Succesvolle eerste Auditcommissie-Foundations

29 oktober 2019
Onderwijs

Op 1 en 2 oktober 2019 heeft voor de eerste maal het programma de Auditcommissie Foundations plaatsgevonden. Dit tweedaagse programma maakt onderdeel uit van de Nyenrode Commissarissencyclus en gaat dieper in op de basis van finance en accounting voor commissarissen.  

Als je als commissaris deel uitmaakt van een auditcommissie is kennis van financiën essentieel, zeker nu het financiële landschap snel verandert. Als commissaris dien je dan de juiste vragen te kunnen stellen aan bestuurders om te kunnen bepalen of er financieel gezonde besluiten worden genomen. Juist hierom is het programma Auditcommissie Foundations interactief gemaakt. In de eerste plaats doordat veel aan de hand van bestaande cases wordt gewerkt. En er is ook is bewust gekozen voor een kleine groep deelnemers waardoor cases plenair kunnen worden besproken. Door deze interactiviteit en de didactische ervaring van de sprekers, is het mogelijk tijdens het programma alle vragen te stellen die nodig zijn en zo écht inzicht te krijgen in de betreffende cijfers. Door de eerste groep deelnemers is deze opzet zeer gewaardeerd, ‘eindelijk kan ik alles vragen wat ik echt wil weten over finance,' aldus een van de deelnemende commissarissen. 

De sprekers zijn allen expert binnen hun vakgebied en gepokt en gemazeld op financieel vlak:  

  • Henk Langendijk, emeritus hoogleraar Financial accounting bij Nyenrode en de Universiteit van Amsterdam;
  • Dennis Vink, hoogleraar Finance and Investment bij Nyenrode en een veelgevraagd internationaal spreker;
  • Hans Haanappel, expert op het gebied van valuation en oprichter van Value Insights;
  • Mike Nawas, associate professor Financial markets bij Nyenrode.

Keuzemodules

Het programma Auditcommissie Foundations wordt aangeboden als keuzemodule binnen de Nyenrode Commissarissencyclus en bouwt voort op de opgedane kennis uit de Cyclus. De keuzemodule is alleen opengesteld voor deelnemers van de Commissarissencyclus en wordt twee keer per jaar aangeboden.

Naast deze keuzemodule zijn er nog vier keuzemodules: Auditcommissie Advanced, President Commissaris, de Digitale Commissaris en de Remuneratie Commissie. De modules gaan in op een specifieke rol die commissarissen (kunnen) vervullen. Door het aanbieden van deze programma's wil Nyenrode tegemoetkomen aan de diversiteit in leerbehoeftes van deelnemers aan de Commissarissencyclus.

Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, oktober 2019.


Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws of de L.E.S. Nieuwsbrief voor nieuws over onze kernwaarden Leadership Entrepreneurship Stewardship.