in de studentenvereniging met 49 commissies dingen kunt doen om jezelf te ontwikkelen”, vertelt Olivier Valks over zijn studie Bachelor of Science in Business Administration (BScBA). Deze ambitieuze voltijdstudent is de nieuwe voorzitter van studentenvereniging Nieuwe Compagnie van Verre (NCV).

“Dat ik voorzitter ben geworden, had ik niet van mezelf verwacht. Het toont aan dat je groeit als persoon tijdens deze studie.” Hij koos voor de BScBA omdat hij later leiding wil geven en daarvoor zijn leiderschapskwaliteiten wilde ontwikkelen.

Leren van de spiegel

“Wat ik in mijn studie leer, pas ik toe in mijn rol als voorzitter. Ik heb geleerd om verantwoordelijkheid en initiatief te nemen en daarbij anderen aan te sporen en te inspireren”, vertelt Olivier. “Ik denk ook dat het belangrijk is om als leider open te staan voor wat anderen vinden en verschillen proberen te begrijpen. Op die manier kom je verder.”

“Tijdens de studie werk je elke week aan een ander project met steeds verschillende mensen. Dat is heel leerzaam, met name door de meningsverschillen en de discussies. Ik werkte bijvoorbeeld samen met iemand die dacht dat zij precies wist hoe alles moest, wat ook zo was. Dat vond ik eerst lastig, maar op een gegeven moment realiseerde ik me waarom mij dat frustreerde: ik doe dat zelf soms ook. Dat werkte als een spiegel voor me.”

De beste leiderschapsstijl kiezen

“In de vereniging moet iedereen zich op zijn plaats voelen en zich kunnen ontwikkelen; daar is de vereniging voor bedoeld. Verder vind ik het boeiend dat ik als voorzitter te maken heb met veel verschillende zaken en met uiteenlopende meningen. Het is dan uitdagend om de beste oplossing te vinden.” Olivier geeft een voorbeeld: “Als iemand zich niet goed gedragen heeft, moet ik hem of haar daarop aanspreken. Dat is vervelend natuurlijk. Maar als je die persoon kent, heeft het ook een emotioneel element. Op zo’n moment moet ik voorzitter zijn, niet Olivier.”

Olivier vervolgt: “Er zijn veel verschillende leiderschapsstijlen en succesvolle leiders kunnen meerdere stijlen hanteren. Ik wil me zoveel mogelijk manieren eigen maken, zodat ik per situatie de beste leiderschapsstijl kan hanteren.”

De planeet beter maken

Olivier wil niet alleen zichzelf ontwikkelen: “Ik wil ook over een jaar kunnen zeggen: de vereniging staat er beter voor dan een jaar geleden. Daaraan wil ik als voorzitter zoveel mogelijk bijdragen.” En na zijn opleiding? “Mijn uiteindelijk doel is vrijheid. Daarvoor heb ik financiële onafhankelijkheid nodig. Het liefst zou ik voor mezelf beginnen of in een leidinggevende functie werken, bijvoorbeeld op het gebied van duurzame energie. Dan ben je niet alleen bezig met geld verdienen, maar ook met de planeet beter maken. Maar misschien ga ik ook iets doen met mijn hobby schrijven of iets dat met kleding te maken heeft.”

Meer informatie over de BScBA? Lees hier meer over de opleiding.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.