Van groei naar bloei

Boekbespreking van Kate Raworth, 'Donut Economie' en Ad Verbrugge et al. 'Het goede leven & de vrije markt', door Alexander Schrijvershof.

Deze boekbespreking behandelt twee belangrijke recente boeken over economie en de economische orde. Beide boeken bieden een scherpe diagnose van de problemen binnen de huidige economie en het economisch denken. En de boeken komen ook met oplossingen. Daarin kiezen zij echter deels verschillende richtingen.

Raworth redeneert vanuit een sociaal-ecologisch kader; Verbrugge et al. gaan uit van een Aristotelisch en christelijk geïnspireerde opvatting over wat een goed leven is. Voor beide beschouwingen staat centraal dat het individualistische en groeigerichte denken plaats moet maken voor een visie op de economie waarin de mens als gemeenschapsgericht wezen centraal staat.

De boeken bieden veel inspiratie en oriëntatie voor strategische beslissers en toezichthouders die vorm willen geven aan zinvol en duurzaam ondernemen.

Onderstaande paper is geschreven ter afronding van het vak 'Markt, Recht en Ethiek' van Nyenrode’s Modulaire Executive MBA.

 

Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, 
januari - februari 2020.


Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.

 

 
 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis om leiders en professionals te helpen tijdens de coronacrisis. Abonneer je op L.E.S. in crisis.