Tiny housing: Denk groots en maak het klein

Studenten binden de strijd aan met de woningnood
koetshuis
Publicatiedatum: 7-5-2021

Tiny housing en biobased bouwen; het lijkt het hapklare antwoord op de vraag hoe we ons klimaat beschermen en de huidige bouwdoelstellingen behalen. Toch blijft het onderwerp van gesprek. Voor vier vooruitstrevende studenten BSc in Business Administration, Hanna Cohen Jehoram, Dylan Quatfass, Annique Pallesen Ultee en Ole Nijst, was dit aanleiding om vanuit het vak The Company Project in het tweede studiejaar onderzoek te doen en een advies te geven over het tekort aan duurzame en compacte woningen.

Mede door de crisis verliep het vinden van een  project moeizaam, maar dat weerhield de studenten er niet van om positief te blijven. “In de beginfase hebben we diverse afwijzingen gehad. Dat was niet leuk om te horen maar je relativeert ook snel”, vertelt Hanna. “Organisaties denken vaak dat het veel tijd kost ten opzichte van het resultaat, maar het project kan ook een succes worden”, vult Annique aan.

Minitopia

Tiny houses zijn slimme, energiezuinige woningen met een maximale vloeroppervlakte van 50 vierkante meter. Bewoners van deze huizen willen genieten van een dynamisch leven waarin het community gevoel een grote rol speelt. De studenten zagen mogelijkheden en raakten in gesprek met Rezone, initiatiefnemer van het tiny housing project ‘Minitopia’. In 2016 is dit project in de omgeving van ’s-Hertogenbosch gestart en inmiddels zijn Utrecht en Den Haag ook aangesloten. De kernboodschap blijft; in vrijheid je eigen woning realiseren. 

Een duurzame samenwerking

Het thema was een bewuste keuze voor de groep. “Mijn roots liggen in Noorwegen, waar meer ervaring is met duurzame woonoplossingen”, vertelt Annique. Ook Hanna is geïnteresseerd in duurzaamheid en wil na haar studie verder met dit thema. Ole en Dylan hebben meer affiniteit met financiële aspecten. “Doordat we allemaal onze eigen specialiteiten hebben, vullen we elkaar goed aan”, aldus Dylan. 

Docent en coach Rob Berting heeft de studenten begeleid in het project. “Dit project is een voorbeeld van het unieke van Nyenrode. Een rollercoaster aan ervaringen die vorm geeft aan de persoonlijke ontwikkeling van studenten. Het is prachtig om mee te werken aan een resultaat dat dit project over tiny housing vanuit elk gezichtspunt belicht. De vele doelgroepen voor tiny houses, belanghebbenden als banken, duurzame woningprojecten, gemeentes, iedereen redeneert vanuit zijn eigen perspectief. Deze groep studenten komt met een compleet overzicht en met een oplossing die hout snijdt in een tijd dat veel mensen tegen een muur van woningnood aanlopen.”

Terughoudendheid op financieel vlak

Ondanks dat de ontwikkeling van tiny houses in de lift zit, zijn banken en hypotheekverstrekkers terughoudend. Vooral het risico van een mobiel huis weegt erg mee in de keuze om geen lening te verstrekken. “Er is een flink woningtekort en huizenprijzen stijgen drastisch. Het ontwikkelen van compacte woningen kan een mooie brug zijn om het probleem op te lossen”, legt Dylan uit. “Maar juist omdat banken zekerheid willen inbouwen en dergelijke projecten als een risico zien, is het huidige leenstelsel niet geschikt voor toekomstige tiny house-eigenaren”, vult Ole aan.

Veel tiny house-eigenaren lenen daarom geld van familie en vrienden of sluiten een consumptieve lening af. Het nadeel van zo’n consumptieve lening is een hogere rente en dat maakt het dus minder aantrekkelijk. Dylan en Ole hebben onderzoek gedaan naar een hybride vorm van lenen, oftewel een lening op maat. Doordat de gemeente de grond beschikbaar stelt voor een bepaalde periode kan de lening tegen een lagere rente afgesloten worden. Dit geeft tiny house-eigenaren meer financiële ruimte om een woning naar wens te bouwen. “Als er een schaap over de dam is…”, lachen Ole en Dylan.

Advies op maat

Het uiteindelijke doel van de studenten is het ontwikkelen van een kant en klaar duurzaam pakket waarmee toekomstige huiseigenaren niet alleen de informatie krijgen om duurzaam te bouwen maar ook van financiële voordelen gebruik kunnen maken om het daadwerkelijk te realiseren. “De wil is er maar de kennis nog niet voldoende. Door vooroordelen om te buigen naar kansen, is er geen reden meer om af te haken. Hotel Jakarta in Amsterdam, dat volledig gebouwd is met kruislaaghout, is voor ons het voorbeeld dat we dit met elkaar kunnen realiseren”, aldus Hanna.

De studenten reageren enthousiast op de vraag of zij zelf een tiny house wil bewonen. “Tijdens je studententijd en enkele jaren erna is het een mooie en vooral goedkope oplossing. De crisis heeft ons ook geleerd dat tiny houses heel geschikt zijn als thuiswerkplek”, vertelt Ole.  

Maatschappelijk belang

Het meest trots is de groep op de grotere betekenis van het project. “We dachten dat we aan iets kleins begonnen, maar uiteindelijk zijn er meer partijen bij betrokken”, vertelt Annique. Van overheden en banken tot bouwbedrijven en leveranciers. Het werd de studenten al snel duidelijk dat het proces van duurzame woningbouw ingewikkeld is. Huiseigenaren willen wel maar weten niet hoe, financiering is een moeilijk punt en bouwbedrijven hebben andere belangen.

Of de studenten het project een volgende keer anders willen aanpakken blijft het even stil. “Ja, eigenlijk wel. In het begin wilden we alles zelf al op een rijtje hebben voordat we met externe partijen in gesprek gingen. We merkten dat juist door hen aan te haken we sneller een compleet beeld kregen”, legt Annique uit.

Een duurzame toekomst

Over de toekomst zijn de studenten het direct met elkaar eens. Ole: “Op Nyenrode maak je vrienden voor het leven. Dit project heeft onze band versterkt. We blijven betrokken en we hopen dat het plan met enthousiasme verder opgepakt wordt.” Ook sluiten zij niet uit om het plan door te geven aan een volgende groep eerstejaarsstudenten.  

De tip die Hanna, Annique, Ole en Dylan aan andere studenten mee willen geven, is durf te choqueren, laat zien waar de wereld heen gaat als je achterover leunt en zorg dat je toegang tot kapitaal hebt .

Kortom, Make tiny the new big thing!

Gerelateerde opleidingen

  • Bachelor of Science in Business Administration

    Startdatum: Medio augustus 2025
    Taal:
    • Engels
    Locatie:
    • Amsterdam
    • Breukelen

    Driejarige voltijdbachelor op de Nyenrode-campus in Amsterdam of Breukelen, met focus op bedrijfskunde, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling.

    Meld je nu aan